2025. szeptember 10., szerda

Süss fel nap! (Káptalanfüred, Sirály utca 2.)

 


A fősodratú balatoni strandbüfékről úgyszólván mindannyiunknak van egy elég jól körvonalazható és a valóságot nagyjából lefedő képe. Lángos, hekk, sültkolbász, valamint néhány hagyományos magyar étel a pörköltektől a halászlén át a frissen sültekig.

A kétezertízes években ez a profil, hála néhány ambíciózus vendéglátósnak, aki többet akart adni a „kötelezőnél”, jelentősen bővült. Az „új hullámosok”, mint a fövenyesi Kalóz, a keszthelyi Vitorlás, az alsóörsi Fogas, a zamárdiban működő Tiki Beach igényes bisztrófogásokkal kerültek a köztudatba, melyek éttermi környezetben is megállták volna a helyüket. Valahol a kettő között vannak azok a büfék, melyek inkább a main streamhez tartoznak, de kitűnnek néhány fogással és/vagy az italszortimenttel. Ezek közé tartozik a Magyar Konyha Balaton-kalauzába 2021-ben bekerült és ajánlott pozícióját azóta is tartó „Süss fel nap”, mely a káptalanfüredi nagystrandon működik.


A kiszolgálás bűbájos, felkészült, a sörválaszték túlmutat a szokásos nagyipari multitermékeken, eleve bizalomgerjesztő, ha egy büfében nem a négy nagy multi valamelyik tucatsörét csapolják, hanem a patinás Paulanert. 



De tartanak palackban is remek tételeket a Szent András sörfőzdétől és a Hoptoptól. Kértem is a kötelezőnek mondható Paulaner korsó mellé egy Laza Morált az előbbiektől, mi lehet jobb a nyári melegben egy Session IPÁ-nál?

Sörkorcsolyának ecetes pontyot választottam. 


E fogással, mely lényegében rántott ponty marinálva, viszonylag ritkán lehet találkozni étlapokon, mifelénk a Partium déli részén sokan készítik otthon is. Maradékfelhasználásnak sem rossz, ha nem fogy el frissen a rántott hal.  Nyilván nem lehetett kihagynia pacalpörköltet sem, mely korrekt darabja volt a műfajának.


Remek élményként rögzítettük a Süss fel nap!-ot. Jó szívvel ajánljuk a helyet mindenkinek, annál is inkább, hogy a szóban forgó strand szeptember végéig nyitva tart.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése