2013. február 18., hétfő

Vasárnapi svédasztal a Kempinsky Hotelben



Esetemben a fine dining tisztelete és élvezete egyáltalán nem zárja ki a „brunch” típusú étkezés kellő súlyú értékelését. Sokfélét, finomat, tetszőlegesen összeválogatva, nos, ez is igen élvezetes tud lenni. E gondolat jegyében álltam neki a világháló faggatásának a legjobb budapesti vasárnapi „brunchok” témájában, hogy méltó zárása legyen a Borjour-os kiruccanásunknak.
A Kempinsky Hotel Giardino nevű éttermét választottam, ahol 8400 ft a beugró, amiben benne van az étkezés, továbbá némi ital is. Érdekes, hogy a kedves hölgy, akivel első alkalommal a foglalásról beszéltem (s itt hadd vágjak a saját szavamba - mivel társaságunk tagjai nem mondtak egyből igent, összesen háromszor hívtam fel az éttermet asztalfoglalás ügyben, három alkalommal más és más vette fel a telefont, de mind a hárman példásan kedvesek és udvariasak voltak) arról informált, hogy Figula Mihály Olaszrizlingjét és Gere Attila Cabernet Sauvignonját kínálják kimérve, tetszőleges mennyiségben az ebédhez, sör pedig nincs. Ehhez képest a Haraszty Vallejo pince 2011-es Irsaiját ihattuk fehér műfajban, volt rosé is Kiss Gábortól valamint Mészáros Pál Cabernet Sauvignonja került kibontásra vörösök közül. Mindezek mellett volt Chapell Hill brut pezsgő és Bitburger sör is. Tehát ha nem is azt kaptuk, amit vártunk, de jól jártunk.
Előző nap a halfesztiválon is ettem egy osztrigát, 700 Ft-ért, ennyiért kínálták darabját, cseppet sem olcsón. Mint kiderült, ennyibe kerül a szomszédos Le Meridienben is e nemes étek, ahová benéztünk még a Giardino előtt, mert korábban érkeztünk a helyszínre. A Giardinoban viszont az osztriga, amit folyamatosan utánpótolnak, benne van a svédasztal választékában. 
Aki megeszik egy tucatot – s miért ne ennénk ennyit a csodás friss osztrigából? - lényegében leette a beugróját. 
S akkor még ott van a libamájpástétom, a füstölt libamáj, 
a pazar tonhal- és lazac sushi, különféle egyéb lazacok, jó minőségű sajtok (nekem a kecske camembert volt a kedvencem), rosé hátszíntekercs snidlinggel, jó minőségű felvágottak. A főételek sem mindennapiak. Legsikerültebbnek a Wellington bélszínt találtuk, 
ami maga volt a tökély, de ütötte a mércét zsemlegombóccal kínált szarvasragu is, ízletes volt a borsmártással kísért bélszínérme s ha az ember megfűszerezte, akkor tonhal is élvezetet nyújtott. 
Külön említést érdemel a desszertfront. A választékot klasszikus desszertek uralták, klasszikus felfogásban, de mégis a szokásosnál könnyedebben előadva.

Lehetne kákán csomót keresni, megemlítve, hogy akadnak kommersz termékek is a választékban, hogy a tepertőt túlsütötték, a tonhalat szintén, de ez nem lenne méltányos. A lényeg az, hogy itt az ember, ha akarja, akkor csak és kizárólag magas szintű, presztízs-alapanyagokból jól elkészített, kiváló ételekkel is jóllakhat. Mindehhez pedig szép emlékű Lakatos Pecek Géza rokonsága (fia és tán unokaöccse? - pincérünk felvilágosított, de nem sikerült megjegyeznem a rokoni kapcsolatot) nyújtotta a színvonalas jazz-kíséretet. András névre hallgató pincérünk remekül tette a dolgát, kedves volt, udvarias, kommunikatív, vette a lapot, vissza is lőtte a póént, ha úgy hozta helyzet, egyszóval kifogástalan kiszolgálásban részesültünk. Meglepetésünkre, a számla nem tartalmazott szervízdíjat, amivel egyébként nem jöttek rosszul ki esetünkben, mert többet hagytunk rá a végösszegre, mint amennyit számolnak általában hasonló színvonalú helyeken (10%-15%), ezzel is kifejezve, hogy csodás élmény volt a Giardino, mi több, ár/érték arányban is kiemelkedő.

Dorozsmai Endre

A szöveg a blog számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése