Az utóbbi fél évtized egyik
leglátványosabban felfutó gasztronómiai irányzata kétségkívül a street food.
Idősebbek emlékezhetnek, hogy a rendszerváltás táján épp e műfajban lehetett
hasonlót tapasztalni, amikor úgyszólván minden sarkon nyílt egy hamburgerező,
melegszendvicsező és/vagy pizzázó. Viszont míg akkor a minőség nem tartozott a
jelenséget leíró jellemzők közé (s akkor nagyon finoman fogalmaztunk: még ma is
akadnak olyan „retro-egységek”, melyek ugyanazt az azonosíthatatlan eredetű,
ipari mirelit húspogácsát teszik előre lesütve átlagos zsemlébe, mint ami
negyed évszázada dívott, majd az egészet a lehető legkommerszebb ketchuppal és
mustárral mikrohullámú sütőben melegítik meg), az utóbbi évek street food
jelenségköre szerves része a magyar gasztro-forradalomnak.
A hazai gasztronómia megújulásának
kulcsszavai: frissesség, szezonalitás, minőségi alapanyagok és azok tisztelete,
kreativitás, a korábbi ál-regionalitás helyett valós kötődés a kistérségek
kulináris hagyományaihoz. Ezek a street food irányzat élvonalának leírására is
alkalmasak a regionalitást leszámítva. Ami egyébként nem probléma, a street
food az a műfaj, melyben éppenséggel másodlagos a helyhez kötöttség. Nem
véletlenül: az utcai étkezés a nagyvárosok jellemzője, melyek a helyi hagyományt
az otthoni főzésben és helyi fesztiválok keretében őrző vidékkel ellentétben érzékenyek
a kontinentális trendekre és az idegen kultúrák gasztronómiájára. Szociológiai
háttértanulmányok nélkül is megállapíthatjuk, hogy a nagyvárosi polgárság és
értelmiség a kulináris újdonságokra a leginkább nyitott társadalmi réteg, legyen
szó alapanyagokról, ételtípusokról, technológiákról vagy más etnikumok
konyhájáról, míg a rurális környezetben élők inkább ragaszkodnak a megszokott
ízekhez.
Budapesten a műfaj jelentős
támogatást kapott a médiától, vélemény-meghatározó étteremkalauzok kategória-győzteseket
hirdettek e műfajban, kulináris kiadványok, tévéműsorok, népszerű blogok
foglalkoznak rendszeresen a kérdéssel. A szakácsversenyek, borversenyek,
kiemelkedő éttermi elismerések mellett (lásd például a Bocuse D’Or-t, a
jelentősebb nemzetközi borversenyeket vagy a négy michelin-csillagot) „téma
lett” a street food is. Elősegítette a street food népszerűségét a kifejezetten
erre a témára épített fesztiválok sorozata is, az meg különösen, hogy tavaly
összekapcsolódott a kézműves sörfesztivál a street food fesztivállal. A két
korábbi rétegrendezvény egyszerre tört ki addigi kereteiből. Mind a Műegyetem
rakparton a nyár elején, mind az Andrássy úton, ősszel tömegek voltak kíváncsiak
a legjobb magyar sörfőzők (Hedon, Rothbeer, Hopfanatic, Legenda, hogy néhányat
említsünk név szerint is) nedűi mellett a Tésztafeszítő Kisiparos lángosaira,
a
Cseppentő forró zsíros, rusztikus szendvicseire,
vagy a minőségi
minikolbászokat fagylaltszerű tölcsérben, különleges belevalókkal kínáló, egyre
több egységet nyitó KolbIce-produkcióira,
úgyhogy a kezdeti órákat leszámítva
sorállás nélkül nemigen jutott ételhez az ember. Végül, de nem utolsósorban a
street food sikerre ítélt műfaj már csak azért is, mert könnyen illeszkedik
napjaink feszített, még mindig gyorsuló élettempójához. Nem célszerű rendszert
csinálni belőle, de vészhelyzet esetén egy hétköznapi ebédet könnyen kiválthat
az ember negyed óra alatt egy levessel és/vagy egy pasta-val.
Ha röviden le akarnánk írni az
utóbbi évek street food jelenségkörét, akkor az etnikai sokszínűség lenne talán
az első jelző, ami eszünkbe jut. Ez nyilván összefügg azzal, hogy akárcsak a gasztronómia
más irányzatainak esetében, itt is a főváros játssza a mozdonyszerepet, a
fővárosban pedig Európa más nagyvárosaihoz hasonlóan a világ legkülönbözőbb
népei vannak jelen, nem egy esetben kolóniákat alkotva. Míg az amerikai gasztro-kultúrát
megjelenítő hamburger illetve az olasz kulináriából merítő pizzázók negyed
évszázada még ügyes magyar vállalkozók gasztronómiai szempontból kevéssé
autentikus vállalkozásai voltak (most hasonló, de hitelességben sikeresebb jelenséget
figyelhetünk meg a mexikói gyorséttermek vonatkozásában), a mai pho-bárokat,
wok-bárokat, kínai, indiai gyorséttermeket, gyroszosókat a legtöbb esetben az
illető műfajt világszerte meghonosító etnikumok tagjai működtetik.
Következő meghatározó sajátossága
street foodnak a műfajbeli változatosság, aminek egyik oldalról az előbb
említett etnikai sokszínűség ad alapot, de emellett jelentős a szerepe a kultúr-importnak
is. Elsőként említeném az akár második, ezúttal minőségelvű hamburger-forradalomnak nevezhető jelenségkört. Ha öt
évvel ezelőtt próbáltunk volna felállítani egy TOP 20 hamburgerező-listát,
akkor bizony bajban lettünk volna. Ehhez képest ma már egyrészt csúcséttermek
is kísérleteznek e műfajban, nem kis sikerrel (tapasztalatunk szerint a Litauszki
Zsolt executive séfsége mellett működő Baltazár jár a legelőrébb,
de más
kulináris fellegvárak is kihívást érzékeltek abban, hogy tökéletesítsék s a
fine dining műfajával összeférhetővé tegyék a hamburgert, kezdve a Meat
Boutique-kal
folytatva a Prime Steak House-szal elegészen a 12.000 forintért
wagyuból készült ún. „Milliárdos burgert” kínáló KNRDY-ig) másrészt egyre
többen próbálkoznak minőségi hamburgerkészítéssel kis büfék keretében,
többnyire eredménnyel. Nem csoda: a műfaj egyik úttörőjének, a Zing Burgernek a
kiemelt egységében, a Ringben
az étlap címoldalán olvasható a magyar gasztronómia
egyik nagyságának, Takács Lajosnak a gondolata, miszerint a jó hamburgerhez csak
egy jó zsemle és jól elkészített húspogácsa kell, a többi a fantázia kérdése.
Ergo, ha valaki e műfajban jót akar adni valaki, annak megvan rá a lehetősége.
Élnek is vele sokan, kezdve a
korábban az Atakám vendéglőt működtető Háda Imrével, aki sokak kedvencét, a Pesti
Burger és Bárt hívta életre,
elegészen azon a fiatalokig, akik nem ritkán
külföldön töltött „tanulmányéveiket” kamatoztatták itthon. Ha ma húszas vagy akár
harmincas toplistát kell összeállítani, akkor bizony kínban lehet a szerkesztő,
hogy kit hagyjon ki a legjobbak közül. Mi azért megemlítjük személyes
kedvenceinket: Finomító Kantin,
Betevő, Bodega, Pig 37 Blitz Grill, W35, Ring,
Kandalló, BRGR, Sophie and Ben, Burger Market, Good Bar Good Burger, Chili bar
(Tompa utca), All About Street Food, Dob3, Jack’s Burger, Burger’s Bar (Kolosy
tér), Attaboy. Nem volt rossz élmény volt a sokat emlegetett Black Cab Burger a
vendég előtt formázott húspogácsáival, kevéssé győzött meg a többnyire
csúcshamburgerezők között számon tartott Magic Burger valamint Big Daddy, bár
nem kétséges, hogy a TOP100-ban, de talán a Top50-ben is helyük van.
A hamburgerrel ellentétben a
világslágernek számító másik street food műfajban, a gyros-ok terén nem
tapasztalható hasonló mozgolódás, törekvés a tökéletesedésre. Itt az alapot
továbbra is egyszerű, tömeggyártású pitába tálalt pulyka- és csirkegyros
képviseli, igényesebb a török zsánerű darált húsos borjú-gyros, sokak szerint a
műfaj csúcsát a görög gyros-ok jelentik, melyek mind a kenyér-elemet, mind
pedig a belvalókat tekintve kimagaslanak az átlagból. A legtöbbet emlegetett
nevek közül a Kerkyra volt számunkra a legmeggyőzőbb, ahol érdemes kiállni a
sort és megkóstolni a szívesen kínált
ízesítőket,
de említésre méltó a Római parti Gyradiko is. A Kyros Gyros sem a
kiszolgálás tekintetében, sem gasztronómiailag nem ütötte a mércét, de talán
nekünk volt balszerencsénk.
Kihagyhatatlan végül a nagy
hármas utolsó eleme, a pizza, mely továbbra is hódít. Ami nem véletlen:
egyrészt ebben a műfajban lehet a legolcsóbban élvezhető, laktató ételt kapni,
lásd a „Trio” hálózat frissen sült 200 forintos pizzáit, másrészt ki ne szeretné
a frissen sült kenyerféléket? Hát még ha rápirítanak egy kis sajtot, s
megdobják még néhány hozzávalóval. Jó pizzát két évtizede lehet kapni
Budapesten, de tálcás, elvihető csúcspizzák mostanság jelentek meg, közülük a
Nagymező utcai Pizzicá-t és az Hajós utcai A Presto-t emelném ki, de mindenképp
kimagaslik a mezőnyből az egyre terjeszkedő Pizza Me hálózat is.
A kultúrimport és az etnikai diverzitás
mellett a műfajbeli sokszínűség a „one issue”-helyek látványos népszerűsödésében
is megjelenik. Ezek között akad sushi bár, ramen bár, de az új hullámos
leves-bárok viszik prímet. A magyar ember leveses, sokkal inkább, mint a
francia vagy az olasz. Nem véletlen, hogy egy forgalmas csomópontban, a Kálvin
térhez közel, a Vámház körúton megnyitott Leves-bár előtt szinte mindig hosszú
sor kígyózik. Ők is, akárcsak a Bors, a Soupway, vagy a Soup Culture mindig frisset
adnak, ötleteset, változatosat s nem utolsó sorban olcsót. Míg a
csúcséttermekben a levesek, egyébként érthető és természetesen módon ezer forint felett stabilizálódtak, a levesbárok jellemzően 490 forintért mérik ki a 4-5 deci levesüket.
S ha már a „one issue” helyek
említést nyertek, nem lehet kihagyni az utóbbi idők egyik legizgalmasabb street
food helyét, a fine dining szintjére emelt „kolbászdát”, a Benkő Zoltán által
kitalált Faszaládét, mely az Innio alegységeként nyitotta meg kapuit. Különböző
alapanyagokból (sertés, csirke, marha+bárány, csirke+kacsamáj) helyben készült
kitűnő állagú és ízű, faszénparázson megsütött kolbászokat és véreshurkát ehetünk
itt, almafröccsel, sörrel, borral vagy szódával kísérve. Az adagok kicsik, ami
előny is lehet, ha a kóstolgatás a célunk, az árak nem vészesek.
A romkocsmákhoz köthető egy
aránylag új fővárosi jelenség, a kocsmaturizmus. Ha végigmegyünk az éjszaka
első felében a kocsma-negyed ütőerének számító Kazinczy utcán, több angol szót
hallunk, mint magyart. A kocsmaturizmus komoly lendületet adott a street
foodnak is. Egyrészt a romkocsmák is rárepültek a műfajra, nem volt nehéz
rájönni, hogy aki iszik, szeret harapni is valamit mellé, s a helyben eltöltött
idő, így az italfogyasztás is növelhető, ha a vendég helyben csillapíthatja
éhségét. S akkor nem említettük a jellemzően egyszerű street food műfajokban (hamburger,
fish and chips, quesadilla) kimerülő ételkínálat hasznát. Másrészt a kocsma-negyed
kiváló helyszínnek bizonyult a kifejezetten street food egységek számára is,
olyannyira, hogy Karaván név alatt már street food udvar is nyílt, ahol a
mangalica-ételektől a Zing-burgeren, a thai kaján, a lángosvariációkon át a
pastakig 7-8 műfajból válogathatunk. Feltétlen említést érdemel továbbá a
korábban jelentős éttermekben megfordult séf zsidó ételekre specializálódott „Ricsi’s”
nevű egysége is, mely a Rácskert ételrészlegeként funkcionál.
A street food műfajához közel áll
a piaci étkezés, mely eleve frissességet sugall és jellemzően nyújt is,
akárcsak a meleg húsokat kínáló hentesek lacikonyhái. A piaci étkezés egyidős a
piaccal, s mióta az eszünket tudjuk, mindig is voltak talponálló hurka-kolbász-hekk
sütő büfék s persze lángosozók a piaci standok szomszédságában, a tipikus
magyar street food képviselőiként. Ezek napjainkban gyarapodtak olyan egységekkel,
melyek műfajban és minőségben mást nyújtanak. Az magyar piaci étkezés
forradalmasítása Bíró Lajoshoz, a Bock bisztró fenegyerek séfjéhez köthető, aki
a Hold utcai vásárcsarnokban „A Séf utcájának” megnyitásával nagy
valószínűséggel műfajt teremtett: rusztikus környezetben, piaci gangos kiülővel
hamar elkészülő, friss, igényes, zömmel magyar gyökerű ételeket kínál a zsidó
tojásos kifordított hurkától a pacalpörköltön át a kolbászos lecsóig. De ehetünk
nála rendszeresen két ikonikus távolkeleti specialitást, pho-t és tom ka ghai
levest is.
Szintén a Hold utcai
vásárcsarnokba költözött a Vörös Homár korábbi tulajdonosa, miközben társa azonos
néven továbbra is működteti az eredeti egységet a Hegyvidék Üzletközpontban. Az
ínyencek végső soron jól jártak, egy igényes, fél-gyorsétteremmel egybeépített
halszaküzletből lett kettő. Ugyanebben a vásárcsarnokban nyitotta meg az egyre
népszerűbb és dinamikusan terjeszkedő „Il Panificio Basilico” is a harmadik
egységét az eredeti Városmajor utcai valamint a Király utcai után.
S akkor még
csak a csúcsokat említettük, mert működik itt pasta-s és magyaros gyorsétterem továbbá
hagyományos lacikonyha is a földszinten. A bejáratnál pedig a húsimádók
Mekkája, a Kispiac bisztró. Ha már említést nyert a pékségként indult Il
Panicio, nem mehetünk el az igényes kézműves pékségek megjelenése mellett sem,
melyek egyértelműen érintik műfajunkat, hisz ki ne indult volna tovább kenyérvásárlás
után egy kakaós csigával vagy túrós táskával a kezében? A műfaj vezető egysége
a francia stílusú „Á Táble”, mely Retek utca egység sikere után immár öt helyen
kínál a péksütemények mellett igényes desszerteket, egyszerűbb bisztró ételeket
is a Wesselényi utcától az Arany János utcán át a Böszörményi útig.
De említésre
méltó a Butter Brothers is a Lónyay utcában, akárcsak a Jaques Liszt az Apáczai
Csere János utcában. Bár volumenét tekintve már rég elhagyta a kézműves méretet
a Jókenyér és a Lipóti Pékség, de kétségkívül átlag feletti minőséget
nyújtanak. A Lipóti Pékség hangulatos kis kávézói üde színfoltot jelenteken a
pékségek körében az ipari tömegtermékeknél igényesebb pékáruikkal s a Cserpes tejtermék-szortimenttel.
Érdekes, hogy ellentétben a
szerb-román határsávval, ahol a burek és a pljeszkavica meglehetős mélységben
gyökeret vert, Temesváron és Aradon több food truck-szerű utánfutóból árusítják
városszerte a hamburger balkáni átiratát, Magyarországon kevésbé volt receptív
a közönség erre a műfajra. Vagy nem volt, aki meghonosítsa? Üdítő kivétel a Montenegroi
Gurman a Rákóczi úton, a Blaha Lujza térhez közel, ahol faszénparázson
készülnek a kiváló ízű és állagú zsemlébe illesztett remek húspogácsák és egyéb
húsok, melyeket akár leülve, akár kézbe véve, útközben fogyaszthatunk.
A névválasztás is találó, ugyebár a gourmand kifejezés a falánkot, a nagyevőt jelöli, míg a gourmet az ínyencet. Itt a reális elvárásokkal érkező ínyenceknek sem okoznak csalódást, de igazából a gourmandokra építenek. Egy alapjáratú pljeszkavica kalóriatartalmát illetően felér egy átlagos ebéddel.
Budapesten is hódít a Távol-Kelet.
Az utóbbi években a kínai és thai gyorséttermek mellett egyre népszerűbbek a
vietnami konyha világslágerének számító húslevesére épülő pho-bárok. Ahogy az
lenni szokott, a kezdeti autentikus, és esetenként a rozzant környezet dacára
gasztronómiailag igényes helyek mellett akad már olyan is, ahol frissen sütés
helyett mikrohullámú sütőben melegítik a tavaszi tekercset. Szigorúan véve ezek
közül egyedül a Pho24 hálózat tartozik a street food műfajába, ahol pohárba
kapjuk a levest és dobozba a főételt, de azért tágítva kicsit a műfaj határait érdemes
említést tenni a legjobbakról. A Funky Pho-t, a Hai Nam Pho bisztrót, az Absolut
Pho-t, a Dang Muoi hálózat egységeit, végül az éttermi környezetben működő
pesti illetve budai Hanoit sorolnánk ide. De nem okozott csalódást a két Ráday
utcai bár sem, a Tre Viet Eat és a Viet Pho Bistro. Üdítő jelenség a pho-val rokon étel, a japán ramen
népszerűsödése. Ezesetben is a koncentrált, intenzív ízű húslevesbe kerül mindenféle
ízletes hozzávaló a hústól a zöldségeken át a tésztáig. Rament kínálnak a japán
éttermek mellett egyes kínai büfék is, távolkeleti fúziós helyek, mint a B40, de
a csúcsot a hamar nevet szerzett és törzsközönségét igen hamar kialakító
Kazinczy utcai Ramenka jelenti.
Említést érdemel még a Szabadság tér
tőszomszédságában működő, a stabil minőség mellett lassan étteremmé alakult
Momotaro Ramen is.
Az alapanyagokat tekintve is újat
hozott az utóbbi néhány év: annak dacára, hogy a Magyarországon a halfogyasztás
regionális sajátosság, országos szinten csak Karácsony táján emelkedik
jelentősen, Budapesten is megjelentek a halas helyek. Nem elsősorban a Nordsee
nemzetközi hálózat három fővárosi egységére gondolok, hanem a kisebb, meghitt,
szerethető helyekre, a Halkakasra, mely klasszikus street food ételeket írt át
halra (harcsa-gyros, halburger), amellett, hogy
kínál füstölt halat, halászlevet és vaslapon roston sült halakat, a fél-gyorsétteremként
működő Nemo-ra vagy a tipikus street food-os, papír- illetve elvihető
műanyagtányérokat és -evőeszközöket használó
Bubba’s Water Grillre, ahol az egyik legjobb fish and chipszet volt alkalmunk
enni a nemrégiben.
Összefoglalva, a street food műfaja
lényegében leképezi Budapest gasztro-kultúráját. Fellelhető benne a fine dining
felé kacsingatás, éppen úgy, mint az igénytelen tömegétkeztetés. Egyértelmű
viszont fejlődés, a minőség, az ötletesség térhódítása, a minőségi alapanyagok
használatára való törekvés. A műfajt forradalmasító élboly – pl. a Séf utcája,
Bors gasztrobár, Ricsi’s, Faszaládé - túllép a sablonokon, magabiztosan játszik
az alapanyagokkal, ízkombinációkkal s az állagokkal. A feltörekvő
progresszívek, a levesbárok, az igényes egyműfajú helyek a színvonalas
pizzásoktól a hamburgerezőkig a minőség megtartására és/vagy emelésére
törekednek, míg az idegen kultúrák képviselői hozzák a hazai ízeiket a
vietnámiaktól az indiaiakon át akár Montenegróig.
Az összkép színes és megnyerő.
A street food műfaj dübörög és jó
esély van arra, hogy nem kevés kulináris izgalmat hozzon még a következő
években.
Dorozsmai Endre
A szöveget a Best of Budapest nevű kiadvány felkérésére írtam a múlt év első felében, ahol vélhetően rövidítve jelent meg vagy fog megjelenni. Úgy véltem, nem árt, ha teljes egészében fent van a blogon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése