2016. június 24., péntek

Szakkör kézműves söröző (Kecskemét. Bercsényi u 3.)

Kevés annyira reménykeltő és szívmelengető jelenséget tudunk felemlíteni a magyar vendéglátókultúra keretében, mint a kézművesség, a személyesség felértékelődését. Ezen  belül igen látványos a kézműves sörök utóbbi fél évtizedben tapasztalható térhódítása. Nem kétséges, e sörök nem válnak soha fősodratúvá, mivel előállításuk sokkal költségesebb és időigényesebb a nagyipariaknál, reklámozottságuk meg sem közelíti azokét, a kis cégek mögött nincs komoly tőkeerő. De azt remélni lehet, hogy fokozatosan egyre nagyobb szeletet hasítanak maguknak a sörpiaci tortából s hogy nemsokára eljön az az idő, amikor egy igazán jó vendéglőben presztízskérdés lesz, hogy kézműves sört is legyen az itallapon.
Bíztató jel, hogy egyre több vidéki városban nyílik e sörökre összpontosító egység. Pécsen van három, Szegeden már négy, Békéscsabán egy, Egerben három, Nyíregyházán egy, Debrecenben eddig egyet leltem, mostanság nyitott egy szolnoki söröző, mi a nemrégiben kapuit kitáró Szakkörben jártunk Kecskeméten,
mely a város első igazi kézműves sörözője. (A másik a Borkamra, amely, mint neve is mutatja, nem elsősorban söröző.)  
A beltér rendkívül hangulatos, ügyesen használják az üres üvegeket dekorációs elemként. 
Hat sört tartanak csapon és vagy hatvanat palackban, köztük nem keveset a legizgalmasabb sörfőzdék újdonságai közül. 
A Mad Scientist nevű főzde Jam72 nevű West Coast stílusú India Pale Ale (IPA) sört kértünk csapról, ugyanettől a főzdétől ugyanabban a műfajban (IPA) átismételtük a mangós változatot, továbbá ennek konkurensét, a Monyó áfonyás IPÁját s végül szintén a Monyótól egy „60 Shades of Kohatu” nevű IPÁ-t.
Mondanom sem kell, hogy egyik sör jobb volt a másiknál, a csapolttal sem volt frissességi probléma, s az is vitte el a képzeletbeli aranyérmet.
A felszolgáló kedves, udvarias, felajánlotta, hogy fotót is készít lelkes csapatunkról, ugyanakkor nem ártana, ha konyítana a témához. De legyünk optimisták, lehet, hogy beletanul idővel. Külön értékeltük, hogy a háttérzenét a rock klasszikusainak alkotásaiból válogatták a Pink Floydtól a Led Zeppelinig. Az árak érték-arányosak.
Nagyon jó hely a szakkör, ha Kecskeméten járunk, mindig be fogunk ide térni!

Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése