A Corvin sétány kulináris szempontból
évek óta a főváros egyik különösen izgalmas része. Van itt minőségi burgerező,
kitűnő bureket kínáló horvát pékség, kézműves sörbár, hasonló filozófiájú borbár,
cukrászda, bisztró és másfél éve, a Portum nyitása óta fine dining étterem is.
A minap sikerült ide eljutni,
ráadásul délidőben, így mind a kedvező árú ebédmenüt (három fogás 2500 forint,
mellé 250 forintért szörpöt is kínálnak), mind pedig az á la carte étlap két
fogását megkóstolhattuk.
A beltér elegáns, puritán, letisztult,
szerethető, mindenképpen vonzóbb, mint bármiféle túlzsúfoltság.
A kiszolgálás
kiváló, pincéreink – hármukkal is alkalmunk volt szót váltani - veszik a lapot,
stílusuk van, mosolyognak, egyikük a borok világában is otthonosan mozog, ami
nem hátrány ebben a szakmában. Tőle tudtuk meg, hogy a séf korábban a Ramazuri
nevű kitűnő bisztróban dolgozott.
A hétköznapi déli menü kínál egy előételt,
egy levest, két főételt és két desszertet.
Mi vitello tonnato-t (klasszikus
olasz surf and turf, azaz hús-hal kombináció),
krumplisalátával és remoulade mártással
körített rántott tőkehalat
valamint
almás-mangós morzsasütit kértünk,
az állandó étlapról pedig foie gras előételt,
teljes neve úgy szólt, hogy „kacsamájpaté, mangó, mandula, fekete szezám” (3400 ft)
valamint „csokoládé, maracuja, bazsalikom,
török, mogyoró” elnevezésű desszertet (2100 ft).
Ételeink érkezése előtt kaptunk
egy séfüdvözletet, házi burgonyaszirmon Fourme d’Ambert sajtkrém és lilakáposzta-relish.
Remek kezdés.
A menü hozta azt, amit egy déli
menütől egy jó helyen elvárhatunk, szép tálalás, korrekt ízek. Különösen a
borjúhús gyönyörű színe, kíméletes hőkezelése és az aszalt citromkarika érdemel
kiemelést.
A két á la carté fogás árához
mért volt, lényegében két ételköltemény, textúra- és színjátékokkal, művészien
tálalva és persze kifogástalan vibráló ízharmóniákkal.
Kiemelkedően jó élmény volt a Portum,
csak ajánlani tudjuk mindenkinek, aki a kulináris kalandot keresi az éttermekben.
Dorozsmai Endre
A szöveg rövidített változata a Demokratának készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése