2014. augusztus 1., péntek

Enoteca Corso (Pécs, Király u 14.)



A pécsi Enotecaról nem tudom írtam–e a Demokratának, minden esetre írást nem találtam róla. Így azt vélelmezem, hogy nem került sor az élmény akkori, friss rögzítésére. Most azonban, amikor igyekszem a TOP 100 keretén belül minden étterem mögé a saját élménybeszámolót beilleszteni, az Enoteca sem lehet kivétel. Annál is inkább, hogy legjobb élményeim egyike volt. Páva Zsolt polgármesterré választásának napján jártunk ott, 2009. május 5-én, az eredményt még nem lehetett tudni. Mit ad Isten, ahogy békésen fényképezgetek Pécs sétálóutcájában, rámköszön a kormánypárt egyik miniszteri tisztséget is viselt politikusa, aki épp az Enoteca teraszán iszogatott a csapatával. No, beléptünk mi is, amikor az egyik borklubom néhány tagja köszön ránk, akik tiszta véletlenül szintén arrafele gyönyörködtek Pécs szépségében.
A kiszolgálás kitűnő volt, pincérünk vette a lapot olyannyira, hogy a konyhába is beinvitált. Akkoron az Enoteca kettős üzemmódban dolgozott, kint a teraszon bisztróételeken lehetet enni, az emeleten fine dining vacsorázóhely volt. Mi mindkét étlapról rendeltünk.
Az a fogás, ami a legjobban megmaradt az emlékezetemben, a kacsamájkolbász volt, azóta se ettem a műfajban ilyen jót. Hivatalos nevén „Füstölt kacsamájkolbász hagymachutney-val” (1500). 
Ettünk még sárgarépakrémlevest ötfűszeres húsgombóccal (480), 
tengelici spárgasalátát (1290),
kacsamájpástétomsalátát (1150), 
padlizsánsalátát borjúnyelvvel (1290), 
végül egy halételt, ami lehetett padlizsánkrémes tőkehal, de nem látom a tányéron az étlapon hozzárendelt  kapros sabayon-t, látok rajta viszont valami rizottószerűséget.
No mindegy. Megjegyzendő, hogy kiváló helyben készült kenyeret adtak az ételekhez.
Desszertnek csokoládéfelfújtat 
és sajttortát kértünk,
ezeket a lefotózott étlapon nem lelem, így az árát sem tudom. 
Ételeink egytől egyig ütötték a mércét, a nagyon jótól a katartikusig terjedő sávban találtattak. Két fogás között a séf meglepett egy tökéletes grapefruit-sorbet-val is.
Páratlanul jó élmény volt az Enoteca, s mint látható, a 2009-es árszínvonalhoz képest is igen kedvező áron kínálták az ínyencségeket.
A hely Fb adatlapját nézegetve úgy tűnik, hogy most is pezseg s a szintet sem adták alább: https://www.facebook.com/enotecacorso

Dorozsmai Endre
A szöveg a blog számára készült 2014. augusztus 1.-én.
Az Enoteca Corso-ban, mint a szövegből is kiderül, 2009. május 5-én jártunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése