A Budai Gourmet úgy
indult a kétezres évek közepe táján, mint egy alternatív borfesztivál egy másik
helyszínen. Voltak ugyan minőségi kézműves ínyenc termékekkel foglalkozó
standok, de a hangsúlyos elem a bor volt. Üde színfoltot jelentett a 2008-as
rendezvényen a Molnár B. Tamás nevével fémjelzett Magyar Gasztronómia Egyesület
bemutatkozása egy sátorban, ahol a legjobb éttermek közül tucatnyian kóstoló
adagokban kínáltak elérhető áron egy-egy izgalmas kompozíciót. Nem kell a
jegyzeteimben kutassak, annyira emlékezetes volt, hogy Széll Tamás (Onyx), aki
abban az évben nyerte meg az első ízben megrendezett Hagyomány és evolúció
szakácsversenyt, többek között borjúláb carpacciot készített, Lithauszky Zsolt
(akkor Maligán) szalontüdőt, Bíró Lajos (Bock bisztró) 64 fokos tojást
zöldborsófőzelékkel, Pethő Balázs (Csalogány 26) újszerű paprikás csirkét, Jáhni
László (Kistücsök) pedig báránynyelvet.
A 2008-as valódi Gourmet-fesztiválként
való debütálást követően néhány évnyi „borfesztiválos” szünet következett, de
az utóbbi években kialakult egy tényleges Gourmet-arculat, mely éppen úgy
iránymutató és párját ritkító a térségben, mint az évente több tízezres
közönséget vonzó Várbeli Borfesztivál vagy a magát méltán Közép-Európa
Boriránytűjeként hirdető Vince. A Budai Gourmet-n felvonult a magyar
gasztronómia színe java. Kint volt a 12 Gault Millau ponttal bíró Gusteau
kulináris élményműhely (Mád), a Tigris, a Trattoria Pomo D’Oro, a 12.5 pontos
21 Vendéglő, Chianti (Veszprém), La
Mareda (Győr) és Viator (Pannonhalma), 13 pontos Arany
Kaviár, Café Pierrot, Jankovich Kúria (Rácalmás), Mandula (Villány) és Villa
Medici (Veszprém), a 14 pontos Aranyszarvas, Bock bisztró, Boscolo, Chateau
Visz (Visz), Kistücsök (Balatonszemes) és Ráspi (Fertőrákos) s végül de nem utolsó sorban a 17 pontos
Costes. A keret szorításában nem sorolom fel a szintén magas minőséget nyújtó
11 és 10 pontos éttermeket. Az idei rendezvénynek volt egy kulcs-témája is, a
gulyás, amit minden étterem a maga felfogásában készített el. A kiállítók
kínáltak szarvasgulyást, orosz gulyást, ázsiai gulyást, sertésgulyást, somogyi
gulyást, bécsi fiáker gulyást, babgulyást,
Raviolo gulyást, marhapofából és ínból készült gulyást, debreceni
stílusú gulyás-hotdogot, báránypofagulyást, pontygulyást, gulyásfagylaltot,
sárga gévagombás borjúpacalgulyást, ürügulyást, gulyáskolbászt, kardhalgulyást,
tiroli gulyást, szarvasgulyás-kocsonyát
és palóc gulyást.
Tavaly sokan fanyalogtak
a magas beugró miatt, amihez még hozzáadódik a „benti” kóstolgatás költsége. Tény,
hogy a Gourmet-n igen gyorsan fogy a pénzt. Kezdve az idei 2900 ft-os
beugróval, ami viszont tartalmazott egy Spiegelau kristálypoharat, és ifjabb
Szepsy István Mád nevű, Furmintból készített borából egy tisztes mennyiségű kóstolót.
Az első ezer vendég kapott ezek mellett egy minőségi kávét, egy adag rukkolás
carpacciot
és egy pezsgőkóstolót is a Hungaria Extra Dry rosé brut pezsgőből –
az első napon mi is időben érkeztünk, s mindezt tanúsíthatjuk.
Programunk úgy alakult,
hogy mindkét napon megebédelve mentünk ki, ez azzal járt, hogy jóval kevesebbet
költöttünk, mint tavaly, de jóval kevesebbet is kóstoltunk. De azért ettünk
osztrigát, az Osztriga és Champagne standnál,
grillezett kardhalat, Szent Jakab
kagylót, ráknyársat a Spazio gasztrobárban,
körmös pacalpörköltet az És
bisztrónál, sushit a Buddha bárnál,
továbbá Káli Art Inn étterem házikójánál medvehagymás
kecskesajtos nudlit és báránypofapörköltet. A Magyar Gasztronómiai Egyesület
standjánál is kóstoltunk, sőt ettünk, ahol tavaly a többszörös karcagi
birkapörkölt-főző bajnok, Csontos György mutatta be tudását, idén pedig az
Érsekcsanádi halászcsárda csapata főzött szabad tűzön, bográcsban hagyományos
dunai halászlevet.
A borok közül végigkóstoltuk az etyeki Kertész pince borait,
(Vámos Attila a Kertész pince standjánál)
egyik tétel jobb volt, mint a másik, különösen a fahordós tételek nyertek meg,
továbbá Maurer Oszkár és Pók Tamás remek, a szó szoros értelmében kézműves borait.
Külön élmény volt a Gere Attila pincészete által készített Járdovány, mely
filoxéra előtti régi magyar szőlőfajtából hosszú-hosszú ideje nem készített
senki bort, de palackos bort biztos nem. Meghatározó kellemes élmény volt a
miskolci Zip’s sörfőzdének a kínálata, különösen a Golden Ale sör nyerte meg a
tetszésünk.
Haza is hoztunk egy literrel a szűretlen, pasztőrizálatlan, frissen
csapolt sörből. Sajnos csak a második
nap fedeztem fel az Élesztő nevű kultikus söröző standját, ahol megannyi kézműves
magyar sörkülönlegességet lehetett kóstolni, ami a sofőröket sújtó
alkohol-témájú zéró tolerancia miatt elmaradt.
A Gourmet így is
maradandó élmény volt. Nehéz lesz kivárni a jövő évit.
Dorozsmai Endre
Most jutottam hozzá, hogy az idei Gourmet-ról szóló s az Erdélyi Naplóban már megjelent beszámolómat feltegyem a blogra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése