Brandt Loli nevét az aradi
ínyencek már megismerhették a világhálóról évekkel ezelőtt. Ő volt az a bátor
hölgy, aki egy merész profilváltással nekiállt élete derekán csúcsdesszerteket
készíteni szülővárosában, miután a legjobb magyar mesterektől tanult Budapesten
a Zazzi, valamint a Desszert Neked nevű cukrászdákban.
Az általa készített desszertek és
a fősodratú aradi sütemények között épp akkora különbség van, mint az említet
két cukrászda (az előbbi sajnos a nemrégiben bezárt) és a legtöbb magyarországi
cukrászda termékei között. Loli desszertjeit könnyedség, harmónia, íz- és állagjátékok
jellemzik, akárcsak az újhullámosnak nevezett anyaországi cukrászdák süteményeit
(Mihályi desszertszalon, Gerbeaud, Chou Chou, Édességlabor, hogy csak néhányat
említsek a legeslegjobbak közül.)
A több évig csak rendelni
lehetett Tőle, de a múlt hónapban Loli megnyitotta végre az első kőfalakkal
körbevett cukrászdáját, mely a felszolgáló elmondása szerint sikerrel működik,
zárásra minden sütemény elfogy. Akárcsak a minőségi éttermekben, itt sem lélegzetelállító
választékkal, hanem a minőséggel kápráztatják el a vendéget.
Megkóstolva három süteményt, az
emberben megérlelődik az a meggyőződés, hogy valamennyit meg kell kóstolni. Ezt
is foguk tenni. Az első nekifutásra kértünk egy sós karamellás mousse-sütit,
egy
framboise nevű, valójában csoki-alapú kiváló süteményt, melyben persze volt egy
málnaréteg s
végül egy suhajdát, ezt a régi, monarchia-korabeli desszertet,
aminek 2.0-ás verzióját Loli Borbás Marcsi műsora számára kísérletezte ki tavaly
márciusban.
Desszertjeink pont olyanok voltak,
mint amire vártunk: katartikusak. Olyanok, hogy a magamfajta, édesszájúnak nem
mondható, a desszertet a legtöbb saját menüsorból „lefelejtő” ínyenc is a
következő látogatáson töpreng, miközben még el sem hagyta a jó ízléssel
berendezett cukrászdát.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése