Maurer Oszkár
közösségszolgáló emberjogi aktivista és borpróféta egyszemélyben. Vezetett
évekig cserkészcsapatot, időt, pénzt és energiát nem kímélve, az asszimiláció
széléről hozott vissza szerémi magyar gyerekeket, ő irányította rá első ízben a
média figyelmét a szerbiai magyarverésekre, akkor, amikor még a hivatalos
délvidéki „érdekvédelem” tagadta a támadások etnikai jellegét.
A borászat
területén a Szegedtől alig 30 km-re fekvő Hajdújárás határában fekvő homoki
szőlőkön keresztül mutatta meg, hogy milyen minőséget ad az alföldi borvidék,
ha gondos gazda kezében van a szőlő, olyan remek borokat alkotott, mint a „Kormányzó”
fantázianevű, kései szüretelésű, nagy beltartalmú, magas alkoholú, botritiszes,
félédes Olaszrizling, a régi magyar fajtákat integráló Szkíta cuveé vagy a
Fodor dűlőszelektált Olaszrizling. 2005-ben a legendás Szerémi borvidéken
vásárolt szőlőt és ma ugyanazt a történelmi szerepet tölti be Kárpát medencei
dimenzióban a szerémi bor újjáélesztésével, mint Balla Géza Ménesen, ahol
szintén okiratilag igazolhatóan évezredes magyar hagyománya van a
borászkodásnak.
Alkonyi László a
minap megjelent, legújabb, „Vigyázz, kész, rajt, bor” című könyvében a
következőképpen ír Maurer Oszkárról: "Oszkár
egy igazi emberi atomerőmű. Hatalmas energiával építi borászatát, őrzi a
délvidéki magyarság közösségét: jár, dolgozik, mesél. (…)
A legfontosabb (…) az, hogy Maurer Oszkár nyomán járva
mintha bizakodással, derűlátással telne meg a levegő körülöttünk. A borászt
hallgatva hajlamosak vagyunk úgy hinni és tudni, hogy Szerémség magyar
kultúrája ma is virágzik. (…) Holott Oszkár csak bort készít, igazi szerémségi
bort, amilyen az 500 éve lehetett: szerémi zöldet, bakatort, furmintot és
kadarkát."
Midőn legutóbb nála
jártam, többek között arról kérdeztem, hogy mit szól a 2010-es évhez, amit bizony
a legtöbb borász joggal nevez rossz évjáratnak. Több ismerősöm mondott le az
idén a vörösborkészítésről, Alföldön is, Szekszárdon is, de más borvidékeken is
akad, aki eladta vagy fennhagyta a szőlőt, olyan rossz minőséget adott. Oszkár
szerint az Észak-bácskai homoki szőlők csak asztali minőséget hoztak, kivéve az
1880-as telepítésű Kadarkáját, viszont Szerémségben kevés eső volt, ami volt,
az kedvezett az aszúsodásnak, így aszút és eszenciát egyaránt készítettek. A vörösök
itt sem voltak nagyon karakteresek, ezért Pinot Noirból és Kékfrankos pár napos
héjon áztatással sillert készítettek, Cabernet Sauvignonból pedig fahordós
rosét. A borokat meg is kóstoltuk hordóból: azok már jelen állapotukban
megnyerők, szépek, ígéretesek. Oszkárnak sikerült közepesre kihozni 2010-et.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Borbandi számára készült 2011-ben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése