2015. december 16., szerda

Kiváló borok Petőfi Sándor szülővárosából – A Szentpéteri pincészet borkóstolója a Tulipánban



A kommunizmus fél évszázada a magyar bor területén szinte mindent tönkretett, amit csak lehetett. Felszámolta a tulajdonosi struktúrákat, a saját presztízsért, saját haszonért dolgozó gazdák helyett arctalan mezőgazdasági termelőszövetkezetek ontották magukból az édesített vagy éppenséggel karcos, laza, értékelhetetlen lőrét, a mennyiségi szemlélet uralkodott el a minőségközpontúság helyett. A központilag megtervezett lefelé nivellálásnak sok szőlőfajta áldozata lett, de leginkább a Kadarka, mely alkalmatlan volt a tömegtermelésre, nem szerette a kordonos művelést, s épp így megszenvedte ezt a korszakot összes borvidék, de talán leginkább az Alföld.
A rendszerváltás után részben a rosszindulatú média, részben tényleges esetek miatt sokan a borhamisítást az Alföldhöz kötötték, miközben az más borvidékeken is jellemző volt kisebb-nagyobb mértékben. (A borvidék egyik vezető borásza mesélte nem sokkal a 2004-as népszavazás után, hogy Soltvadkerten volt legmagasabb az „igenek” száma a magyar állampolgárság kiterjesztésének ügyében, s szerinte ezért is kezelte rosszindulattal a balliberális koalíció és sajtója a borvidék központját, olyannyira, hogy úgy kommunikáltak például egy borhamisítási esetet, mely várostól 60 kilométerre, más megyében történt, hogy „Soltvadkert közelében” lepleztek le valakit. A cél a legjelentősebb alföldi bortermelő település mocskolása volt.)
Ily módon a tisztességes alföldi pincészetek jelentős hátránnyal indultak. Minden megbecsülésünk azoké a gazdáké, akik az adott alföldi településen élen járnak a minőségi borászkodás terén. Csepelen Gálné Dignisz Éva, aki az „Év borásza” titulust is elnyerte 2013-ban, Soltvadkerten Frittman János, Font Sándor és Lantos Szabolcs, Csengődön Léder Zoltán, a Köpcös, Izsákon Birkás Zoltán valamint a Gedeon pincészet, Cegléd mellett Kökény Benő, Kiskőrösön pedig Szentpéteri Attila viszi a minőségi borászkodás képzeletbeli zászlaját.
Szentpéteriék idén másodszor jutottak el Aradra, ezúttal a Tulipán borozóban mutatták be boraikat. Ezek közül az első öt idei volt. Primér, gyümölcsízekkel teli, illatos, jó savú, üde és fajtajelleges  tételek ezek. A sort a legismertebb és legkedveltebb francia fajta, a Chardonnay nyitotta. Ma már nem okoz meglepetést, ha valaki könnyed, elegáns bor készít ebből a fajtából reduktív iskolázásban, bezzeg ezelőtt másfél évtizeddel milyen meglepetést okoztak az első fecskék, miután a kilencvenes évek borforradalma megszoktatta a borivó közönséget a barrique hordókban érlelt vajas, krémes chardonnay-vel.
A Chardonnay-t egy viszonylag ismeretlen, de egyre növekvő népszerűségű fajta, a Generosa követte, amit az ötvenes években nemesítettek Ezerjó és Piros tramini keresztezésével. A szőlő, mint neve is mutatja hálás fajta, nem érzékeny rothadásra, a lisztharmatra, bőtermő és remek bort ad, amit Szentpéteriék bora is igazolt.
A harmadik tétel a Bakonyi Károly által 1960-ban Irsai Olivér és Fűszeres Tramini keresztezésével nemesített, mára már slágerfajtának nevezhető Cserszegi Fűszeres volt, mely nem véletlenül a pincészet egyik népszerű tétele. A bor akárcsak az előzőek, száraz volt, de játékos savaival, parfümjével lenyűgözi azt is, aki korábban csak félszáraz vagy félédes borokat kóstolt.
A minőségi száraz borokra való „rászoktatós” fajta az Irsai Olivér is, amit Kocsis Pál nemesített a Pozsonyi fehér és a Csabagyöngye keresztezésével 1930-ban. Ennek hátránya, hogy könnyen elégnek a savai, szerencsére Szentpéteriék 2015-ös évjáratban is szép, izgalmas, és egyensúlyos bort készítettek ebből a fajtából.
Negyedik borként a Néróból készült rosét következett. A Néró az egyetlen kék csemegeszőlő, amiből bort lehet készíteni. Csizmazia József és Bereznai László nemesítették 1965-ben  két ismeretlen, nem elterjedt fajta, az Eger 2 és a Gárdonyi Géza keresztezésével. (Ezutóbbi is keresztezés, „szülője” a Menoir és a Csabagyöngye). Ma már többen is készítenek rosét ebből a fajtából, de e műfajban Szentpéteriék tündököltek először, pár évvel ezelőtt a Larus központban megrendezett Rosalián, a rosé borok magyar fesztiválján a legemlékezetesebb bor Szentpéteriék Néró roséja volt sokak számára. Közéjük tartozik e sorok írója is, de hallottam így nyilatkozni gyakorló borturistákat éppúgy, mint a Borakadémia volt alelnökét.
A sor vége felé kóstolásra került egy korrekt vörös is, konkrétan egy Cabernet Sauvignon, melytől nyilván hiba lenne elvárni azt a testet és textúrát, amit egy délpannon, szekszárdi vagy villányi bortól megszoktunk. Az alföldi Cabernet a mindennapok jó ivású vörösbora lehet, erre minősége és kedvező ára egyaránt predesztinálja, de érvénye ez egyébként a Szentpéteri pincészet fehérboraira is.
A sort egy kései szüretelésű, testes félédes Rajnai Rizling zárta, mely a tartalmas fehérek kedvelőinek lehet a kedvence.
A borok mellé kolbászos és májas bagette-karikákat valamint ízletes toros káposztát fogyaszthatott az érdeklődő közönség.
Aki nemcsak utólag szeret olvasni borkóstolókról, hanem előzetes értesítést szeretne, jelentkezzen 0257 282020 számú telefonon vagy a schmak@araditulipan.eu emailcímen, hogy felkerüljön az értesítési listára. A Tulipán borestéi nyitottak minden érdeklődő számára. A Szentpéteri borok kóstolhatók és megvásárolhatók a Tulipánban, amíg a készlet tart.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Nyugati jelen számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése