Túlzás lenne azt
állítani, hogy kifulladóban van a Torkos csütörtöknek nevezett akció, de az
tény, hogy a kezdeti dinamikus fellendülés, mely jellemezte a kétezres évek
második felét, jócskán alábbhagyott. Jelentős éttermek, mint például a
Zsidai-csoport tagjai kivonultak az akcióból (a Café Pierrot és a Magyar 21, a többit nem sorolom,
mert azok időközben jöttek létre s nem is vettek részt), s a vendégoldali részvevők
számát sem sikerült már növelni.
Mindazonáltal továbbra
sem lehet az akciót egy jelzővel elintézni, legyen az egekbe emelő vagy
megsemmisítő. Mert hiteles emberektől lehet hallani bizony ilyet is, olyat is,
mind elvi, mind tapasztalati síkon. Nevezték „államilag elrendelt tömeges
zabáltatásnak”, „proli-csütörtöknek”, a jó tapasztalatokat szerző ínyencek
pedig olyan akciónak, mely jócskán szélesítheti a kulináris horizontot, mivel
emberközelbe hoz olyan éttermeket, amit a bérből és fizetésből élők legfeljebb
kívülről vagy a világhálón csodálhatnak.
Miről is van szó?
Torkos Csütörtökön országszerte sokszáz étterem féláron kínálja mind italait, mind
pedig ételeit. (Teljes lista, precíz keresővel a www.torkoscsutortok.hu oldalon.) Kiemelkedően
jó éttermekben igen hamar elfogy a helyek száma, még úgy is, hogy több egység
meghosszabbította az akciót más napokra is. A legendás Alabárdos étterembe
például néhány évvel ezelőtt úgy tudtam helyett foglalni, hogy felhívtam őket
az év elején jóval azelőtt, hogy meghirdették volna a „Torkos csütörtök” hivatalos
honlapján az akcióban részvevő éttermek listáját, s miután megtudtam, hogy
abban az évben is – akárcsak idén egyébként – beneveztek, gond nélkül kaptam helyet több év
kudarca után.
A beszámolók eltérése szorosan összefügg az
egyes éttermek színvonalával, kapacitásával, felkészültségével, profizmusával.
Ahol rutinosak a telt ház kezelésében, ott nem csalódik a vendég. Ahol viszont
ezen a napon próbálják behozni a hónap hiányát, s ezért nem vesznek fel plusz
munkaerőt, ott viszont előfordul az, hogy több órát kell várni az ételre,
felcserélik a rendeléseket, kifogynak az ételek, s hadd ne soroljuk a megélt
rémtörténeteket.
Jómagam vagy
szerencsés voltam, vagy tudtam, hova kell menni, vagy mindkettő, de annak
dacára, hogy eddig összesen hétszer vettem részt e napon éttermek felfedezésében,
hatszor a fővárosban, egyszer Gyulán, s minden alkalommal több helyen is
megfordultam, igénybe véve lehetőség szerint az egyes éttermek által
felajánlott torkos szerdát és torkos pénteket, egyetlen rossz élménybe bele nem
futottam. Pedig összesen 18 éttermet „teszteltem” az évek során. Ugyanakkor
sikerült olyan, magas árfekvésű éttermeket meglátogatni, melyeket addig csak
kívülről nézegettem, nem titkolt sóvárgással: Apetito, Dió, Peppers!, Alabárdos,
Café Erté, Café Pierrot, Kárpátia, Baraka. Ezek közül jó néhány a legjobb
éttermi élményeim listájára került fel. Magyarán: nem az akcióval van probléma,
hanem egyes lelkiismeretlen vendéglátókkal.
Idén három jeles
fővárosi intézményt vettünk célba. Elsőként a Nobut, mely bizony féláron is
próbára teszi azt, aki megnézi az étlapnak a jobboldali (ár)sávját is. Aki meg
nem nézi meg, azt kellemetlen meglepetések érhetik. Ettünk két levest, sushikat,
tempurát. A sushi remek volt, hozta azt, amit optimális esetben hozhat frissességben,
ízben, esztétikában,
a tempurában hiba nem volt,
igaz, jobb sem volt, mint
mondjuk a Kyotoban vagy az ebédmenüt igen baráti árakon kínáló Fujiban. Viszont
a halerőleves és a gombaerőleves igencsak hasonlított egymásra, mind
megjelenésben, mind ízben, ami 2200 ftért számolt csészényi leves esetében még
ilyen helyen is megengedhetetlen.
Vagy ilyen helyen különösen az. Egyébként is
abszurd, hogy a halerőlevesbe, melyben épp a húsnál jóval könnyedebb, légiesebb
halíz a lényeg, eltorzítják az ízképet egy markáns tényezővel, mely ráadásul
egy másik levesüknek a meghatározója. Erősen kételkedem abban, hogy van olyan
kifinomult organoleptikával rendelkező ínyenc, aki Nobu gombás halerőlevesének
vakteszten megmondja a műfaját, de még azt is megkockáztatom, hogy sokan ki sem
éreznék a halízt. Az asztalunknál ülő négyes tagjai minden esetre erre még úgy
is képtelenek voltak, hogy tudták: halerőlevesként tálalták azt, ami elébük
került. Úgyhogy a Nobuban tett látogatásunk
konklúziója nem az volt, mint mondjuk, az Alabárdosban eltöltött estéé, hogy
drága, drága, de legalább kiugró a minőség, hanem az, hogy a Nobut meghagyjuk
másoknak. Lehet, hogy az aranyáron kínált különlegességek valóban elégedettséget
és kulináris orgazmust jelentenek a fogyasztónak, de az említett fogások nem
voltak alkalmasak e konklúzióra. Pedig a két leves alkalmas volt arra, hogy a
séf megvillogtassa a tudását s ha összevetem őket a sajnos megszűnt Baldaszti’s
Kitchen gomaberőlevesével valamint Lithauszki Zsolt Maligánbeli halerőlevesével,
akkor bizony a méregdrága Nobu jócskán alulmarad.
Második hely, amit idén
meglátogattunk, a Code 7. volt, egy hangulatos, modern, ipari dizájnra építő
bisztró a Culinaris fűszerbolt tőszomszédságában Óbudán. Minden étel részletes
ismertetése szétfeszítené e kis írás kereteit, maradjunk annyiban, hogy voltak
magasságok és mélységek, a remek libamájpástétomtól
és csicsóka-carpacciotól
a
felháborítóan rágós, semmilyen szinten élményt nem nyújtó argentin marháig vagy
az igyekezettel elkészített, de száraz, nyögvenyelős hamburgerig.
Ha az ember
jól választ, akkor itt a teljes cechet kifizetve is elégedetten távozhat, ha
mellényúl, akkor viszont bosszankodhat rendesen. 3-3 ételpáros megízlelése után
általános impresszió, hogy fantáziadúsak és jól elkészítettek az előételek, de
megbicsaklanak a főételek. Kivétel ebből a mércét kétségkívül ütő korrekt
kacsamell, amit tapiókarizottóval és sütőtökkel kínáltak.
A napot a Halászbástyaétteremben zártuk, mely árfekvését tekintve egyes tételeiben a Nobut idézte, de
itt mégis remek élményünk volt. A kiszolgálás udvarias, a vendégfogadó hölgyek
kedvessége, kommunikativitása lefegyverző és visszatérésre csábító, a környezet
és a kilátás pazar, a konyha pedig magas szinten teszi a dolgát. Kitűnő volt a
köszöntőfalat, a csicsóka veloutés házi gnocchi, akárcsak a vajjal kínált házi
kenyér. Minden egyes leves külön kompozíció, legyen szó füstölt kacsamellel és
sült vargányával társított fokhagymakrémlevesről, a gyömbéres metélttel kínált
konyakos fácánerőlevesről vagy a
lazackaviáros, bébisóskás karfiolkrémlevesről. A főételek is szépen muzsikáltak,
kacsamell műfajában jobbat nem ettem még,
pedig a kacsamell a kedvenc
„tesztételem”, mert ez sokat elmond mind
a konyha felkészültségéről, mind pedig az alapanyagról. De remek volt a csicsókás
csirke-supreme,
és a kávés desszert is.
Annyira jó volt a felhozatal, hogy a
vegyes ízelítő hibáit is készséggel elnéztük.
Összességében az
idei Torkos csütörtök is maradandó élményként rögzül emlékezetünkbe s egyben
lökést ad arra, hogy az elmúlt két év kihagyása után jövőre is benevezzünk az
akcióba, amit egyébként minden honfitársamnak jó szívvel ajánlok: az egyébként
is esedékes fővárosi látogatás időpontját érdemes olyan jeles eseményekhez
igazítani, mint a Vince, a Budai Gourmet, a Budavári Borfesztivál vagy a Torkos
Csütörtök.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése