2013. október 13., vasárnap

Monyó Café (Budapest, Kálvin tér 7.)

Újabb hellyel gazdagodott a személyes favoritjaim listája. (Éttermeket illetően megtekinthetők a százas lista alatt, itt és most csak a Kistücsök valamint a Brill éttermeket említem, e helyekre sikerült a legtöbbször eljutnom. Street food kategóriában szerettem a Pig 37 Blitz grillt, a Soup Culture-t, a Gault Millau által minap kitüntetett Funky Pho-t s még sorolhatnám, mondok is még egyet, le ne maradjon a Finomító Kantin. De legyünk igazságosak említsük még meg az Absolut Pho-t is. Söröző műfajban Hrabal, Pivo, Léhűtő, Sörmanufaktúra. Az Élesztő véletlenül sem, hiába jók a sörök, ha kutyába sem veszik a vendéget.)
A hely neve, mint a címből is kitetszik, Monyó Café. Jártam ott vagy tíz esztendeje, akkor semmi extra nem volt benne, ittam egy pohár kommersz, ipari sört, megállapítottam, hogy a hely egy sok közül, majd felé sem néztem hosszú évekig. A minap, midőn kézműves magyar sörök után nyomoztam a világhálón, beleakadtam a Monyóba, mely alighanem e műfajban a legalkalmasabb hely arra, hogy a magyar kézműves sörválasztékot baráti áron végigkóstolgassuk. Nem lebecsülve a Léhűtőt, a Sörmanufaktúrát s a Különleges sörök boltját. A Csak a jó sör-t nem sorolom ide, mert legutóbbi alkalommal a csapos-tulaj arroganciában túlment a számunkra elviselhető határon, így egyelőre indexre került a hely.
Ottjártunkkor hat féle sör volt csapon, ebből négy magyar. A Brutal bitter Ipa a Legendától katartikus élményt nyújtott, szerettük a Pokerface-t is. A Keserű Mézet már ismertük, gyümölcsös söröket nemigen iszunk, a Soproni és az Aranyfácán meg érdektelen. A palackban kínált választék lenyűgöző, de a tulajdonostól megtudtuk, hogy a közelben működik a szaküzlete, ahol kedvezőbb áron lehet a palackos söröket megkapni. Megjegyzem, a Monyóban a sörök helyben fogyasztva, kocsmai felárral nagyjából annyiba kerülnek, mint a Csak a jó sörben elvitelre (vagy helyben), konkrétan 500-600 ft-ba. Kivételt csak néhány olyan extra sör képez, mint az Angry beast, Dühös, Napalm, Távoli galaxis, No Hop Limit, Betyárkirály. S ezzel lényegében vége is a sornak, a többi bő 30 (!) sör 500-600-700 ftba kerül (!).
A hely atmoszférájától nem voltunk oda és vissza, de nem is volt benne semmi zavaró, ami tetszett, az a bárpult melletti székeket helyettesítő kötél-felfüggesztésű hinta.
S persze a tulaj kedvessége, ami pótolhatatlan.
Jövünk még. Sokszor.

Dorozsmai Endre

A honlapon aktuális hasznos információk, az éppen csapon levő sörökről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése