2016. június 25., szombat

Bodza bár (Kecskemét, Rákóczi út 16.)




A történelem úgy alakult, hogy mielőtt a franciákat megdicsérné valaki a nemzeti oldalon, kell fusson egy-két tiszteletkört, jelezve, hogy azért tudatában van a száz évvel ezelőtti eseményeknek. Nos, mi ezt ezennel letudtuk s utána már leszögezhetjük, hogy mind stílusban, mind tartalomban a franciák az európai gasztro-kultúrában az utóbbi évszázadokban, nagyjából a felvilágosodásnak nevezett szellemi korszak óta élenjárók és mintaadók. A francia bisztró mind kínálatában, mind berendezésében, atmoszférájában fogalom szerte a világon. A minap pont egy ilyen ékszerdobozszerű, franciás, nagy gonddal és törődéssel berendezett cukrászdába akadtunk bele Kecskeméten.


A Bodza bár egyszerűen gyönyörű a maga letisztult kidolgozottságával, egyből megfog s visszatérésre csábít. A kiszolgálás is kedves, a választékot inkább nemzetközinek mondanám. A sört, a bort és a pálinkát kifejezetten kedvező áron kínálják (2 cl Márton és Lányai pálinka 350 ft-ért kiemelkedő vétel), a süteményeknek viszont megkérik az árát, ezek 800 forint körül mozognak.



Rendeltünk egy kör Unicum után tiramisut, lolipop-sütit, limonádét s némi bort is. 


A bizalomgerjesztő házias, félújhullámos, lelkes amatőr sütemények mellett szép a borválasztékuk is, azt pedig kiváltképp díjaztuk, hogy nemcsak neves borászatoktól tartanak borokat, hanem olyan pincétől is, melyről nem hallottunk még, pedig kis társaságunk minden tagja követni igyekszik a magyar borpiacot. A tiramisut, mely ízre finom, állagra kellemes volt, belengte tolakodásmentesen az amaretto íze, az adaggal sem spóroltak. A csokis lolipop hozta a formáját. Kilyukasztott fedelű befőttes üvegben szolgálták fel az üde limonádét s megelégedésünkre szolgált az egri Havas – Tímár pince roséja is.


Jól esett elüldögélni a Bodza bárban, ajánljuk a helyet másoknak is.

Dorozsmai Endre 

A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése