A pécsi Enotecaról nem tudom
írtam–e a Demokratának, minden esetre írást nem találtam róla. Így azt
vélelmezem, hogy nem került sor az élmény akkori, friss rögzítésére. Most
azonban, amikor igyekszem a TOP 100 keretén belül minden étterem mögé a saját
élménybeszámolót beilleszteni, az Enoteca sem lehet kivétel. Annál is inkább,
hogy legjobb élményeim egyike volt. Páva Zsolt polgármesterré választásának
napján jártunk ott, 2009. május 5-én, az eredményt még nem lehetett tudni. Mit
ad Isten, ahogy békésen fényképezgetek Pécs sétálóutcájában, rámköszön a
kormánypárt egyik miniszteri tisztséget is viselt politikusa, aki épp az Enoteca
teraszán iszogatott a csapatával. No, beléptünk mi is, amikor az egyik
borklubom néhány tagja köszön ránk, akik tiszta véletlenül szintén arrafele
gyönyörködtek Pécs szépségében.
A kiszolgálás kitűnő volt, pincérünk
vette a lapot olyannyira, hogy a konyhába is beinvitált. Akkoron az Enoteca kettős
üzemmódban dolgozott, kint a teraszon bisztróételeken lehetet enni, az emeleten
fine dining vacsorázóhely volt. Mi mindkét étlapról rendeltünk.
Az a fogás, ami a legjobban megmaradt
az emlékezetemben, a kacsamájkolbász volt, azóta se ettem a műfajban ilyen jót.
Hivatalos nevén „Füstölt kacsamájkolbász hagymachutney-val” (1500).
Ettünk még sárgarépakrémlevest
ötfűszeres húsgombóccal (480),
tengelici spárgasalátát (1290),
kacsamájpástétomsalátát
(1150),
padlizsánsalátát borjúnyelvvel (1290),
végül egy halételt, ami lehetett
padlizsánkrémes tőkehal, de nem látom a tányéron az étlapon hozzárendelt kapros sabayon-t, látok rajta viszont valami
rizottószerűséget.
No mindegy. Megjegyzendő, hogy kiváló helyben készült
kenyeret adtak az ételekhez.
Desszertnek csokoládéfelfújtat
és
sajttortát kértünk,
ezeket a lefotózott étlapon nem lelem, így az árát sem
tudom.
Ételeink egytől egyig ütötték a mércét, a nagyon jótól a katartikusig
terjedő sávban találtattak. Két fogás között a séf meglepett egy tökéletes grapefruit-sorbet-val
is.
Páratlanul jó élmény volt az Enoteca, s mint látható, a 2009-es árszínvonalhoz
képest is igen kedvező áron kínálták az ínyencségeket.
A hely Fb adatlapját nézegetve
úgy tűnik, hogy most is pezseg s a szintet sem adták alább: https://www.facebook.com/enotecacorso
Dorozsmai Endre
A szöveg a blog számára készült 2014.
augusztus 1.-én.
Az Enoteca Corso-ban, mint a
szövegből is kiderül, 2009. május 5-én jártunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése