2013. július 1., hétfő

Bandula vendéglő (Hódmezővásárhely, Pálffy utca 2.)



A hódmezővásárhelyi Emlékpont nevű „kis-Terror házáról” az intézményen belül működő hangulatos italkimérés kapcsán volt már szó e hasábokon. Hadd induljunk most is innen: az Emlékpontban dolgozó egyik barátomtól kérdeztem e kedves kisvárosban járva, hogy melyik itt a legjobb vendéglő. Habozás nélkül válaszolt: „a Bandula”. Fel is kerekedtünk s azóta többször is volt alkalmam e jeles hely vendégszeretetét élvezni.
A Bandula hagyományos magyar konyhát visz, az igényes kiállítású étlap kisebb katalógus, ami egyébként nem feltétlen előny, az italválaszték korrekt, mind bor, mind pálinkaügyben s értékeltük azt is, hogy a sofőröknek nem kell feltétlen vizet vagy ipari üdítőket inni, van frissen préselt narancs és limonádé is. Az árfekvés pedig barátságos.
A beltér polgári, a régi Hódmezővásárhelyről készült antikolt fotók díszítik, akárcsak a  varázslatos teraszt, melynek hangulatát a nyers tégla és a faácsozat harmóniája határozza meg. Van kemence is, ami hetente három nap üzemel a rendkívül kedves, kommunikatív és felette dekoratív pincérnőnk elmondása szerint.
Ami a konyhát illeti, a Bandulában semmi nem tökéletes, de minden igényesebb, mint a legtöbb helyen. Előszeretettel használnak mirelitárut a köretekhez, akadnak társítási- koncepcionális problémák, viszont törekednek a korrekt minőségre, szépen tálalnak és igen barátiak az ételárak is. S mivel vidéken - leszámítva azt a tucatnyi élenjáró kiemelkedő helyet a perbáli Waltertől a békéscsabai Brillig – nem a tökéletes, hanem a kielégítő megoldásokat keressük, ha étterembe megyünk, a Bandula jó választásnak mondható.
  
Dorozsmai Endre

A szöveget a Demokrata számára írtam 2011. novemberében.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése