2011. augusztus 30., kedd

Wine princess – Balla Géza pincéje


(Ópálos, a községháza alatt;
a pincészet saját borszaküzlete: Arad, O.Goga (hajdani Kossuth Lajos) utca 26)

Miután megszületett az elvi döntés, hogy a vendéglőkritikák mellett borkóstoltatásra berendezkedett pincéket is bemutatunk e rovatban, az első probléma az volt, hogy ki legyen a sorban az első. Némi töprengés után győzött a lokálpatriotizmus, mely ezesetben sem ellentétes az össznemzeti megfontolásokkal. Mert bizony igencsak büszkeségre adhat okot, hogy a Trianoni békeszerződés által elcsatolt Arad-hegyaljának (vagy másik nevén a ménesi borvidéknek) egy magyar borász, Balla Géza adja vissza régi fényét.
Géza pincéje egyfajta zarándokhellyé volt az utóbbi években. Járt ott a magyar borászat élvonalának tekintélyes része Árvay Jánostól Gál Tiboron, a Tokaji Borbarát Hölgyek Társaságának delegációján keresztül Tiffán Edéig, a gasztronómia jelesei Csizmadia Andrástól Jalecz Lajosig, meghatározó politikusok Tőkés Lászlótól Demeter Ervinen keresztül Németh Zsoltig. Balla Géza borai igen szépen szerepelnek különböző megmérettetéseken, a Kadarka nemzetközi borversenytől (ahol nemegyszer a nagydíjat is elvitték) a villányi borversenyig.
A Balla-pincekóstolóknak sajátos koreográfiája van. Első menetben a társaság (12 fő fölött fogadnak csoportokat) 3 cl-es tételekben végigkóstolja a dogmatikailag kifogástalanul összeállított borsort, a reduktív fehérektől a tintafekete, ászkolt vörösökig Balla Géza felvezetése mellett. Ezután szabadmerítéses sertéspörkölt következik, majd további ismerkedés a kóstolt borokkal, úgyszólván korlátlan mennyiségben és időkeretben. A teljes produkció ára 10 euró. A minőséget tekintetbe véve a helyben megvásárolható borok is igen korrekt árfekvésűek: minden bor 4 euro vagy 1000 ft.
A pincészet legfőbb erőssége megítélésem szerint a lenyűgöző intenzitású Kadarka, valamint a gyönyörű, töményen fajtajelleges Pinot Noir. De az sem mindennapi, hogy a félszáraz 1997-es Szürkebarát, valamint a 2000-es Sauvignon Blanc még mindig délcegen tartja magát, akárcsak a forgalomban már nem levő, de néha még elő-előkerülő 1995-ös „nagy évjárat” majdhogynem muzeális darabjai.

Pár kedvcsináló fotó:

Friss telepítés:
 A Mester.
 És alföldi vendégei, a jobb szélen Font Erzsébet.
 Muskátlis bejárat.
 A Kadarka ültetvényben.
 Kiülő és játszótér a pince ősfás udvarában.
 Készül a pörkölt
 Gyula, a bográcsmester.



Dorozsmai Endre
  
A szöveg 2004-ben született, az árak azóta kicsit módosultak, de az írás veleje megállja a helyét ma is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése