2014. július 1., kedd

Bodega – nagyváradi magyar romkocsma (Nagyvárad, Arany János utca 7.)



Konzervatív ember a divatot eleve gyanakvóan nézi, így nem csoda, hogy sokakban egyfajta ösztönös, racionálisan nem feltétlenül megalapozott fenntartás van a fénykorukat élő romkocsmákkal szemben. Miközben nem zárható ki, hogy e divat egészséges, értékteremtő egységeket is életre hívjon.  A Szimpla piac, mint minden termelői piac, kifejezetten pozitív kezdeményezés, de a szintén a Szimplához köthető kézműves kávézó a Kertész utcában szintén az egyedit, sajátlagosat, a multinacionális nagyipari tömegtermékkel szemben a saját arccal rendelkezőt hazai kisipart népszerűsíti.
Hasonló funkciót vállaltak a György Csáky testvérek, amikor megindították idén május közepén évtizedes kocsmatulajdonosi „előképzettséggel” a Bodega romkocsmát Nagyváradon,

mely hamar népszerűvé vált a város magyar fiataljai körében, annak dacára, hogy komoly konkurenciája is van, a több éve működő Gekkó és a már diplomáciai eseménynek, konkrétan magyar állami kitüntetés-átadásnak is helyet adó Moszkva kávézó révén.
A Bodega elsősorban italkínálatban kíván többet nyújtani, 
Nagyváradi viszonylatban (leszámítva a borkínálatban verhetetlen Vura vinotékát) páratlan borlapjuk van, rajta a legjobb magyar borászok nedűi, a borokat, akárcsak a söröket igen baráti áron kínálják, minőségi magyar bort lehet kapni 2 lejtől (130 ft) kezdődően, a fröccshöz a szódát ingyen adják. Erényük az is, hogy nagysikerű borkóstolókat szerveznek, elsősorban magyar borászok mutatják be boraikat a helyi magyar közönségnek. Vendégük volt Bolyki János Egerből, a következő két hónapra pedig meghirdettek egy Alkonyi- valamint egy Miklós Csabi által tartott kóstolót.

Érdemes azt is kiemelni, hogy az ízesített limonádét valódi gyümölccsel készítik mindenféle ipari szörp, aroma vagy egyéb adalékanyag nélkül. Társaságunk a sör és fröccs mellett málnás limonádét ivott, mely kifogástalannak bizonyult. Sikert kívánunk a Bodega tulajdonosainak, aki Nagyváradon jár, térjen be a város szívében, a Partiumi Keresztény Egyetem tőszomszédságában fekvő kocsmába.

Dorozsmai Endre

A szöveg a  Demokrata számára készült.
A Bodegában 2014. június 28-án jártunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése