Idén hetedik alkalommal kerül
megrendezésre 2016. március 3. és 5. között a Vince Budapest Wine Show nevű
rendezvény, mely méltán hívja magát Közép-Európa boriránytűjének. Pazar környezetben,
a Corinthia Grand Hotelben kóstolhatnak a borrajongók ezernél is több
szelektált bort (csak olyan nedű kerülhet a közönség elé, mely átment az
előkóstolás szűrőjén) s hallgathatja a nemzetközi borszakértői szakmai legjobbjainak
előadásait.
Egy boros rendezvénynek komoly
rangot ad, ha mögé áll egy Master of Wine. Tudni kell ehhez, hogy az MW rövidítéssel
jelölt diplomás borszakértőket a boros rendezvényeket népszerűsítő sajtó képviselői
előszeretettel nevezik „a borvilág Jedi lovagjainak”, hogy olyan hasonlattal
éljenek, mely mai világunkban majd’ mindenkinek mond valamit. Tény és való,
hogy e titulust elérni igen nehéz, egyszerre kell hozzá tehetség, szorgalom, kitartás
és szerencse. Ma az egész világon kevesebb, mint 350 MW tevékenykedik, számuk
2015 májusában 322 volt.
A Vincén az idén több mint fél
tucat MW tart előadást, a magyar borszakma berkeiből is a legjobbak közül
sikerült megnyerni több előadót, akárcsak a korábbi években.
Az első napon, melyet a szakmának
szánnak, Nock Adams MW valamint Adam Pawlikowski MS (az MS Master of
Sommelier-t jelent, hasonló rangot képvisel, csak a titulus kevésbé
mediatizált) a világ legjobb éttermei borlapjainak összeállításáról tart
előadást, Caroline Gilby MW és Rod Smith MW a Winestar – tehetségkutatót jegyzi.
Márkus György és Tom Stevenson a pezsgő-világbajnokság meglepetéseiről ad elő,
Olivier Pillet a kén csökkenthetőségéről, továbbá lesz egy gasztro-kurzus is az
étel-bor párosításokról, sztárséfek részvételével.
Igazi ínyenc témával indít a
második nap. Tokaj, a legjelentősebb magyar borvidék, az édes borok
tekintetében világelső, a dűlőszelektált száraz borok terén is nem kevés
csúcsminőségű tételt produkált. Ezek után a „borvidék harmadik dimenziójáról”,
a tokaji pezsgőkről lesz szó, amit Káli Ildikó magyar sommelier-bajnok és Natasha
Hughes MW tart. (A pezsgő mindig is fontos része volt a Vince előadásainak, a magyar
pezsgőszakértők koronázatlan királya Márkus György több ízben is tartott előadást,
s mint már jeleztem, idén sem lesz ez másként.) A spanyol pezsgőkről, a „cavak”-ról
Sarah Jane Evans MW fog beszélni.
A világ egyik legizgalmasabb
borvidékéről, a Syrah-ról és Viogner-ről (illetve ezek sajátos házasításáról)
elhíresült, de annál sokkal többet nyújtó borvidékéről, a Rhone völgyéről Anne
Mc Hale MW fog beszélni. A tokaji borokat nemzetközi összehasonlításban fogják
elemezni a meghívott Master of Wine-ok az utolsó, szombati napon. Rod Smith MW
és más jeles borszakértők segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a
Cabernet Franc fajtával, mely sokak szerint otthonra talált a magyar mediteráneumban,
Villányban. De szó lesz a mesterkurzusokon belül az egyik legizgalmasabb és
legsikeresebb „szupertoszkánról”, az Ornellaiaról, melynek négy évjáratát is
kóstolhatják majd a részvevők, a Calvadosról, erről a normandiai almaborpárlatról,
a szekszárdi borvidék önmagára találásáról és más érdekes témákról.
A kiállító borászatok között ott
találjuk a legjobb magyar pincészeteket, akik közös standdal is jelen lesznek a
Pannon Bormíves Céh képviseletében (ezzel nem mondtuk azt, hogy minden kiemelkedő
pincészet tagja lenne a Céhnek, de azt viszont igen, hogy a Céhnek csak élvonalbeli
borász lehet a tagja) és feltörekvő izgalmas kis pincészetek (Homola, Káli
kövek, Pálffy pince, Szatmári pince, Sabar, Schieber stb. stb.).
De nemcsak Belső-Magyarországi
kiállítók lesznek, kóstolhatunk borokat az Őrvidékről valamint a tágan
értelmezett Erdélyből is (ott lesz ismét Balla Géza, valamint a temesrékasi
nagypincészet, mely az utóbbi időben erőteljesen nyitott a magyarországi
vendéglátás irányában, kihasználva, hogy az itthon „Castelul Huniade” néven
forgalmazott boraik „Hunyadi” néven igen jól csengenek a magyarországi fülekben
és lelkekben), továbbá a nagyvilágból Franciaországtól Olaszországon,
Szlovénián át Törökországig. A kiállítók között találunk több élvonalbeli
pálinkafőzdét a Márton és lányait, az Agárdi pálinkafőzdét valamint a
békéscsabai Árpád pálinkaházat.
Megszámlálhatatlan és három nap
alatt végigkóstolhatatlan bor és más nemes nedű kerül kiállításra, ami nem jelenti
azt, hogy ne lehetne megpróbálni minden tételt megkóstolni.
Aki minden idejét a rendezvényre
szánja ki sem kell menjen az épületből, a kiállítók között többen is kínálnak
harapnivalót. Meg lehet majd ízlelni kiemelkedő hidegkonyhai készítményeket, búzakolbászokat,
az egyik csúcshamburgerező, a Zing produkcióit, az egyik legjobb magyar
cukrászda, a világszínvonalú Gerbeaud süteményeit s még sorolhatnám.
Akit érdekelnek a részletek,
legyen szó a több mint másfélszáz kiállítóról, a jegyárakról, az előadások
időpontjáról, az érdemes felkeresse a rendezvény honlapját, a
www.vincebudapest.hu címen, mely könnyen
kezelhető és úgyszólván minden releváns információt tartalmaz.
Annyi biztos, hogy miként a rock-rajongók
messze földről elzarándokoltak Woodstockba, vagy ma a Szigetre, a kézműves
sörök hívei felkerekednek Európa-szerte, hogy részt vegyenek a kézműves sörök
bécsi seregszemléjén, úgy a Vince Wine Show is olyan esemény, melyet borrajongóként
célba véve Közép-Európa bármely szegletéből érdemes felkerekedni és egy
hétvégét a magyar fővárosban tölteni.
Dorozsmai Endre