Fergeteges kóstolónak adott otthont
a Tulipán könyvesbolt és borozó múlt hét csütörtökjén. Konyári János, a legjelentősebb
magyar borászok egyike, akit a Magyar Borakadémia 2008-ban az „Év borászának”
választott meg, személyesen mutatta be borait. Konyáriék két pincét igazgatnak
a balatonboglári borvidéken, egyik a családi pincészetük, a másikat zöldmezős
beruházásként hozták létre Ikon néven befektető társakkal. Konyári János elmondta,
ritkán tart borkóstolókat, nyomós indok kell ahhoz, hogy eleget tegyen egy
meghívásnak. Jelen esetben a Tulipán könyvesbolt és borozó meghívása ilyen
volt, hiszen, mint mondotta, a kultúra és bor szorosan összetartozik, egyik sem
lehet meg a másik nélkül, a Tulipánban pedig ideáltipikusan találkozik a kettő.
A borsor a két pincészet boraiból
magas szintű reprezentatív válogatás nyújtott. A meghirdetett tíz boron kívül a
borász az aradi közönség tiszteletére és örömére hozott még három exkluzív
ráadás tételt a legjobbak közül, beleértve a legendás Páva cuvée-t, mely a
legjobb magyar vörösborok egyike, valamint a Tulipánból és az Evangelistából még
egy évjáratot, mely nincs még kinn a piacon, s a borrajongó közönség most
kóstolhatta először. Az előadó elmondta,
hogy ők nem „marketingelik” a boraikat, arra törekednek, hogy jó bort
készítsenek és az árát úgy állítsák be, hogy vevő úgy érezze, többet is adott
volna érte s így jól járt a megvásárlásával.
A pincészet egyik legjobb gasztro-borával
nyitottunk, a 2013-as Chardonnay-val, mely egy jól elkésztett, tipikus reduktív
bor, élénk, ficánkoló savakkal, intenzív, zöldes asszociációjú illatvilággal. A
következő tétel kapcsán a hallgatóság megismerkedhetett a „sur lie”
technológia azaz finomseprőn érlelés jelentőségével,
a Balatonlelle első pecsétjét címkéjén és nevében hordozó fehér Sigillum Loliense
kapcsán (Chardonnay, Sauvignon Blanc és Olaszrizling házasítás). Ezután a
Szárhegy nevű fehér cuvée következett, melynek egy része fahordót is látott, ez
egy igazi boregyéniség, egy nagy fehérbor, ára is annak megfelelő, nagyjából
azonos a pincészet legkedvezőbb árú presztízs vörösborainak árával. A vörös
sort a Szerecsen nyitotta, amit követett a Cabernet Sauvignon, ezek
középárkategóriás korrekt borok, melyeket fogyasztását bárki meg tudja engedni magának,
ha rászánja a nem egész 7 eurónak megfelelő összeget. A továbbiakban csak
csúcsborokat kóstoltunk, Jánoshegyi Kékfrankost, mely, mint elhangzott a kóstolón
a nézőközönség soraiból, Csizmadia András gasztro-filozófus és borakadémikus
szerint évről évre a legszebb kékfrankos, az Evangelista névre hallgató
Cabernet Franc szelekciót, két évjáratban is, a vörös Loliensét, e kiváló
bordeaux-i blendet, a „Királyok” nevű, árpád sávos pajzzsal díszített gyönyörű
címkéjű bort, melyet az 1199-es rádi csatának állít emléket, a Tulipánt két
évjáratban. A kóstolót a szépség egyik szimbólumáról elnevezett Páva valamint a
bor törkölyéből készített pálinka zárta.
A remek borokhoz Schmak Jutka által
készített libazsíros-almás-hagymás szendvicskrémes illetve túrókrémes bagettkarikákat
valamint borjúhúsból
készült kiváló ízegyensúlyú, jó állagú vetrecét fogyaszthatott a közönség.
Aki nemcsak utólag szeret olvasni
borkóstolókról, hanem előzetes értesítést szeretne, jelentkezzen 0257 282020
számú telefonon vagy a schmak@araditulipan.eu
emailcímen, hogy felkerüljön az értesítési listára. A Tulipán borestéi
nyitottak minden érdeklődő számára. A Konyári és Ikon-borok kóstolhatók és
megvásárolhatók a Tulipánban, amíg a készlet tart.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Nyugati Jelen számára készült .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése