Nagy kérdés, hogy a különféle
tényezők milyen szerencsés együttállása kellett a magyarországi minőségi
borászkodás rendszerváltás utáni újjászületéséhez, abban azonban nincs vita,
hogy a borturizmus az egyik jelentős fellendítő tényező volt. Villány azért
lett a talán legnépszerűbb célpont még a fehérborkedvelők között is, mert itt
annyi igényes pince található egymáshoz közel egész évben nyitva, mint sehol
másutt.
Ahhoz, hogy első számú
borvidékünknek, Tokajnak a bortermő települései is hasonló pezsgést mutassanak,
elengedhetetlen, hogy magas minőséget képviselő kispincészetek tucatjai
tartsanak nyitva az érdeklődők számára.
Tarcalon ezen mintaadó pincészetek
egyike Majoros Lászlóé.
A pince mellett működő borozó szezonban tart nyitva, de
a borász egész évben fogadja előzetes bejelentkezés alapján a vendégeket. S
nemcsak csoportokat: akár két fő kedvéért is kinyitja a pinceajtót. A borozó
hangulata egyedi és szeretnivaló, az egyik falon újrahasznosított tárgyakból
készült képzőművészeti alkotások,
a másikon a család borászati múltját
dokumentáló oklevelek és egy régmúlt idilli időszakot elénk varázsoló archív
fényképek.
Az árak értékarányosak, sőt,
kifejezetten kedvezőek, mint a borász elmondta, a célja az, hogy a vendég úgy
érezze, hogy akár többet is adott volna a nemes nedűért. A borpalettán minden
fontos hegyaljai irányzat megtalálható kitűnő minőségben, reduktív muskotály
száraz és félédes iskolázásban, van száraz birtokboruk, több kiemelkedő
dűlőszelektált furmintjuk és hárslevelűjük, kései szüretelésű édes boruk, édes
és száraz szamorodnijuk, valamint a világ legjobb édesboraival sikereséllyel
versenyeztethető aszújuk. Tartanak kitűnő kézműves sajtokat, s a sofőrök sem
kell feltétlen vizet igyanak, kínálnak mustot, szörpöket, teát és kávét is.
Mi egy, a pincészet teljes
borpalettáját bemutató kóstolóra jelentkeztünk be. Összefoglalóan annyit
mondhatunk, hogy életre szóló élménnyel távoztunk.
Ajánljuk a pincészetet illetve
annak borozóját minden minőség-orientált borturistának, de legfőképpen azoknak,
akik értékelik a borok mellé járó szakavatott és lelkes kalauzolást.
Dorozsmai Endre