2013. május 6., hétfő

Piac bisztró (Zalaegerszeg, Sütő utca 4.)

A Piac bisztró a szájról szájra terjedő vidéki bűvös tippek egyike volt, a Ráspi, Enoteca, Anyukám mondta, Ikon, Tiszavirág mellett, a Kistücsköt, Waltert nem említem hiszen vendégkörük alapvetően Budapesthez kapcsolja őket. Szomorúan hallottam egy zalai részvevőtől a Magyar Gasztronómia Egyesület legutóbbi ülésén, hogy a hely bezárt. Ehhez képest, amikor a minap Zalaegerszegre vetett a sors, teljesen véletlenül beleütköztünk a Piac bisztróba.



Rögtön be is ültünk, megtudtuk a felszolgáló-üzletvezetőtől, hogy korábban is ott dolgozott, s most már fél éve vezeti az éttermet, valamelyest a közízlés nyomására átfazonírozva. Korábban, a Gault Millau Kalauz tanúsága szerint, olyan ételek voltak étlapon, mint a csirke sütőtök-chutney-val, szarvasfilé hajdinás dödöllével, konfitált kacsacomb töpörtyűs gersli-rizottóval. Most valóban a vendégek fősodrát megcélzó fogásokat kínálnak a dicséretesen áttekinthető, rövid étlapon a „gazdagon” kínált húslevestől a lazac-steaken keresztül a sörben sült sertéscsülökig.
A beltér barátságos, meghitt, kellemes zene szólt, a kiszolgálás pedig kifogástalan volt.


 A déli menüt annyira kedvező áron kínálták, hogy nem tudtam neki ellenállni. Partnerem épp szigorú fogyókúrán volt, aznap gyümölcsöt ehetett csak, így aztán végignézte, amint elfogyasztom a menü három fogását s mellé még egy desszertet. A csontleves remek volt, a cérnametéltet házi jellegűnek mondtam volna, megtudtuk, hogy gyermelyi, tény viszont, hogy kíméletesen hőkezelték, optimális állagúra s a levesben felszolgált répát sem főzték túl.


Fizettem ezért írd és mondd 240 Ft-t. Hasonlóan kedvező volt a csirkemell díjszabása is (750), amit lisztbe forgatott, majd ropogósra sütött hagymakarikákkal és steak krumplival szolgáltak fel. A húson kellemes pörzsréteg volt, viszont sajnos szárazra sütötték, a köret elemek kifogástalanok voltak, a steak krumplit kevés zsiradékon sütötték, szinte szárazon, ami jót tette neki.

 A desszertfronton lenne mit erősíteni, a csokoládékrém (350) pudingporból készített igénytelen produkció volt, a sajttorta (350) pedig erősen nyögvenyelős.


Összességében nem panaszkodhattam, igen kedvező áron ettem két jónak mondható fogást, a desszerteket meg felejtsük inkább el, mindketten jól járunk.
Borok terén nem áll rosszul a hely, egy nagy befektetéssel életre hívott, számomra teljesen ismeretlen villányi pincészetnek, a Halasi pincének a borait kínálták elsősorban, kipróbáltunk közülük egy Muscat Ottonel habzóbort és egy sillert, mindkettő ütötte a mércét.
Jól éreztük magunkat a Piac bisztróban alkalomadtán szívesen kóstolnánk valamit a déli menün kívül is.

Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése