2016. október 6., csütörtök

Erdélyi ételek 2.: Zakuszka



A zakuszka Erdélyben igazi össznépi eledel. Úgyszólván minden háztartásban főzik, ennek ellenére piacokon is árulják, elvégre a más zakuszkája, ha nem is jobb, de lehet izgalmasabb, színesítheti a megszokott ízeket. Nem ritka a zakuszka-csere háztartások között.  Mi több, nagyipari zakuszka-termékeket is lehet kapni, igaz, hogy ezek szinte ehetetlenek, ellentétben a szintén nagyobb üzletekben (Kaufland, Lidl, Billa) kapható házias jellegű, de kisebb eltarthatósággal bíró társaikkal, melyeket helyben kimérve adnak vagy fóliázva.
A legterjedtebb változat a padlizsános, de találkozni lehet babossal is, sokan babot is tesznek a padlizsános zakuszkába. Van továbbá gombás, karfiolos változat is, tapasztalatunk az, hogy a gombás és babos könnyebben romlik, mint a padlizsános. Így többszöri próbálkozás után arra jutottunk, hogy vagy lefagyasztjuk a babosat vagy frissen főzött tört babot keverünk össze hagyományos zakuszkával, ha babosra szottyan kedvünk.
A zakuszka összetevőinek aránya receptről receptre változik, mi egy aradi receptet használunk több variáns kipróbálása után, amit a gyermekek pótnagymamájától kaptunk pár éve.
20 kg padlizsánból indulunk ki, nagy a család s így is hamar elfogy a zakuszka.
Lehet osztani néggyel, bár kétséges, hogy kisebb mennyiség miatt érdemes az egész konyhát összekoszolni.
Hozzávalók:
20 kg padlizsán
10 kg hagyma
16 kg kápiapaprika és/vagy paradicsom-paprika, errefelé jövevényszóval gogosárnak is mondják
4 liter házi paradicsomlé
8 liter olaj, ez lehet kevesebb is, de a krémességhez kell a sok olaj.
só, bors, babér ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsánt
és a paprikát hajastól megsütjük vaslapon, vagy roston faszénparázs felett.
Lebőrözzük.
A hagymát meghámozzuk, karikára vágjuk és olajban megpároljuk. Van, aki meghámozva egészben főzi.
A zöldségeket húsdarálón ledaráljuk,
majd egybekeverjük a masszát az olajjal és a paradicsomlével, a fűszerekkel, amiután órák hosszat főzzünk kavargatva, míg krémes lesz.
Ez a munka legunalmasabb és legidegesítőbb része, de kikerülhetetlen mind a kedvező állag elérése, mind az eltarthatóság érdekében. Ha elkészült a zakuszka, kevés szalicillal befőttes üvegekbe tesszük és dunsztoljuk.
Ez egy alaprecept.
A fűszerezés változtatható, toltam már mediterrán irányban az ízképet kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal, oregánóval vagy keleti irányba korianderrel, római köménnyel, görögszénával,  esetleg kardamómmal, fahéjjal. Lehet különböző indiai fűszerkeverékeket is használni akár magunk által kikeverve, akár készen vásárolva. (Pl garam masala-t sok helyen lehet kapni), a lényeg az, hogy kikeverjünk egy kisebb mennyiséget, majd az reprodukáljuk nagyban, megjegyezve az arányokat.  Az üvegben nem sokat fog változni a zakuszka íze.

Dorozsmai Endre

A szöveg az itthon.ma honlap számára  készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése