2014. szeptember 24., szerda

Tulipán a Tulipánban



Fergeteges kóstolónak adott otthont a Tulipán könyvesbolt és borozó múlt hét csütörtökjén. Konyári János, a legjelentősebb magyar borászok egyike, akit a Magyar Borakadémia 2008-ban az „Év borászának” választott meg, személyesen mutatta be borait. Konyáriék két pincét igazgatnak a balatonboglári borvidéken, egyik a családi pincészetük, a másikat zöldmezős beruházásként hozták létre Ikon néven befektető társakkal. Konyári János elmondta, ritkán tart borkóstolókat, nyomós indok kell ahhoz, hogy eleget tegyen egy meghívásnak. Jelen esetben a Tulipán könyvesbolt és borozó meghívása ilyen volt, hiszen, mint mondotta, a kultúra és bor szorosan összetartozik, egyik sem lehet meg a másik nélkül, a Tulipánban pedig ideáltipikusan találkozik a kettő.
A borsor a két pincészet boraiból magas szintű reprezentatív válogatás nyújtott. A meghirdetett tíz boron kívül a borász az aradi közönség tiszteletére és örömére hozott még három exkluzív ráadás tételt a legjobbak közül, beleértve a legendás Páva cuvée-t, mely a legjobb magyar vörösborok egyike, valamint a Tulipánból és az Evangelistából még egy évjáratot, mely nincs még kinn a piacon, s a borrajongó közönség most kóstolhatta először.  Az előadó elmondta, hogy ők nem „marketingelik” a boraikat, arra törekednek, hogy jó bort készítsenek és az árát úgy állítsák be, hogy vevő úgy érezze, többet is adott volna érte s így jól járt a megvásárlásával.
A pincészet egyik legjobb gasztro-borával nyitottunk, a 2013-as Chardonnay-val, mely egy jól elkésztett, tipikus reduktív bor, élénk, ficánkoló savakkal, intenzív, zöldes asszociációjú illatvilággal. A következő tétel kapcsán a hallgatóság megismerkedhetett a „sur lie” technológia  azaz finomseprőn érlelés jelentőségével, a Balatonlelle első pecsétjét címkéjén és nevében hordozó fehér Sigillum Loliense kapcsán (Chardonnay, Sauvignon Blanc és Olaszrizling házasítás). Ezután a Szárhegy nevű fehér cuvée következett, melynek egy része fahordót is látott, ez egy igazi boregyéniség, egy nagy fehérbor, ára is annak megfelelő, nagyjából azonos a pincészet legkedvezőbb árú presztízs vörösborainak árával. A vörös sort a Szerecsen nyitotta, amit követett a Cabernet Sauvignon, ezek középárkategóriás korrekt borok, melyeket fogyasztását bárki meg tudja engedni magának, ha rászánja a nem egész 7 eurónak megfelelő összeget. A továbbiakban csak csúcsborokat kóstoltunk, Jánoshegyi Kékfrankost, mely, mint elhangzott a kóstolón a nézőközönség soraiból, Csizmadia András gasztro-filozófus és borakadémikus szerint évről évre a legszebb kékfrankos, az Evangelista névre hallgató Cabernet Franc szelekciót, két évjáratban is, a vörös Loliensét, e kiváló bordeaux-i blendet, a „Királyok” nevű, árpád sávos pajzzsal díszített gyönyörű címkéjű bort, melyet az 1199-es rádi csatának állít emléket, a Tulipánt két évjáratban. A kóstolót a szépség egyik szimbólumáról elnevezett Páva valamint a bor törkölyéből készített pálinka zárta.
A remek borokhoz Schmak Jutka által készített libazsíros-almás-hagymás szendvicskrémes illetve  túrókrémes bagettkarikákat 
valamint borjúhúsból készült kiváló ízegyensúlyú, jó állagú vetrecét fogyaszthatott a közönség.
Aki nemcsak utólag szeret olvasni borkóstolókról, hanem előzetes értesítést szeretne, jelentkezzen 0257 282020 számú telefonon vagy a schmak@araditulipan.eu emailcímen, hogy felkerüljön az értesítési listára. A Tulipán borestéi nyitottak minden érdeklődő számára. A Konyári és Ikon-borok kóstolhatók és megvásárolhatók a Tulipánban, amíg a készlet tart.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Nyugati Jelen számára készült .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése