A Székely Mihály utcában a magyar
vendéglátásnak két meghatározó csúcsétterme (a Fausto és a Lou Lou) ment már
tönkre, most a Csopakról ismert Márga fővárosi permutációját üzemeltető csapat
tesz kísérletet a megkapaszkodásra.
Ami reméljük, hogy sikerülni fog, mert a teljesítmény
egyszerűen lélegzetelállító.
A kiszolgálás kifogástalan, a
beltér szemet gyönyörködtető, feszengés-mentesen elegáns, a konyha kreatív és
virtuóz ízekben, állagokban és tálalásban egyaránt.
Mi 3500 forintos három fogásos
menüt kértünk, amit viszont nem az 1000 forint körüli hagyományos, menzaszintű
éttermi ebédekhez kell mérni, hanem a csúcséttermek vacsoraidőben felszolgált ételcsodáihoz.
Abban a minőségi sávban sokszor egy fogás sem fér bele ebbe az összegbe.
A menü itt jellemzően hét fogást
tartalmaz, egy levest, egy előételt, három főételt és két desszertet, ezekből lehet
kiválasztani hármat. Ketten voltunk, lemondtunk egy főételről s kirendeltük a
megmaradt hat fogást (csirkemájat barna kenyérrel és hagymákkal,
zellerkrémlevest
mogyoróval,
mákos nudlit gombával,
borjúkolbászt medvehagymával és csicsókával,
rebarbarát fehér csokoládéval és joghurtfagylalttal
valamint földimogyoró-felfújtat
karamellizált tejfagylalttal
), majd félúton cseréltük a tányérokat, így
mindketten megkóstolhattunk hat fogást. Az ételsor egyszerűen lehengerelt, meg
is kérdeztük, hogy ki a séf. Megtudtuk, hogy Horváth Ákos vezeti a konyhát, aki
korábban a michelin-csillagos Onyxban és a szintén csúcsminőséget képviselő
Arany Kaviárban dolgozott.
Mindezek után talán nem meglepő,
hogy az itallap és azon belül a borlap is kiemelkedő.
A Márga bisztró úgy jó, ahogy
van.
Nekünk nem maradt más, mint az,
hogy e kiemelkedő teljesítményt értékelni képes, kellően nagyszámú vendégkört
kívánjunk nekik.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése