2016. július 5., kedd

Tanti (Hegyvidék Üzletközpont)



A Tanti kapta meg negyedikként az elismerést a jelenlegi öt Michelin-csillagos éttermünk közül. Sajátos fordulata volt a sorsnak, hogy a séf, Pesti István, aki megszerezte, a csillag elnyerése után távozott, helyét Heiszler Olivér vette át, aki viszont meg tudta őrizni a magas rangú pozíciót.
A Tantiban déli menüt is kínálnak, a színvonalhoz képest baráti áron: 3800 ft két fogás, 4700 három, egy csillagos helyen örül az ember, ha egy fogást eszik ennyiért.
Előételnek garnéla-ceviche-t kértünk édesköménnyel, kaporszósszal, pazar volt ez a délamerikai konyha által ihletett ételköltemény.
Ezt követte a sertéstarja sült paprikával és konfitált fokhagymával, mely rendkívül ízletes volt, de nem jött át rajta a konyha magas felkészültsége, ilyet – vagy akár izgalmasabbat - egyszerűbb helyen is volt alkalmunk enni e műfajban. A mennyiség visszafogása tekintetében ezesetben túlzásba estek. 
Kértünk is kenyeret, nemcsak a jóllakás végett, hanem azért is, mert jól esik a tarjához egy hagyományos köretelem a salátafunkciót betöltő sült paprika mellett. Az igazság az, hogy egy déli menü keretében nem is várhatjuk el, hogy a konyha csillagos szintet hozzon minden fogás esetében. A kenyér kifogástalannak bizonyult, a helyhez méltónak.
Ötletes és izgalmas volt a zöldbabos tintahal a rafinált zöldfűszeres olajjal. Katartikusnak ítéltük a csoki-barack-hosszúbors kompozíciót, a brownie-ganache-tuile állag- és ízjátékot nagyon értékeltük. 
Ízlett a málna-mering-krémsajt háromszögben mozgó másik desszert is.
A dizájn ízlés dolga, nekem túl modernistának tűnt. 
Társam háromszor verte be a fejét túlságosan alacsonyra engedett lámpabúrába. Nagyon tetszett viszont a mosdó. 
Tíz éve vettem észre, hogy ahol izgalmas a mosdó-dizájn, ott általában átlag felett főznek.
A kiszolgálás udvarias, kedves.
Csúcsélmény volt a Tanti, jó szívvel ajánlható mindenkinek, aki le tud mondani a jóllakásról azért, hogy komplex kulináris élményt, ihletet, főzési kedvet kapjon cserébe a szakma egyik ifjú mesterétől.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése