2018. november 10., szombat

Portum étterem (Corvin sétány 2.)



A Corvin sétány kulináris szempontból évek óta a főváros egyik különösen izgalmas része. Van itt minőségi burgerező, kitűnő bureket kínáló horvát pékség, kézműves sörbár, hasonló filozófiájú borbár, cukrászda, bisztró és másfél éve, a Portum nyitása óta fine dining étterem is.
A minap sikerült ide eljutni, ráadásul délidőben, így mind a kedvező árú ebédmenüt (három fogás 2500 forint, mellé 250 forintért szörpöt is kínálnak), mind pedig az á la carte étlap két fogását megkóstolhattuk.
A beltér elegáns, puritán, letisztult, szerethető, mindenképpen vonzóbb, mint bármiféle túlzsúfoltság.

A kiszolgálás kiváló, pincéreink – hármukkal is alkalmunk volt szót váltani - veszik a lapot, stílusuk van, mosolyognak, egyikük a borok világában is otthonosan mozog, ami nem hátrány ebben a szakmában. Tőle tudtuk meg, hogy a séf korábban a Ramazuri nevű kitűnő bisztróban dolgozott.
A hétköznapi déli menü kínál egy előételt, egy levest, két főételt és két desszertet.
Mi vitello tonnato-t (klasszikus olasz surf and turf, azaz hús-hal kombináció),  
krumplisalátával és remoulade mártással körített rántott tőkehalat 
valamint almás-mangós morzsasütit kértünk, 
az állandó étlapról pedig foie gras előételt, teljes neve úgy szólt, hogy „kacsamájpaté, mangó, mandula, fekete szezám”  (3400 ft) 
valamint „csokoládé, maracuja, bazsalikom, török, mogyoró” elnevezésű desszertet (2100 ft).
Ételeink érkezése előtt kaptunk egy séfüdvözletet, házi burgonyaszirmon Fourme d’Ambert sajtkrém és lilakáposzta-relish. Remek kezdés.
A menü hozta azt, amit egy déli menütől egy jó helyen elvárhatunk, szép tálalás, korrekt ízek. Különösen a borjúhús gyönyörű színe, kíméletes hőkezelése és az aszalt citromkarika érdemel kiemelést.
A két á la carté fogás árához mért volt, lényegében két ételköltemény, textúra- és színjátékokkal, művészien tálalva és persze kifogástalan vibráló ízharmóniákkal.
Kiemelkedően jó élmény volt a Portum, csak ajánlani tudjuk mindenkinek, aki a kulináris kalandot keresi az éttermekben.

Dorozsmai Endre


A szöveg rövidített változata a  Demokratának készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése