2012. december 4., kedd

Ózon szálló étterme (Hargitafürdő)



A minap sikerült eljutnunk Hargitafürdő egyik nevezetességébe, a szépen felújított Ózon szálló éttermébe. A faboxos intim hangulat-adta első, pozitív élményt némi lehűlés követte. 
Borfronton csak néhány kommersz román borral találkoztunk, miközben már a Merkúr áruházban is több tucat magyar bort lehet kapni, közte olyan komoly pincészetek termékeit, mint Villány emblematikus borászata, a Vylyan vagy az egri Sike Tamás. Így aztán sört rendeltünk, kértünk volna Hargita fürdőn Hargita sört, s nemcsak a hely szelleme miatt, hanem azért is, mert értékeljük a magyar feliratot rajta és a piros fehér zöld színkombinációt is integráló címkét. (Egyébként a sör sem rossz, de szerencsére e térségben már egy jó évtizede iható söröket készítenek, ellentétben a Ceausescu korral s a kilencvenes évekkel.)
A szűk ételválaszték általában jó jel, arra utal, hogy az ételek frissen készülnek, s ami az étlapon van, annak elkészítésébe a konyha beleadja tudásának legjavát, mint a budapesti Olimpiában, a Lacipecsenyében, a Csalogányban s még sorolhatnám. De nem mindegy, hogy valahol kínálnak 10-12 ételt, s az viszont izgalmas, kreatív, magas szinten elkészített produktum vagy a bevált, nem épp fantáziadús ételeket kínálják (jelen esetben rántott csirke, karaj, gomba, sajt és karfiol, roston sült csirkemell, tarja és karaj, pisztráng, továbbá három leves és három desszert) csak szűkebb választékban. Ráadásul abból a kevésből is több tétel épp nem kapható. Nincs káposztasaláta, nincs tartármártás, nincs majonéz, a három levesből csak egy rendelhető. Az pedig miféle szöveg, hogy nincs tartármártás vagy majonéz? Egy átlagos háziasszony tíz perc alatt készít egyet. Mi fogyott el a konyhán a tojás, a tejfel, a mustár vagy az olaj? Hasonlót a kismarosi Patak vendéglőben tapasztaltam közel egy évtizede, ahol az mondták, hogy elfogyott a palacsinta. Ott meg is kérdeztem, hogy mi fogyott el a liszt vagy a tojás? Válaszra sem méltattak. Az Ózon szállóban jobb volt a helyzet, kiszolgálónk kedves volt, kellően kommunikatív, mosollyal igyekezett kompenzálni a hiányosságokat.
Rendeltünk végül gulyáslevest, rántott gombát, rántott karfiolt és rántott sajtot, sült krumplival és rizibizivel. Hozzá még vegyes savanyúságot és fokhagymás tejfelt. A gombát és a karfiolt fél adagban kértük egy tányéron, értékeltük a rugalmasságot, hogy nem közöltek akadályt ezügyben. Mint kocsmákban vagy vendéglőkben, ahol merő rosszindulatból, netán nemtörődömségből, nem hajlandóak kimérni négy cent helyett kettőt a pálinkából vagy két deci helyett egyet a borból.
Az első kellemes meglepetés a savanyúság volt, kaptunk cikkekre vágott jó ízű, jó állagú savanyú uborkát, zöld paradicsomot, karfiolt, jó volt a fokhagymás tejfel és friss a pityókás kenyér. 
Korrekt átlagos konyhát visz az Ózon szálló, a gulyáslevesből kissé kilógott a köménymagláb, de ez nem zavart, a marhahúst nem főzték szét, a zöldség és a krumpli állaga is megfelelő volt, akárcsak a talán túlzott bőkezűséggel mért csipetke. 
A rántott dolgokat megfelelően panírozták és sütötték ki, semmi nem tocsogott az olajtól, a krumpli mirelit volt, de jól megsütött, a rizibizi kissé ragacsos, de élvezhető.
Összességében elégedetten távoztunk, de azért jól esett volna valami kis plusz. Egy-két fogás, mely megdobogtatja szívet, kis kreativitás, netán néhány kiemelkedő bor- vagy pálinka. Nézzük a dolog jó oldalát, van hová fejlődni, nem kell ehhez nagy anyagi befektetés, csak egy kis odafigyelés.

Dorozsmai Endre

A szöveg a holnapi Erdélyi Naplóban fog megjelenni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése