2016. március 18., péntek

Paprika csárda (Hegyeshalom)



Már több mint fél évtizede tervezem, hogy egyszer megállunk a hegyeshalmi Paprika csárdában, a minap ez végre összejött. A bejáratnál megannyi notabilitás fényképe, akik itt ettek az elmúlt évtizedekben Molnár B. Tamástól Dörner Györgyön,. Jókai Annán át Szinetár Miklósig. (Ez csak párnév volt a kb. 100-150 ismert ember közül, akinek a berámázott képe és aláírása az előcsarnokot díszíti. )



Többen voltunk, sokfélét rendeltünk, mindenki mást. Hortobágyi palacsintát,
húslevest velős csonttal,
tatárbifszteket,
fokhagymakrémlevest,
pontyhalászlét belsőséggel (egy kis bogrács volt az adag, a képen a tányérba mert kisebb adag látható)
negyed kacsát,
vegyes desszertet
 és gőzgombócot.
Fogásaink fősodratú, tisztes, old school ételek voltak, korrektül elkészítve. Örvendtünk volna, ha a pontyhalászlé 2200 forintért filézett pontydarabokat tartalmaz, hogy ne kelljen a szálkákkal bíbelődni. Persze lehetne értekezni a lisztes sűrítés idejét múlt mivoltáról, a késztermékhasználatról (például a fagylalt esetében, de arra sem vennék mérget, hogy a gőzgombóc nem volt mirelitáru, a dió rajta nem győzött meg, azon sem csodálkoznék ha netán dejó lett volna) vagy a túlpárolt kacsáról, mi inkább azt értékeltük, hogy ropogott a kacsa bőre s nem a hibát kerestük a fogásokban.
Az árak jellemzően felette voltak a csárdákban megszokott árszínvonalnak. Tatárbifsztek 3000 ft, vegyes desszert 1500, de főleg az zavart, ami sajnos csak a számlázáskor derült ki, hogy egy liter szódára 1300 forintot kértek. Mi meg ittunk kettőt, gondolván, hogy spórolunk. Nos, egy útmenti csárdában ez egyszerűen abszurd, a vendég lehúzása, az Onyxban vagy hasonló első osztályú helyen, üsse kavics, az ember rándít egyet a vállán, de egy csárdában, ahol a limonádé fél literje 690 forint, ez túlzás. Egyébként a limonádét nem citromból, hanem citromléből készítettek. Egy fél liter búzasörre is elég húzós ár 990 ft.
Kértem a halászléhez zöld erőspaprikát, arra is felszámoltak 400 (!) forintot. Ez bizonyára szerepel az étlapon, mert volt olyan rovat, hogy extrák, de ki figyel erre, szerintem illett volna figyelmeztetni, hogy az extra költséggel jár a paprika. Így ettem egy korrekt, jó közepes nem filézett pontyhalászlevet 2600 forintért.
Legkiemelkedőbb mozzanat az ételek között a velős csont volt. Tiszta véletlenül tíz nap leforgása alatt harmadszor ettünk velős csontot, ez messze a legjobb volt, egyszerűen tökéletes. Kellő mennyiségű, nem túlfőtt velő volt a csontban.
A beltér nagyon tetszett, hagyományos magyar motívumok és intim szeparék jellemezték.

A kiszolgálás kifogástalan volt, pincérünkről csak jót tudok mondani.
Összességben jó élményként raktároztuk el az itt elköltött ebédet, senkit nem akarok lebeszélni a hely meglátogatásáról. 

Dorozsmai Endre
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése