2013. július 30., kedd

Székelyföldi éttermi toplista



Örömmel vállaltam, hogy tapasztalataim alapján összeállítsam a legjobb tíz székely vendéglő listáját. A gasztronómia egy nép kultúrájának szerves és fontos része s ennek megőrzésében, fejlesztésében komoly szerep jut a család, a főzőiskolák, a sajtó, a gasztro-bloggerek mellett az éttermeknek. A listában azon éttermek szerepelnek, melyek valamilyen mértékben a székely kulináris hagyományra építenek, tehát kimaradnak a mégoly színvonalas olasz, távolkeleti vagy mexikói éttermek.
A lista konyha-centrikus, de figyelembe veszi az étterem hangulatát, a kiszolgálást valamint az ár/érték arányt is. Igyekeztünk a területi lefedés szempontját is figyelembe venni, s nemcsak a nagyvárosokra összpontosítani. Általános probléma, hogy igen ritka a megfelelően megválasztott zenei háttér, gyakori a kereskedelmi, nem ritkán román nyelvű rádió, népzenével egyetlen helyen sem találkoztunk. A magyar borok sem hódították még meg kellő mértékben a Székelyföldet, pedig a székely ember szívesebben iszik magyar bort, mint másfélét. A kiszolgálás gyorsasága sokat javult az utóbbi időben, ahol pedig nem, azt a helyet ejtettük, pedig a konyha teljesítménye és az atmoszféra alapján ott lett volna a helye az élvonalban.

1. Basa fogadó, Borzont, 131. szám, a Fő út mellett. Telefon: 745-399 286

A Basa fogadó volt az első székelyföldi étterem, melyet nemcsak helybeli barátaim, hanem budapesti Erdély-járók is figyelmembe ajánlottak. A környezet festői, a beltér otthonos, a hangulat rusztikus, a konyha házias, az adagok tisztesek. A honlap szépen kidolgozott, informatív, bár a „pipihús”, „röfi hús” stb- féle idétlenkedést meghagynám a pestieknek. (www.basafogado.com) Adnak fél adagot is, a teljes adag 70%-áért, egy adag étel két fő általi fogyasztásához plusz terítéket 2 lejért, s egy pohár ásványvizet ingyen. Nem tudom, megoldották-e időközben a füstproblémát, de megtörtént már, hogy egyik télen azért nem ültünk le, mert kockára lehetett vágni a cigarettafüstöt.


2. Salvator, Csíkszereda, Szék út 147, Telefon: 0266-372126
Egyházi működtetés alatt álló étterem egy impozáns modern konferenciaközpont keretén belül Csíksomlyón. A beltér tiszta, rendezett, elegáns, de kissé személytelen. A konyha biztos kezekben van, Slebits Zsolt számon tartott, élvonalbeli anyaországi éttermekben dolgozott korábban. Dicséretes kezdeményezésük volt a tavaly télen és idén tavasszal a heteken át zajló, nagysikerű (a részvevők elmondás szerint változó színvonalú) bemutatkozása a világ konyháinak, tartottak görög, indiai, francia, kínai, brazil estet s még hosszan sorolhatnám. Bízzunk benne, hogy a példa ragadós lesz továbbá abban is, hogy ősztől lesz erejük folytatni, elvégre bőven maradt még kulinárisan bejáratlan tája a világnak. A honlap szűkszavú, az étlap sem lelhető fel rajta, főleg a szálloda és konferencia erényeit ecseteli. (http://salvator.ro/etterem/)

3. Taverna, Kézdivásárhely, Temető utca 28, Telefon: 0267 360 564
A Taverna elegáns, hangulatos, polgári vendéglő, az atmoszféra meghatározói a boldog békeidőkben készült régi fotók Kézdivásárhelyről. A kiszolgálás udvarias, a konyha a fősodratú magyar és székely gasztronómiára épít, s korrekt színvonalon működik. Megbízható, jó szívvel ajánlható vendéglő. Honlapját nem leltem a világhálón a Taverna Kézdivásárhely keresőszavakra, a céhes város román nevére kiadott a kereső egy címet, mely azonban nem utalt működő honlapra. 

4. Gondűző, Székelyudvarhely, Szent Imre ut.18 szám, Telefon: 0266-218372,
A nyers tégla színére és rusztikus kisugárzására alapozó hangulatos belterű étterem az azonos nevű népszerű, elegáns szállodában, Székelyudvarhely központjában. Otthont ad  fotókiállításoknak, borkóstolóknak, tartanak magyar napokat, megünneplik a Márton napot s vannak vadhúsra alapozott különleges menük is. A konyha magyar és székely ízeket vonultat fel, néhány nemzetközi fogással kiegészítve. A honlap (http://gonduzo.ro/etkezes) színvonalas, de sajnos az éttermi rovat hiányos, az étlapot, itallapot nem leljük rajta.

5. Bástya, Sepsiszentgyörgy, Cím: Olt u., Tel.: 0367-800 801
Népszerű, kísérletező kedvű, de megbízható konyhájú étterem Sepsiszentgyörgy központjában. Hivatalos neve sajnos „Bastion”, a Bástyára ki sem adja a kereső az éttermet. Kellemes, pubokra emlékeztető atmoszféra, több terem, esténként masszív füst várja a betérőt. Étlapján hagyományos magyar és székely fogások éppen úgy megtalálhatók, mint a mediterrán vagy annál távolabbi népek konyháinak fogásai. További információk az étterem FB oldalán: https://www.facebook.com/bastioncafe.sepsi/about 

6. Fortuna, Tusnádfürdő, Fő út, a helység csíkszeredai bejáratánál, 0266 219 456
Részben a Tusványosi Nyári Szabadegyetemnek köszönhetően Tusnádfürdő az egyik leglátogatottabb székelyföldi település, így nem meglepő, hogy sokkal több vendéglőt működtet, mint amennyit a helyi lakosság el tudna tartani. Nem is könnyű közülük választani, ha feltétlenül autentikus székely konyhát akarnánk ajánlani, akkor a polgármester tulajdonában levő Székely Fogadó lenne az első hely, ami eszünkbe jut, de évek óta képtelenek megoldani, hogy amikor a szabadegyetem idején megnövekszik a forgalom, ne kelljen egy vagy akár másfél órát várni a rendelésre. Ez pedig megengedhetetlen. Minden szempontot egybevetve a legkellemesebb élményem a Fortuna teraszán elfogyasztott vacsora volt, így ezt illesztettem be a Top Tízbe.  A honlap informatív az étterem vonatkozásában is, kár, hogy az ételek árait nem írják ki: http://hotelfortuna.ro/hu/atterem. A konyha megbízható, a választék széles, de nem erőltetett. A székely és magyar konyha népszerű ételei mellett kínálnak békacombot és lazacot is.

7. Kárpátia, Csíkszentdomokos, Fő út, Telefon: 0266-336200
A szívet melengető nevet viselő Kárpátia étterem és panzió Márton Áron szülőfalujában működik, a Fő út mentén, egy szemet gyönyörködtető, emeletes, fából ácsolt épületben. A teraszról gyönyörű kilátás nyílik a tájra. A konyha megbízható, magyar és székely fogásokra épít. A honlap szűkszavú, az étlapról nem tudunk meg semmit. http://www.karpatiapanzio.extra.hu

8. Vándor Székely, Csíkrákos, Bogát utca, Telefon: 0751- 085.812
A Vándor Székely vendéglő elsősorban otthonos, hiteles, szeretnivaló berendezése, már-már zavarba ejtően kedvező ár/érték aránya és a kedves kiszolgálás miatt került be a Top Tízbe. Nem mintha a konyhával gond lenne, bár akad egy-két döccenő. Összességében a Vándor székely panzió étterme hozza a megszokott székely és magyar ízeket, a megszokott, általános színvonalon. A honlapon étlapot nem leltem.  http://www.vandorszekely.extra.hu.html

9. Dózsa étterem, Dálnok-tető, Telefon 0267-345894
A Kézdivásárhelyt Brassóval összekötő út mentén, Kézdivásárhely közelében működik a rusztikus, barátságos Dózsa étterem. Nemcsak a falakat díszítik korondi kerámiák, de az ételeket is népi ihletettségű tányérokon szolgálják fel. A konyha a székely és magyar gasztronómia népszerű fogásait nyújtja megbízható színvonalon. A kiszolgálás kedves, az árak kedvezőek. Honlapját nem leltem a világhálón.

10. Bagolykő, Hargita-fürdő, Telefon: 0366-100148
Házias, szeretnivaló székely konyhát visz a festői Hargitafürdőn működő Bagolykő panzió étterme. A teraszról páratlan kilátás nyílik a székely fenyvesekre. A kiszolgálás kedves, az adagok tisztesek, az árak igen barátságosak. Illúzióromboló, hogy a világháló fő keresője magyar keresőszavakra nem adja ki a hely honlapját, a románra igen: http://piatrabufnitei.ro/, a honlap magyar verziója pedig tele van helyesírási hibákkal.


A szöveg a Székely Hírmondó által kiadott székely Kalendárium számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése