Kolozsvár és Nagyvárad legjobb éttermeinek
számbavétele után következhetne Brassó, Nagyszeben vagy Temesvár, akár saját
tapasztalataimra hagyatkozva, akár a Gault Millau kalauz első Romániával
foglalkozó kiadványát alapul véve. Ezek ma Erdélyben a legizgalmasabb városok a
gasztronómia terén.
A választás azért esett Temesvárra, mert itt
a legszélesebb a ismeretbázisom. Temesváron akárcsak Nagyváradon vagy Kolozsváron,
kb. fél évtizede indult meg az a pezsgés, aminek köszönhetően mára Kolozsvár
után bár, de Temesvár is Kárpát medencei szinten kiemelkedő pozícióba
emelkedett, megkockáztatom, hogy a képzeletbeli dobogó harmadik helyét
foglalhatja el Budapest és Kolozsvár mögött holtversenyben Péccsel, Szegeddel s
talán Debrecennel.
Akár a legjobb tízet, akár a legjobb harminc
éttermet vizsgáljuk, szembetűnő Temesváron az olasz konyha markáns jelenléte,
már-már dominanciája. Ez nyilván összefügg az olasz tőke jelenlétével, valamint
az olasz konyha középeurópai popularitásával. S nyilván itt nem elsősorban
pizzériákra kell gondolni, hanem olyan olasz éttermekre, ahol pizzák mellett vagy a pizza mellőzésével
a kiemelkedően jó konyha olasz gyökerekből táplálkozik.
Az olasz hatás mellett erős a szerb konyha
jelenléte is, s milyen jól esne hozzátenni, hogy a magyar is. De sajnos nem. A
magyar konyha nem konkrét vendéglőkön keresztül érezteti hatását, hanem egyes
fogások által, melyek egyre gyakrabban feltűnnek a mára már magyar többségüket
elvesztett egykori magyar városok fősodratú éttermeinek étlapján, mint a
babgulyás, mely még útszéli csárdákban is slágerétel, a halászlé vagy a
paprikás.
Ezzel szemben a szerbek több étteremmel és
büfével is képviseltetik magukat, más kérdés, hogy a szerb konyha sokkal egyszerűbb,
és kevésbé változatos, mint az olasz és nem csábít különösebben a továbbgondolásra,
a fine dining irányában való kikacsintásra. Minden esetre valószínű, hogy a legjobb
plejszkavicát a tágan értelmezett Erdélyben itt készítik, ami nem olyan nagy teljesítmény
egyébként, mert ez az étel legfeljebb Aradig jut el északi irányban és Lugosig
kelet felé. A Lera nevű grilles hely valamint a Szerb Grill elnevezésű gyorséttermek
a hamburger tisztesen elkészített délszláv változatát kínálják az érdeklődő közönségnek.
Van még pljeszkavicája egy helyi húsfeldolgozónak is, mely utánfutókkal áll a
város több pontján, de ezek nem versenyképesek sem az említettekkel, sem a
Délvidéken (pl. Palicson vagy Szabadkán) vagy a szerb és montenegrói
területeken megszokott produkciókkal, melyek ugyanarról a tőből fakadnak.
A lista összeállításánál a fő szempont a minőség
és a kreativitás volt, a határok sikeres feszegetése, az eredetiség, a konyha
azon igyekezete, hogy többet adjon a fősodornál, a megszokottnál. Ennek
érdekében akár hibákat is elnéztem. Voltaképpen az első két helyen végzett éttermekben
is – ellentétben Kolozsvárral, ahol sokkal erősebb az élvonal – bizony voltak
melléklövések. De mivel mindkettőben több ízben jártam és közel két tucat ételt
kóstoltam, merek átlagot vonni a csúcsok és a mélyebb pontok képzeletbeli kiegyenlítésével.
Ha a fő szempont a minőségstabilitás lenne, akkor a Riviere, a Locanda meg a Grill
to Chill vezetné a listát.
Az első, bevezető részben úgy vélem, hogy
szót kell ejtenem olyan műfajokról is, melyek a vendéglátáshoz tartoznak, de
nem járnak együtt az ínyenc konyhával. Kezdjük a bor témájával, mely rögtön
ellentmondani látszik a fenti szabálynak, hisz épp az első helyezett az egy borbár
kiemelkedő konyhával, de ez merő véletlen. Említést érdemel az ételfelhozatal nélküli
borbár műfajban a város első ínyenc borozója, a több mint tíz éve működő Enoteca
de Savoya (Jenő herceg utca 11.), melynek egyébként magyar a tulajdonosa,
tartanak is remek magyar borokat, sőt, több élvonalbeli magyar borász tartott
itt borkóstolót Gere Andreától Takler Ferencig. A másik borbár a hajdani Városháza
utcában (jelenlegi neve Ungureanu) a hatos szám alatt működő Wineguy, mely
sokkal fiatalabb, az elmúlt pár év egyik fontos nyitása, a tulajdonos itt is
érdeklődik a magyar borok iránt, sőt, megnyerte egész Erdély szakmai
szempontból legjelentősebb boros eseményének, RoVinHudnak a főszervezőjét,
Szövérdfi-Szép Zoltánt, hogy évente két-három kóstolót tartson, amikor épp a
magyar borokra kerül a sor.
Temesvárt is elérte a kávéforradalom. E témában
ismét csak az utóbbi két évben nyitott három helyet érdemes megemlíteni, melyek
lényegében ugyanabban az utcában működnek, annyi megjegyzéssel, hogy az utca
találkozva a Jenő herceg térrel, nevet vált, odáig Hunyadi, onnan Vár utca (jelenlegi
nevek: Vasile Alecsandri, illetve Lucian Blaga). Ezek az Ovride,
a Take Five
valamint a Caffeine. Igen jó kávét főznek továbbá a Mokum caféban, ami szintén
a Jenő herceg utcában van, akárcsak a Top 10-ben szereplő nem kevesebb, mint
négy étterem. Nekem az Ovride a legszimpatikusabb, részben a beltere miatt, részben
pedig azért, mert itt a remek kávén kívül minőségi süteményeket is kínálnak, melyek
közül mi egy lime-os sajttorta-átiratot fogyasztottunk, s nagyon meg voltunk vele
elégedve. Ezek mellett jó a híre a „Moara cu cafea” nevű helynek, ahová még nem
jutottam el. S mivel szó esett a süteményekről, említést érdemel, hogy talán a
legjobb cukrászda-kávézó a városban a Garage café, valamint a Massimo pizzéria
külön térben helyet foglaló cukrászdája.
Temesváron működik több kultikus kézműves
söröző, melyeket nem is szeretnék rangsorolni, mind a háromnak megvan a maga egyedisége
és a különleges erénye. A Reciproc (hajdani Erzsébet utca, jelenlegi Marasesti
14.) egyben borbár is, kellemes terasszal és hangulatos, kellően tágas beltérrel,
készítenek jóféle teákat és kávét is. Mindenféle kézműves terméket árulnak
(csokoládét, mézet, szörpöt, lekvárokat), nem keveset Székelyföldről, melyeknek a magyar felirata (nagyon helyesen) nagyobb,
mint a román, ennél fogva a vásárlókban nem ritkán értetlenséget váltanak ki,
de az üzemeltetők - akik egyébként nem magyarok, nem is tudnak magyarul - vállalják
azt.
A Bibliotheka a változatosság kedvéért szintén a Jenő herceg utcában
működik, a 24. szám alatt, a legszélesebb sörválasztékot nyújtja a városban,
itt sajnos a beltér nagyon kicsi, csak magasított székeken lehet ücsörögni, de
van egy fedett terasza, ahol viszont este túl szerény a világítás, alig látja
az ember a betevő falatot. Viszont van konyhájuk, tisztes pubfoodot kínálnak s
a város egyik legjobb ár-érték arányú minőségi hamburgerét ehetjük náluk a
legfrissebben megjelent helyi sörcsodákat kortyolgatva.
Végül a harmadik
Viniloteca a Mária tér tőszomszédságában, melyet a Bereta nevű helyi csúcssörfőzde
működtetőjének apja alapított, aki már a nyolcvanas években nagy bakelitlemez-gyűjtő
és -árus volt, s ma alighanem a város egyetlen bakelit lemezboltját üzemelteti
egy minőségi sörözővel egybeépítve.
S akkor nézzük az éttermi szférát. Temesváron
össze lehet úgy állítani egy TOP 25-ös listát, hogy a 25. helyen végzett
étterem is bátran ajánlható legyen. Másrészt igen erős a középmezőny, mely nem
vállal nagyon sokat, de azt igen korrektül teljesíti. Fontos megjegyezni, hogy
ezidőtájt a város sokak által legjobbnak tartott étterme, nálam eddig a második
helyet elfoglaló Merlot zárva van, új csapat veszi át, így felelősen nem tudom értékelni,
hiába voltam ott több ízben és kóstoltam végig 20-25 ételt. Új tulajdonos, általában
új séfet jelent, az új séf pedig más színvonalat. Úgy hírlik, hogy Mercy étterem
tulajdonosai fogják működtetni a helyet, a Mercy benne lenne a Top25-ben, de a
Top10-be nem sorolnám. Meglátjuk, mit tudnak nyújtani a fine dining műfajban.
Végül, de nem utolsó sorban, hadd soroljuk
fel azokat a éttermeket, melyek a listára kívánkoznak, de nem volt már nekik
hely. Ilyen a Jolie, ahol egyszerűbb mediterrán fogásokat, főként salatákat,
pastakat és minőségi húsokat készítenek nagyon korrekt színvonalon. Egyedi
hangulatú a Musiu, a konyha sem rossz, itt sem vállalnak túl sokat, de azt
korrektül teljesítik, legyen szó pisztrángról vagy csirkemájpástétomról.
Érdekes, fúziós konyhát visz a Homemade, tavaly jártam itt, azóta lehet, hogy
fejlődtek, törekvő amatőr gasztro-blogger hangulata volt az ételeiknek.
Jó élmény
volt a tavalyi esztendőben a legnagyobb vármaradványban működő Fusion. Kitűnő
pizzát sütnek a Massimoban és a Napoliban. Utóbbi ezzel az egyetlen issue-val
bekerült a Tripadvisor temesvári élvonalába, utóbbinak igen erős a desszertfrontja
és étteremként is megállja a helyét.
S akkor nézzük a tíz legjobbat:
1. Vinto
2. Caruso
3. Riviere
4. Locanda del
Corso
5. La Calul Alb
6. Grill to Chill
7. Misto
8. Pescada
9. Casa Antinori
10. Pepper
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült, az elmúlt hét közepén jelent meg.