2011. augusztus 8., hétfő

Dél-Balatoni bor és gasztronómia



A Balaton továbbra is vonzó nyaralási-túrázási célpont a Kárpát-medencében. Ami teljes mértékben érthető, hiszen a gyönyörű táj, a fürdési lehetőség mellett a Balaton környékén remek borokat termelnek és a vendéglátás sem rossz, annak dacára, amit sokan írnak róla. Persze örömteli lenne, ha csúcsvendéglők sora venné körül a „magyar beltengert”, de nem ez a helyzet. Viszont van néhány nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő hely: elsősorban a Chateau Visz és a Kistücsök. 

Két kép a Kistücsök pinceborozójából:



Hiteles magyar konyha témában említhető még a Majtényi présház valamint a Szent Orbán Vendéglő. 

Kilátás a Majtényi présház teraszáról

Jókat lehet olvasni még a Kővirágról, amit még nem volt szerencsém meglátogatni. Ezek mellett azt is leszögezném, hogy a Balaton melletti átlagcsárdák nem rosszabbak, mint mondjuk az osztrák átlagvendéglők. (Jellemző, hogy tavaly midőn két hetet töltöttünk a jelenlegi osztrák-magyar határ mellett és minden nap vendéglőben étkeztünk, a leggyengébb étkezésünk egy Neusiedl am See-beli étteremben volt, nevére nem emlékszem, minden esetre az útikalauz ajánlotta, mint a halételek specialistáját, a legjobb pedig a kőszegi Taverna Flóriánban. Persze, ha a csúcsgasztronómiát nézzük, akkor nem kétséges: a sógorok előttünk járnak, nagyságrenddel több csillagos éttermük van. De ha összehasonlítunk, akkor a gubát a gubával, subát a subával: a main stream vendéglők vonatkozásban nincs mit szégyenkeznünk.) Egyébként a legfrissebb Magyar Konyha remek balatoni összeállítást közöl, érdemes belelapozni, megtudhatjuk, melyek a szerkesztőség szerint a legjobb csúcsvendéglők, legmegbízhatóbb fősodratú helyek, legjobb kávézók, legjobb halsütődék stb.
Ténykérdés: a két legjobb balatoni környéki vendéglő a déli parton fekszik, mint ahogy az is tény, hogy a négy borász közül, aki megkapta a balatoni borászok köréből a talán legrangosabb szakmai elismerést, az Év borásza titulust, hárman a Dél-Balatoni borvidéken borászkodnak: (időrendben) Garamvári Vencel (2006), Konyári János (2008) és Légli Ottó (2010). (A negyedik a balatonfüredi Figula Mihály, aki 2000-ben kapta meg e címet. Ő tragikus hirtelenséggel 56 éves korában, három évvel ezelőtt hagyott itt bennünket, munkáját fia, ifj. Figula Mihály folytatja.) Vagyis annak dacára, hogy a hozzáértők a Balaton vulkánok-tarkította északi partját tartják geológialag alkalmasabbnak a nagy borok készítésére, a déliek több szakmai elismerést tudtak eddig begyűjteni a löszös talajon termett igényes boraikkal. Az említett sztárok pincéi mind látogathatók telefonos egyeztetés alapján, az elérhetőségek könnyen meglelhetők a neten, de azért hadd közöljük a honlapcímeket: www.legliotto.hu, www.konyari.hu, www.garamvarivencel.hu. Feltétlenül érdemes még ellátogatni Légli Géza (Légli Ottó öccse) kézműves pincészetébe, a Kislaki Bormanufakturába www.legligeza.hu is. De kellemes időt töltöttünk Bujdosóéknál (www.bujdoso.com), Opperheim Józsefnél (www.opperheim.hu) és a Pócz pincénél is, őket is jó szívvel ajánlom.
Végül egy jótanács: ha a Balaton déli részére vetődünk, a Kistücsök vendéglőt ki ne hagyjuk. A Kistücsök borlapja utolérhetetlen, a borvidék alighanem legszélesebb palettájával itt találkozhatunk, de emellett szinte minden kiemelkedő magyar borászat szerepel néhány tétellel. A tálalás lenyűgöző, az ízek helyiek, az alapanyagok szezonálisak, a technológiák kíméletesek, a konyha kreatív, s az egész hely hamisítatlanul magyar. S ami nem utolsó szempont: a számla is megfizethető annak, aki egyáltalán eljut a Balatonra: a Kistücsökben csúcsgasztronómiai alkotásokat kapunk felső-közép árakon.

Álljon itt illusztrációképpen legutóbbi, tavaly október 1-én megejtett családi látogatásunk néhány fogása.

Sorrendben: 

- Fogasfilé zellerpürével (nem esküszöm a zellerre, emlékezetből azonosítottam be a fogásokat.)
- Sütőtökkrémleves sajátlagosan - a magjából készült a leves és a közepén van a sütőtökpüré. Inventív, izgalmas és finom.
- Sült harcsa halászlémártással
- Házi kolbász mustáros sütőtökmártással
- Rántott szív céklaágyon







Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló 2011. augusztus 4.-i számában jelent meg.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése