Beszterce középkori levegőjű, német
alapítású és évszázadokon át német dominanciájú, gyönyörű észak-erdélyi történelmi
város, melyről méltatlanul kevés szó esik, mivel kimaradt a legismertebb és legnépszerűbb
turistaútvonalakból. Jómagam is célirányos vargabetűt tettem a meglátogatása
kedvéért.
A város festői központjából indul
egy széles sétálóutca, melyet évszázadokra visszatekintő műemléképületek szegélyeznek,
ezek jelentős részének földszintjén bizalomgerjesztő
éttermek, kávézók működnek. Stílusukból ítélve nagy részük az utóbbi fél évtizedben
nyithatott. Miután valamennyit szemügyre vettem, végül a nem kifejezetten
megnyerű nevű, de vonzó kínálatú Business café teraszán ültem le, kihasználva
az idei meleg őszt.
Az étlap a térség minőségi szegmensében
erősen felülreprezentált mediterrán, azon belül olasz ízvilág fogásait kínálja,
a helyi gasztronómia néhány közkedvelt étele mellett: pastak, pizzák, saláták,
halak, húsok, pacalleves, puliszkával körített tejfeles gombás csirkeragu
(„ciulama”) stb..
Jómagam avokávódós ráksalátát kértem,
amit focacciával tálalnak (a kettő együtt forintban számolva 1600 pénzegység)
valamint egy erdei gyümölcsös keserűcsokoládé mousse-t (550 ft).
A saláta
kifogástalan volt, a rák friss, jó állagú, ennek vajas-citromos mártása adta a
dresszinget, ami azért is örömteli volt, met az asztalon az olívaolaj
gyengének, pomace minőségűnek bizonyult. A focaccia pizza-lap zsánerben készült, de hát
ebben a kérdésben, hogy a focaccia kenyérszerű és vastag legyen vagy pizzaszerű
és vékonyra nyújtott, az olaszok sincsnek konszenzusban. A csokimousse is korrekt
alapanyagból készült, lehet, hogy keserűcsokoládé is volt benne, minden esetre tejcsokoládé-érzetet
keltett. Ízre, állagra mindazon által megnyerő volt. Mindehhez remek frissen préselt
narancslevet ittam, mivel vezettem, egyébként tartanak élvezhető helyi borokat
is.
A kiszolgálás kedves, udvarias, az
árak, mint látható, barátiak.
A Business bistro jó szívvel ajántható
hely.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése