A
magyar gasztro-forradalom az utóbbi években érezhető hatást gyakorolt Erdélyre
is. Részben ennek, részben a gasztronómia kontinentális felértékelődésének
köszönhetően egyre-másra nyílnak a színvonalas éttermek, street-food helyek,
borbárok s lassacskán a kézműves sör műfaja is utat tör magának.
Fejlődni
persze még van hova, messze nem általános például errefelé, hogy egy étteremben
kimérnének 10-20 bort, ahogy az Magyarországon általánosnak mondható, a felszolgáló
személyzet jellemzően a rutin-kommunikációra szorítkozik s a pincérek általában
zavarba jönnek, ha az ételek elkészítési módjáról kérdezzük őket vagy bármilyen
plusz információra vagyunk kíváncsiak, ami nem szerepel az étlapon, lett légyen
szó egy olyan banális kérdésről, hogy mely pincészettől származik a ház bora.
Ilyenkor általában elkezdik sorolni a fajtákat, miközben a kérdés nem arra
irányult. S akkor nem szóltam még az étel-bor párosításban való általában teljes
járatlanságukról.
Mindazonáltal
állítom, hogy jó úton haladunk. Temesvár legjobb éttermében négy éve a pincér
azzal a felszólítással látott neki a rendelés felvételének, hogy „na, haideti”
ami nagyjából annyit tesz magyarul, hogy „na gyerünk” vagy „lássunk neki”, amit
talán el is megy egy pubban vagy sörözőben, de egy fehér abroszos ultra-elegáns
helyen disszonáns. Mára viszont egyre több helyen lehet a kiszolgálást valóban
kifogástalannak nevezni az udvariasság és kedvesség szemszögéből.
Olyannyira
jó úton haladunk, hogy ki merem jelenti, hogy gasztronómiai szempontból ideértve
a minőségi italokat is, a Kárpát medencében Budapest után nem a kétszázezer lakosságszám
körüli anyaországi városok, mondjuk
Debrecen, Pécs vagy Szeged következnek, hanem Kolozsvár és Temesvár. De pezseg
Brassó is, mozdul valami Nagybányán, Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, s nem
utolsósorban Nagyváradon.
Rossz
nyelvek szerint a legnagyobb élményrögzítő portálon, a Tripadvisoron az értékelések
negyven százaléka nem független. De ez abszolúte lehetséges. Ugyan melyik
vendéglősnek ne érné meg, hogy megmozgassa a baráti körét, hogy ugyan adjanak
már az éttermének 5 csillagot s így egy közepes városban, ahol e program használata
nem rutinszerű, bekerülhet az ember akár az első tízbe is, pusztán baráti
körének köszönhetően.
Mindazonáltal
jó orientációs pont a Tripadvisor, mert arra bíztatja a felhasználókat, hogy
fotókat is közöljenek, amiért külön pontozás jár. A pontokból a senkinek semmi
előnye nem keletkezik, de azért a pszichológia-alapú bíztatás sikerrel jár, az emberek
ugyanis szeretnek pontokat gyűjteni s versenyezni, így aztán a legtöbb étterem
értékelése mellett megnézhetjük azt is, hogy miképpen tálalnak. Márpedig egy
megfelelő rutinnal bíró étteremjáró 90%-os biztonsággal be tudja mérni egy
étterem színvonalát, gasztronómiai teljesítményét a fotók alapján.
A
nagyváradi helyek esetében a bőség zavarával küszködik a minőségre szomjazó
gasztro-kalandozó. Egyre több helyen használnak korrekt és változatos alapanyagokat,
egyre több helyen űzik mesterfokon a tálalást és egyre több hely lépi túl a
megszokott sablonokat.
A következőkben
arra teszek kísérletet, hogy összeállítsam legjobb tíz nagyváradi étterem
listáját.
Nyilván
e „toplistának” van valamelyes esetlegessége, hiszen az ételválasztás belejátszhat
az elégedettségi indexbe, de azért 2-3 vagy akár négy-öt fogás alapján az ember
alkot egy hozzávetőleges képet egy étteremről.
Hiányzik
a listáról a gasztronómiai szempontból minden bizonnyal rendben levő Corsarul.
Megpróbáltam ezt a helyet is tesztelni, abszurd és nevetséges módon belém kötöttek,
hogy miért fotózom le az étlapot. Az étlapot, melyen szereplő információk kint
vannak az interneten. Még a séf-tulaj is odajött és arrogáns, ellentmondást nem
tűrő stílusban követelte, hogy töröljem ki a képeket, ami különösen ritka
kreténség, hiszen mit tud neki ártani három fotó, ami az étlapjáról készült?
Egyértelmű, hogy az erődemonstráció szándéka vezette. Nem vagyok a híve annak
az elterjedt nézetnek, hogy a vendégnek mindig igaza van, mert nemcsak a
vendéglőtulajdonosok között akadnak olyan pofátlan és arrogáns emberek, mint
amilyennel a Corsarulban találkoztam, hanem a vendégek között is. Sőt, mivel a
vendéglős a vendégekből él, a bunkó vendég alighanem gyakoribb, mint a bunkó
tulaj. Viszont a vendég rituális megalázását vérforralónak érzem. A képek
kitöröltetése ilyen oktalan, offenzív, megalázó gesztus volt. Ezért nem
javaslom senkinek a Corsarul meglátogatását, ahol így bánnak a vendéggel, az a
hely nem érdemli meg egyáltalán, hogy vendégei legyenek.
A Tripadvisoron
előkelő helyen szerepel a Stokker hotel, amit meg is látogattunk. Azért nem
került be a TOP 10-be, mert a hízott libamájpástétom kapcsán az Orbán Viktor
által (is) egy Fidesz kongresszuson előadott vicc jutott eszembe, mely szerint
a vendég megkérdi, hogy van-e még más a csigán kívül a csigapástétomban. Mire a
pincér mondja, hogy igen, van disznó is. A vendég az arányokról érdeklődik. A
felszolgáló válasza az, hogy az arány fele-fele: egy csigához egy disznó. Nos,
így álltunk ezzel a foie gras pástétommal is, lehet, hogy nyomokban tartalmazott
hízott libamájat, de hogy a szubsztancia zöme nem az volt, az még a színén is látszott,
s az ízén is érződött.
Ilyen stikli után aligha kerülhet fel egy étterem bármilyen toplistára.
Ilyen stikli után aligha kerülhet fel egy étterem bármilyen toplistára.
Álljon
akkor itt a tíz legjobb élményt adó nagyváradi étterem listája, a részletes
bemutatás a folytatásban: Meatic ,
Reliva,
Spoon - Kőröspart,
Rivo,
Via29,
Allegria,
The Hub,
Laurus,
To Chefs,
Spoon – Lotus center
Reliva,
Spoon - Kőröspart,
Rivo,
Via29,
Allegria,
The Hub,
Laurus,
To Chefs,
Spoon – Lotus center
Dorozsmai
Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése