2013. december 27., péntek

Petrus étterem (Budapest, Ferenc tér 2-3)



A Petrus éttermet több szempontból is okunk van szeretni. Jópofa a névválasztása, hiszen az ínyencek zöme Gordon Ramsay londoni éttermére asszociál és/vagy a legendás Chateau Petrus pincészetre, s gondolatban franciásan ejti a szót, miközben a magyar konyha legkedveltebb zöldfűszere, a petrezselyem a hely ikonja és névadója. Szerethetjük azért is, mert séfétterem, s nem is akárkié, Feke Zoltán a hajdani Loulou tulajdonosának Rudits Károlynak „Vár, a Speiz” nevű éttermét hagyta ott a saját étterem kedvéért. Ahogy a borok világában azok a pincészetek viszik a prímet, ahol ugyanaz a tulaj és a borász, úgy e modell a gasztronómiában is beválna, ha a séfek zömének lenne hozzá anyagi alapja. Mindezeken túl a Petrusnak egyből sikerült elérni 12 Gault Millau pontot, ami azért igen szép teljesítmény.
A Petrus menő hely. Modern, igényes, népszerű. A boroknak rendesen megkérik az árát. Megtetszett nekünk az az ajánlat, hogy ha ketten fogyasztanak 3-3 tetszőlegesen összeválogatott 3 fogást (előétel/leves+főétel+desszert) akkor ezt 6500 Ftért tehetik s kapnak mellé egy üveg bort is. Mint kiderült, az üveg fél litert jelent, ami hmmm… mondjuk ki: értelmetlen kisstílűség. A Font rosé (ezt adják, maguk öntik fél literes csatos üvegbe) beszerzési ára annyira kedvező, hogy ha negyed literrel többet adnak belőle, az érzékelhetetlen plusz, így meg az marad a vendégben, hogy adnak is, meg nem is. Alapvető szabály, hogy nem indukálunk csalódást. Márpedig a borospalack 0.75 liter, ha nem ezt kínálják, akkor írják legalább oda, mert visszájára fordul a gesztus. No de nem ez a lényeg, ez csak egy mellékzönge.
Miután elég sokat lehetett olvasni a helyről az utóbbi időben, nem csoda, hogy úgy döntöttünk barátaimmal, hogy a Pannon Bormíves Céh karácsonyi zártkörű,m a Corinthia Grand Hotelben megrendezett borkóstolóját követően itt beszéljük meg az élményt. Üdvözlő falatnak zsír érkezett és vélhetően helyben sült, friss, jó minőségű kenyér, amit tudomásom szerint Bíró Lajos vezetett be elsőként a Bock bisztróban, de mára már több vendéglő is átvette az ötletet, nagyon helyesen. Ezután a séf üdvözlete következett, kis padlizsános izgalom pohárkában.
Ha néhány mondatban kellene kommentálnom az élményt, akkor azt mondanám, hogy az előételek csodásak voltak, a főételeknél kissé leült a lendület, bár azok is egytől egyig átlag felettiek voltak, akárcsak a desszertek. A „katartikus, átütő” felsőfokú jelzőt fenntartanám az egyik előétel számára.
Az elsőnek kóstolt előétel - házi füstölt lazac, granny smith „sous vide” zeller remoulade, tojás - katartikus egyveleg, valóságos ízszimfónia volt. 
Korrekt, ízletes, friss, jó állagú volt a másik előétel is, a chilis rák marinált zöldségekkel. 
A főételnek kért kacsa káposztás gnocchival sem volt rossz, de a ruszticizmust kissé túlzásba vitték, egy szétmállófélben levő cserépre helyeztek egy zsírpapírt, majd ezen tálalták a jó állagú, jó ízű kacsát. 
Ami finom volt, de nem tudta tartani crescendo-t. 
Hasonló volt a „pisztráng, spenót, mandula, tejszín, füstölt tojás” nevű kompozíció is. Finom, ízletes, friss, de nem átütő. (Ez egyébként a második körnek általános jellemzője volt, megkóstoltam a ”mienken” kívül még két főételt, a véres hurkát,
a mangalica saltimboccát is. 
Hiába, na, a felfokozott várakozás néha visszaüt.)  Az almás tart tatin mézeskalácsfagylalttal jó lezárás volt, mely nem jelentett a főételhez képest szintsüllyedést, sőt, kis lépés volt az előétel katartikusságának irányában, 
a pisztáciás madártej azt adta, amit adhatott, 
izgalmasabb desszert épp nem volt, bezzeg, ha a mai étlapról kellene választani, akkor creme brullée-t kérnék tonkababbal és rózsalekvárral.
Nem olcsó hely a Petrus, de nem is túlárazott. A minőséget meg kell fizetni. Ezt sokan így látják, úgyhogy ajánlott az asztalfoglalás.

Dorozsmai Endre

A szöveg a blog számára készült,  rövidített változatát leadtam a Demokratának.
A Petrusban 2013. december 12-én jártunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése