A borbárok a minőségi borfogyasztás
és a borkultúra talán leghatékonyabb népszerűsítői. Kellemes környezetben,
kedves kiszolgálás mellett jó barátokkal jó borokat kóstolgatni, mi lehet jobb
ennél a lazítás műfajában? Elég későre fedezte fel magának a magyar borászat
Székelyföldet, de felfedezte: ma már a székely üzletláncban, a Merkurban is kapható
kéttucatnyi magyar bor (vagy tán annál is több, nem számoltam meg) és annak
nagy része a minőségi szegmenshez tartozik.
Itt az ideje, hogy minden székely
kisvárosban legyen legalább egy borbár, mely a magyar borokra épül.
Sepsiszentgyörgyön már van egy, az Indivino.
Bizonyára nem véletlen a DiVino nevű, világsikernek nevezhető borbárral való
névhasonlóság. Az alapfelfogás ugyanaz. Sok jó magyar bor egy helyen, abból nem
kevés kimérve decire, otthonos, barátságos beltér (a tévéről le tudtunk volna
mondani), minőségi falatkák. Külön kiemelném, hogy a magyar nemcsak magyarországit
is jelent, a tágan értelmezett Erdélyből is képviselteti magát két pincészet. Jó
lenne, ha bevennék a választékba Maurer Oszkár (Szerémség) és Bott Frigyes
(Felvidék) borait, hogy reprezentálva legyen az egész Kárpát medence. Azt is
érdemes megjegyezni, hogy a befutott sztárok mellett (Polgár, Gere, Dúzsi, Frittmann)
olyan kevésbé ismert pincészetek borai is kaphatóak, mint a Sterlik vagy a Gombai
birtok továbbá az ismertnek számító, de viszonylag későn, 2008-ban a ringbe
lépett Kertész Zoltán nedűi.
Hatalmas erénye a helynek, hogy
dohányzás ki van tiltva, ami Erdélyben sajnos ritkaság, de ez az egy erény elég
lenne ahhoz, hogy az Indivino-t válasszam akkor is, ha nem lenne annyira telibe
talált összességében, mint amilyen.
Amikor jó sors a nemrégiben Sepsiszentgyörgyre
vezérelt, nem meglepő módon az első hely ahová betértünk, az Indivino volt. Ittunk
egy fehérbort, konkrétan Zöldveltelinit a Sterlik pimcétől, mert mindig
igyekszünk olyan tételt választani, amit nem ismerünk, egy rosét, Sebestyén
Csabitól, mely a ház rozéjaként funkcionál és egy Merlot-t a Juhász
testvérektől Egerből. A borok megfelelő hőmérsékleten, pazar pohárban érkeztek,
szebben, mint amilyet a DiVino használ. Kértünk némi borkorcsolyát is, avokádókrém
nem volt, pasta sem, kaptunk viszont „Kacsamáj, libazsír barnakenyér” címszó
alatt ízletes kacsamájpástétomot és tepertőkrémes kenyeret,
továbbá élvezhető
kolbászt mustárral.
A gasztrofronton lehetne még
javítani, tenni azért, hogy a kacsamáj kacsamáj legyen és ne pástétom, vagy,
hogy a zsír ne legyen tepertőkrém, nem mintha e kettő ne lenne finom, de elvi
kérdés, hogy az érkezzen a tányéron, ami az étlapon szerepel, vagy a cseréről
tájékoztassák rendeléskor a vendéget. A kolbászok melegítését is inkább klasszikus
sütőben kellene megoldani, mint mikrohullámúban, a kiszolgálás pedig lehetne
kicsit pörgősebb. De ezek csak apró jószándékú megjegyzések, a lényeg az, hogy
az Indivino párját ritkítóan jó hely, egész Erdélyben kevés hozzá fogható van.
Sok sikert neki, s adja a Fennvaló
az új évre, hogy sokan kövessék Debreczeni Zsombor tulajdonos példáját.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése