A Dining Guide „Toplista
– Gasztronómia 2013”
c. kiadványa kapcsán előző írásomban a vendéglőkre összpontosítottam, de a
kiadvány azért megérdemel egy komolyabb ismertetést is. Annak dacára, hogy
„trendi”, hogy nem éppen konzervatív körök adják ki, hogy nyelvezete, stílusa
könnyed, ne mondjam, nyegle, hogy korábban egészen mulatságos tévedések is
belekerültek (például a legjobb déli menüt kínáló éttermek közé került egy
olyan hely, a Szabadság téri Hütte, melyről a helyszínen kiderült, hogy soha
nem kínált huzamosabb ideig déli menüt, miközben igen jó menüztető helyek
kimaradtak). A kiadvány azért érdemli meg a figyelmünket, mert mindezzel együtt
érezni minőség-központúságot s mert rengeteg jó tippet kap az, aki nyitott az
egzotikumokra, a kulináris különlegességekre.
Megtudjuk, hogy a
szerkesztők szerint melyik a 10 legjobb utcai étkezde, hogy ekként magyarítsuk
a street foodot kínáló helyet (a legjobb ötöt hadd idézzük is: óbudai Gyradiko,
Blaha Lujza téri Montenegroi Gurman
Kazinczy utcai Bors Gasztrobár, Kertész
utcai Kandalló, Nagykörúti Szeráj – s helyezzük a lista mellé hozzávetőleges
egyetértésünket, eme étkezdéket, az első helyezett kivételével sikerült
meglátogatni az elmúlt években), a legjobb vidéki utcai ennivalót kínáló
helyeket, külön fejezet szól a „streeet food” pozicionálásáról a magyarországi magas
gasztronómiában, megtudhatjuk, hogy a Gresham palotában működő Four Seasons
Hotel éttermében, a debreceni Ikonban, a Kempinsky szálló keretén belül található
És bisztróban, a Bock bisztróban valamint az utóbbi időben Pesti István
sztárséf nevével fémjelzett Baldaszti Grand-ban adnak hamburger-variációkat,
persze ínyenc átiratban. Olvashatunk a tejivó műfaját felfuttató, természetes
ízeket nyújtó, mindenféle ipari borzadványtól mentes tejtermékeket kínáló
Cserpes Istvánról, külön fejezet szól a lángosról és eme ikonikus utcai eledel
magas gasztronómiában való átemelésétől ”A lángos színeváltozásai” címmel,
külön toplistát kaptak a hamburgerezők, melyeknek produkcióját összetevőnként
is elemzi a kiadvány, kezdve a húspogácsától a „bucin” keresztül az egyéb
belevalókig.
Megtudhatjuk azt
is, hogy a szerkesztők szerint hol kapjuk a legjobb szendvicseket, hol adják a
legjobb leveseket, hogy mit ehetünk a romkocsmákban, s külön kalauzt kapott a „város
a városban” jellegű Józsefvárosi piac és raktársor. Nem állom meg, hogy ide ne
szúrjam személyes élményemet: kifejezetten e kalauz hatására látogattunk ki oda,
ahol a legkellemesebb meglepetésünk az 5. számmal jelölt célpont, a Mare Due feliratú
fehér furgon volt: tökéletes frissességű tengeri herkentyűket és halakat
vásárolhattunk jóval olcsóbban, mint akár a nagyáruházakban, akár a budaőrsi
Halpiacon.
De érdemes kilátogatni ide a különleges távolkeleti zöld növényekért
a pok choitól a kígyópadlizsánig vagy ha másért nem, akkor azért, hogy megtapasztaljuk:
az, amit a kínaiak számára fenntartott kínai gyorsbüfékben kínálnak, nem is
hasonlít ahhoz, amit Temesvártól Bécsen át Göteborgig kínálnak az európai
gyomornak.
Külön tízes toplistát
kapott a vietnami konyha legismertebb s mára világszerte elterjedt levese a Pho,
kilences listát a kínai éttermek, nem
lepődtünk meg, amikor ott találtuk azokat az éttermeket, melyek nekünk is a
legtöbbet nyújtották a műfajban, a Momotarot (legfeljebb az első helyezés volt váratlan)
a Taiwant, a Hong Kongkongot, a Lanzout s Wang mester éttermét. Tizediknek belefért volna a Nefrit, vagy
Wang másik étterme. A portrésorozatban egy autentikus és egy magyar kezdeményezésű,
de szintén eredeti ízharmóniák elénk varázslására törekvő vietnami büfé
működtetőivel köthetünk ismeretséget.
Gyors, rövid kritikát
kapott a pesti Nagykörúton működő tizenegy gyros-os, de közlik az öt legjobb
gyroslelőhely listáját is, hadd idézzük, az első helyen nem meglepő módon a már
említett Gyradiko áll, utána a belvárosi Kerkyra, az újlipótvárosi Kyros, a már
szintén említést nyert Szeráj s végül XVII. kerületi Big Gyros Taverna. Két indiai
éttermet is részletesen bemutatnak, a Vígszínház tőszomszédságában működő
Pandzsáb tandoorit valamint a Teve utcai Hathit.
Nem meglepő, hogy
az egzotikus boltok tízes listáját a már-már legendás, a nemrégiben a Fővám
téri Vásárcsarnok alagsorából a Pipa utca és a Nagykörút sarkára költözött Ázsia
fűszerbolt vezeti. „Legjobb Street-evő városok” címszó alatt vázlatszerű
ismereteket szerezhetünk öt kontinens utcai ételkultúrájáról, majd végigtekinthetjük
a „street food” legfőbb tíz legjellemzőbb fogását, ezúttal planetáris viszonylatban,
persze a szerkesztőség szűrőjén keresztül. Gyors rekonstrukció: palacsinta,
fagylalt, nápolyi pizza, waffle, fish and chips, burrito/gordita/taco, curry
wurst, takoyaki (ropogós tésztabundában sütött tintahal), churros (fánkszerű délamerikai
édesség), szamósza.
Megtudhatjuk, hogy hol
kaphatók és miből készülnek a világ legdrágább hamburgerei (gyorsan ideszúrjuk,
hogy a rekorder a Fleur de Lys étterem Las Vegasban, ahol Hubert Keller kobe
marha húsából, kacsamájjal és szarvasgombával készíti a hamburgerét és Chateau
Petrust ad mellé, a számla 5000 dollár), rövid összefoglalót kapunk Vietnam,
Kambodzsa, Thaiföld, Guatemala, Argentína, az Egyesült Államok, Egyiptom, Portugália,
Ukrajna és Románia utcai ételkultúrájáról. Végül kapunk még két tízes toplistát,
egyet a legbizarabb ételekről (tücsök és bogár, kifejlett csirkeembriós tojás, erjedt,
büdös tofu, gyík, patkány, kígyó stb. ) és utcai italokról, ami a vízzel
kezdődik, s a jakvajas teán át a japán különös italokig tart.
A Dining Guide
ismét adatgazdag, kulináris kalandozásra sarkaló kiadványt tette le az
asztalra.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.
A Gyradiko s a Montenegroi Gurman fotói az adott helyek honlapjairól valók.
A saját fotóim feltöltése nem sikerült, nem tudom, miért.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése