2015. november 23., hétfő

Buja disznó(k) (Budapest, Hold utcai vásárcsarnok)



 A „Séf utcája” nevű, egyedi hangulatú színvonalas piaci étkezde után, mely azért a házias ételek világából ki-ki kacsingat (lásd az átértelmezett desszerteket vagy a rendszeres kapható „pho” illetve „tom ka gai” levest), Bíró Lajos újabb egységet nyitott a Hold utcai vásárcsarnok emeletén „Buja Disznó(k)” néven.
Itt még letisztultabb a profil. Négy slágerfogásuk van: rántott hús, rántott sertésfül, abált sertésfej valamint szalontüdő. Ebből egy az, ami már ikonikussá vált s bár a hely nemrég nyitott, már sokan megénekelték. S az nem más, mint az utóbbi hét évtizedben ezerszer meggyalázott, de ennek dacára még mindig igen népszerű rántott hús. Elvégre megérdemeljük mi magyarok, hogy ne csak lecsóból, pörköltből és halászléből (ezek rehabilitációja már a Bock bisztróban megkezdődött), de rántott húsból is jót ehessünk.
S bár a nagyközönség megszokhatta, hogy a vendéglőben rendelt rántott hús vékonyra klopfolt rettenet szárazra sütve, és sajnos sokan otthon is kiverik a hús lelkét panírozás előtt, a Buja Disznó(k) rántott húsa egyből sláger lett. Kétségkívül tanítani lehet az elkészítését, súlya negyed kilónál nagyobb, két átlagember jóllakik vele, kellő vastagságúra szelik, gondosan panírozzák, jó minőségű morzsában, és időben cserélt zsiradékban sütik ki. Köretként kifliburgonyából készült salátát adnak. Az eredmény lehengerlő.
Ottjártunk idején a vendégek asztala körül sürgölődött Bíró Lajos is, ami sokat elárul a magyar gasztronómia fenegyerekének lelki világáról: nem valamelyik Gault Millau sapkás éttermében őrködik, hanem a piacon kérdezgeti a vendégeket, hogy meg vannak el elégedve s időnként ő maga is beáll felszolgálónak. Ez messzemenően rímel arra, amikor a már életében legendás figurává nőtt séf azt nyilatkozta pár évvel ezelőtt, hogy mielőtt beül a Chateau Viszbe egy ínyenc ebédre, előbb jóllakik Oszi Bácsinál sült hallal.
A beltér hangulatos, a kiszolgálás udvarias, az árak mérsékeltek, az egy csapásra híressé vált két emberes rántott hús 2200 forintba kerül.
Bíró Lajos ismét nagyot alkotott. Nem véletlen, hogy a Hold utcai piacon nyílt két kifőzdéje nyerte a 2016-os Gault Millau Magyarország „Alternatív vendéglátás” kategóriában kiosztott nagydíját.

Dorozsmai Endre

A szöveg rövidített változatban a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése