2013. december 28., szombat

Ikon (Debrecen, Piac utca 23)


Öt esztendővel ezelőtt Kelet-Magyarországon nem volt egyetlen igazi ínyenc étterem sem. Azóta viszont felfejlődött „Anyukám mondta” néven a Pizza sarok, megnyílt a Tiszavirág Szegeden, a Mádi udvarház, a Brill Békéscsabán és az Ikon Debrecenben. Nem mondhatjuk, hogy ne férne el ebben az országrészben még néhány jó hely, de azért a helyzet sokkal jobb, mint fél évtizeddel ezelőtt. A nemrégiben sikerült végre meglátogatni az Ikont, mely nem sokkal létrejöttét követően felkerült minden számottevő toplistára.
Az étterem méltónak bizonyult a nevéhez. Szolid, nem feszengős elegancia, jó ízlés, kitűnő kiszolgálás, kreatív, de a valóságtól el nem szakadó, kiváló alapanyagokból dolgozó, magabiztos konyha és elfogadható árak várják a betérőt.
Mint ahogy szokás osztályon felüli éttermekben, elsőként a ház kenyerét kaptuk, ezúttal nem vajjal, hanem padlizsánkrémmel, 
majd következett a konyha üdvözlete behajlított kanálon: kékkagyló tatár. Ötletes, mutatós, ízletes kezdés. Első körben sütőtök-krémlevest kértünk pácolt libamájjal, 
valamint házilag marinált lazacot, 
mindkét fogás korrekt, ízletes volt. Második körben házi nyulat ettünk vadas mártásban erdei gombás knédlivel, 
ami a maximumot adta, amit a műfajban elképzelhető a keretek szétfeszítése nélkül, valamint a „Csoki, narancs, maracuja” nevű desszertet, ami a legjobbak közé tartozott, amivel valaha találkoztunk. Impozáns fogás volt ez, játék a textúrákkal, színekkel és az ízekkel. 
A Bortársaság által szállított impozáns borválaszték mellett érdemes megemlíteni a ritka szép whiskey- és konyakszortimentet is.
Összességében nem egyszerűen jó volt az Ikon, hanem a Brill és a Tiszavirág mellett a 2013-as év legjobb, valóban átütő élményeinek egyike.
Aki Debrecenben jár, ne hagyja ki!

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.
Az Ikon étteremben 2013. december 7-én jártunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése