1. Akasztói halascsárda
Az Akasztói csárda erényei: saját kitenyésztésű és tenyésztésű hal
(akasztói sziki ponty),
mellette más halakat is kínálnak a saját halastóból. Kiváló a
sajétfüstölésű hal, első sorban a ponty. Legendás a birkapörkölt is, bár ez
irreleváns a téma szemszögéből. A halászlé stíkusa változó, de minősége mindig
első osztályú. Kiváló a haltepertő is. Sajnos rádió szól népzene helyett. Nádtető,
kandalló, csodás tópart, remek beltér.
2. Rév csárda (Érsekcsanád)
Legendás halászcsárda, a halászos halászlé lelőhelye. Két adag a minimum
rendelés, minden adag halászlevet külön bográcsban, tűzön főznek. Van még saját
olajos hal, haltepertő, ritkább halak, pl süllő hagyományosan, lisztbe
forgatva, majd bő olajban megsütve. Minden friss, szép, hangulatos otthonos,
népies a beltér. A szerb popzene nem illik ide.
3. Öreg Kőrössy halászcsárda (Szeged)
Szeged büszkesége. Egy alkalommal az egyik pincér elmesélte, hogy a tulajdonos
annyira ügyel a minőségre, hogy amikor a személyzet silány paprikát vett át,
összetapostatta velük. Ami persze nem feltétlenül rokonszenves gesztus, hiszen
bizonyára sokan örültek volna annak a fonnyadt paprikának is, de azért híven árulkodik
arról, hogy itt korrekt alapanyagokból főznek. Nem is kaptunk soha állott vagy
hűtőízű halat. Remek a haltepertő, finom a halas palacsinta, jók a vaslapon
sült halak, érdekes, egyéni és szerethető a nem homogén, sajátosan passzírozott
uszadékos halászlé. A pozicionáltság remek, gyönyörű kilátás nyílik a Tiszára.
4. Mohácsi halászcsárda
Patinás, szépen felújított halászcsárda Mohácson. A falon autentikus
busómaszkok, szép kilátás a Dunára. A kiszolgálás orrjártunk idején kifogástalan
volt. A halászlé a legjobbak egyike, szép, szűrt selymes, intenzív ízű lé, friss
hallal. Finom a haltepertő is.
5. Bajai halászcsárda
Korrekt halászcsárda a hegyvidéken a Fővárosban. Adnak halpástétomot is, a
halászlé bajai, amikor ott voltam, túl volt paprikázva s kicsit túl is volt
sózva. Az árak magasabbak az átlagnál, a kerthelység nagyon hangulatos, a
beltér nemkülönben. A desszertfront erősebb az átlagnál, remek csokitortát
ettünk itt.
6. Bodri halásztanya
Nagy dilemma a tesztelő számára, hogy miként értékeljen egy olyan
halászcsárdát, ahol a halászlé, mint ikonikus étel a legjobbak egyike, de azon
kívül akadnak problémák. A vegyes tálon voltak agyonfagyasztott, hűtőízű halak,
s ráadásul megpróbáltak a számlával is átvágni. Maradjunk annyiban, hogy a
halászlé remek és megbízhatóak a gyorsan kipörgő halételek, első sorban a
pontyból készültek.
7. Sobri halászcsárda (Baja)
Sobri volt a neve a legendás bajai halászléfőző bajnoknak, akinek receptje
alapján készítik itt a halászlevet. Igen finom a rántott halbelsőség, a harcsa
nemhogy nem pangasius, de még csak nem is afrikai harcsa volt, hanem szürkeharcsa,
amit nehezebb is beszerezni és jóval drágább is.
8. Potyka csárda (Baja)
A Potyka csárda kedvenceim egyike. Nagyon egyszerű, jó indulattal harmadosztályú
hangulat, korrekt kiszolgálás, egyszerű ételek és csodás friss halak. Ettünk
halászlevet, túrós csuszát és vegyes haltálat. Annyira jól voltak a halak, hogy
megkérdeztem, milyen halból dolgoznak. A válasz az volt, hogy jellemzően élő
halból.
9. Fehértói halászcsárda
A Fehértói halászcsárda a szegedi gasztronómia egyik alapintézménye, a
tulajdonos ugyanaz a Frank Sándor, mint a Sótartóé, lehet, hogy véletlen, de
itt jellemzően jobb ételeket ettünk. A halászlé minősége változó, van, hogy a
hal száraz, a lére néha rásegítenek pörköltszafttal. Kiváló viszont a birkapörkölt,
bár e lista esetében ez nem releváns. Kitűnő a haltepertő, finom a vegyes
haltál, aminek viszont a neve megtévesztő (Halak Tiszából, Dunából – garantált,
hogy tenyésztett, állóvízi halat kínálnak, nem is lehetne másként ilyen
forgalom mellett.)
10. Sugovica halászcsárda
A kecskeméti Sugovicába egy borász barátunk küldött, élményeink vegyesek
voltak. A halászlé kissé túlpaprikázott, de azért finom és friss, a fél adag is
komoly, a haltepertő csodás, a gyorsan pörgő halak frissek finomak, a tintahal,
aminek egyébként sincs keresnivalója egy magyar haltálon, rossz minőségű mirelit
áru. Ennek finom szóvá tételét azzal honorálták a pincérek, hogy távozáskor nem
köszöntek vissza.
11. Baracsi halászcsárda
Egy hely, mely egy fogásra épül, a kitűnő halászlére. Ez selymes, meglepően
színhiányos, inkább narancssárga, mint piros. A hal benne friss, ízletes. A
roston hal itt is mélysütött, de friss, ettünk már kecsegepörköltet is, finom
volt. A palacsinta viszont kriminális, a mákos vagy diós meg van szórva cukros
mákkal vagy dióval, a palacsinta vastag, mindennapi háziasszonyok esetében is
kínos.
12. Kiskőrössy halászcsárda (Szeged)
A halászlé igen népszerű, ízében marhahús sejlik fel. A belefőzött hal
friss, finom, jó állagú. Készítenek harcsatatárt hagyományos, a Kádár kort
idéző stílusban. Nagyon finom a rántott haltej, jobbat nem ettem sehol. A ritkábban
rendelt halakkal (pl. csuka) jól be lehet fürödni, az avasságot túlsütéssel
próbálták ellensúlyozni. Nagyon egyszerű étlap, mely évtizedek óta nem változott.
A hely a Tisza parton van, az Öreg Kőrössy tőszomszédságában. A kilátás itt is pazar.
13. Sótartó halászcsárda
Frank Sándor másik étterme a Belvárosi Tiszahíd szegedi lábánál. (Van egy
harmadik is Budapesten. Az aradi sajnos megszűnt.) A halászléről elmondható
mindaz, amit a fehértói esetében leírtam. Ettem itt batyus halászlét is, ami remek
ötlet, de a kivitelezés nem volt sikeres, a derelyeszerű betétnek túl vastag
volt a tésztája, a hal benne karakter nélküli. A hagyományossá vált magyar
fogások zömét korrektül készítik. Nem tudom feledni, hogy 2003-ban zavaros,
romlott bort voltak képesek kihozni.
14. Dunagyöngye halászcsárda (Dunaszekcső)
Túlpaprikázott, kissé túlsózott halászlé, kitűnő kiszolgálás, szép környezet.
A vegyes haltálon friss halak, olajban sütve, mint egyébként szinte mindenütt.
Sajátos ördögi kör ez. Ezt kívánja a közízlés, de hogy kívánjon mást, ha mindenütt
ezt kap?
15. Öreg halász vendéglő (Budapest)
Rutinos, kissé személytelen kiszolgálás, kissé kopottas beltér, nagyszámú
törzsközönség egy újpesti fősodratú vendéglőben. A harcsa itt afrikai, a
halászlé stabilan finom, a lé passzírozott, friss ízhatású, a belefőzött hal jó
állagú, friss, ízletes. A harcsát szeretik ezzel-azzal tölteni vagy besütni.
16. Jobb, mint otthon halászcsárda (Szeged)
A „Jobb, mint otthon” lehetne feljebb is, hiszen a konyha nagyjából ugyanaz,
mint a Kiskőrössyben, a tulaj azonos, az étlap is. Viszont a kiszolgálás több
ízben is annyira botrányos volt, hogy nem tudom jó szívvel a Kiskőrössy mellé
illeszteni ezt az egyébként szintén gyönyörű környezetben, a Lencsés tó partján
fekvő helyet.
17. Paksi halászcsárda
Gyönyörű a kilátás a paksi halászcsárda teraszáról. A halászlé nem szűrt s
nem is bajai, hanem szegedi stílusú, passzírozott. A halak frissek. Korrekt
fősodratú csárda, Gault Millau skálán klasszikus 8 pont. Átmenőjegy.
18. Fehér Amúr halászcsárda (Poroszló)
Eddig voltak a jobb csárdák. Itt lehetne meghúzni a vonalat. A Fehér Amúr gyengébb
a felsoroltaknál, kiszárított halak, nem ritka az elsózás, két ízben jártunk
itt, mindkét alkalommal billegett a léc, de akadtak jó fogások is.
19. Tiszacsegei halászcsárda
Jó hírű hely, melynek sokkal jobb híre, mint a teljesítménye. Rezignált,
fásult, savanyú, motiválatlan felszolgálás, brutálisan elsózott ételek, szörnyű
haltepertő. A halételek választéka túllép a megszokott sablonokon, a füstölt
harcsás bableves érdekes ötlet, van saját olajos haluk is.
20. Dunakömlődi halászcsárda
Passzírozott halászlé, túlfőzött hallal, negyedosztályú környezet, a roston
sütés itt is mélysütést jelent.
Nem ajánlott halászcsárdák:
Szarvasi halászcsárda – jó árú csárda, korrekt ételekkel, de a
harcsának pangasius-szal való kiváltása elfogadhatatlan.
Solti halászcsárda – masszívan túlpaprikázott ételeket ettünk itt, a
halászlé felejthető volt. Az is tény, hogy az élmény régebbi, azóta javulhatott
a hely.
A szöveg blog számára készült.
A szöveg blog számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése