2025. június 9., hétfő

Pizzaiolo (Székelyudvarhely, Korniss Ferenc u 34.)

 

A pizza az egész Kárpát medencében slágerételnek számít, nem csoda, hogy minden székely városban több pizzéria is működik, melyek között találhatunk minőségi alapanyagokkal dolgozó, autentikus egységeket is. Ezek egyike a székely anyavárosban 2023 júniusában nyitott Pizzaiolo.

A beltér hangulatos, igényes, minden asztalon élő virág, az asztal közepén esztétikus csempe, a falak egy része nyerstéglás. Látványkonyhával dolgoznak, a névadó szakember, a „pizzaiolo” a bejárattól balra teszi a dolgát, a vendégek figyelemmel kísérhetik gyakorlott mozdulatait, benézhetnek a fafűtéses nápolyi stílusú pizzakemencébe. 


A dekoráció részét képezi a budapesti Pizza D’Oro pizzakészítő bajnokságon elnyert harmadik helyezés oklevele.





Kínálnak reggeliket, háromféle előételt, spagettit és tagliatelle-t ötféleképpen elkészítve, továbbá pizzákat paradicsomos, pesto-s és fehér alapon, jellemzően minőségi olasz feltétekkel, s négy desszertet.

A kiszolgálás kedves, udvarias, kiderült, hogy volt már egymáshoz szerencsénk a szívélyes, kommunikatív pincér hölggyel fél évtizeddel korábban egy zetelaki étteremben.

A salátamix-szel, olajbogyóval és koktélparadicsommal készült tonhalsaláta korrekt, élvezhető volt, a dresszingelés lehetett volna karakteresebb. A Diavola pizza kifejezetten jól sikerült, mind a tészta, mint a feltétek tekintetében, valahol a nápolyi és a trattoria irányzat között helyezném el. A tiramisu mascarpone-ból készült, de igen kevés piskóta került bele, az is kissé száraz, nincs átitatva kávéval kellőképpen, így a desszert nem nyújtja az elvárható ízélményt, ezt még fejleszteni kellene.  



 

A fő, hogy a pizza remek, Székelyföldön a párját ritkítja.

 

Dorozsmai Endre

 

 A szöveg a Demokrata számára készült.

 

 

2025. június 6., péntek

Székelyföld tizenkét legjobb étterme - 2023-as írás

Sűrű az élet, ritkán jut időm blogot frissíteni, így lehetséges, hogy két évvel ezelőtti nagyrészt ma is aktuális írásom nem került még fel erre a felületre. A felsorolt éttermek mai ott vannak az élbolyban a sajnos megszűnt Szikrát leszámítva, kihívójuk nemigen akadt, hirtelen a sepsiszentgyörgyi  Beyond jut eszembe, ahol azonban nem voltam, mióta az ambíciózus és felkészült séf, Kicsi Sándor távozott.

Úgyhogy jó szívvel ajánlom a többi, ma is működő tizenegyet.


 Következzen tehát a legjobb 11:

 

A Ceausescu rendszer minden önálló kezdeményezést visszametsző, a mikro-gazdaságokat is megfojtó politikája, súlyosbítva az általános nincstelenséggel lényegében tarra vágta az erdélyi vendéglátó szektort. Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy az anyaországban a kétezres évek elején beindult, gasztro-forradalomnak is nevezett minőségelvű megújulás több, mint egy évtized késéssel érkezett meg tájainkra. A fejlődés viszont jól érzékelhető, ami a minőségorientált, nemzetközi mércével mérhető helyek számának növekedésében is megmutatkozik.

Tíz évvel ezelőtt még egyszerűen nem akadt tíz olyan étterem Székelyföldön, melynek kulináris színvonala túlmutatott volna egy lelkiismeretes háziasszony konyháján. Természetesen helye van a nap alatt a megszokottnak, a hagyományosnak, de a toplistákra az éllovasok, az átlagot messze meghaladó tudást és kreativitást felmutató helyek kerülnek fel. Ma már nem nehéz tíz olyan helyet találni a szűken értelmezett Székelyföldön, melyek teljesítménye egyértelműen meghaladja az autodidakta hobbiszakácsokét.

 

 

1.      Páva étterem

Székelyudvarhely, Templom utca 15.

Telefonszám: + 40 747 525 525

Honlap: http://pava.ro/az-etteremrol/

E-mail-cím: office@pava.ro

 

 




A Páva étterem első helyezése nem azt jelenti, hogy ők lennének legközelebb a fine dining-hoz, hogy ők lennének a legkreatívabbak, vagy hogy konyhatechnológiai tudás terén az ő egyébként felkészült és kreatív séfjeik állnának feltétlenül az élen.

A Páva több, mint étterem, a Páva csapata a székely gasztro-forradalom kovásza, csapatvezetőjük, a hely tulajdonosa, Trucza Adorján a mozgalom elindítója, katalizátora, életbentartója. Székely gasztro-forradalomról beszélek és nem erdélyiről, bár ez az elterjedtebb szóhasználat. Ténykérdés, hogy az erdélyi nagyvárosokban lezajlott egyfajta elmozdulás a minőség felé, ami akár gasztro-forradalomnak is nevezhető. Nagyságrenddel több minőségi hely működik Kolozsváron, Brassóban és Nagyszebenben, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt, s áll ez a partiumbeli Nagyváradra és a Bánság fővárosára, Temesvárra is. Trucza Adorján és a Páva elsősorban a székely élettérben érezteti jótékony hatását, a székelységet fordítja saját értékei felé, a helyi alapanyagok megbecsülése s a hagyományos receptek felé. Itt hirdeti, hogy használjunk bárányt, gombát, helyi sajtot, erdei virágokat, helyben megtermelhető zöldségeket, s ne rákot, avokádót meg mangót.

A „Taste of Transylvania” fesztivál a rendszerváltás óta a legfontosabb minőségelvű erdélyi kezdeményezés a vendéglátás terén, melynek jelentősége túlbecsülhetetlen. A Páva volt az első határon kívüli étterem, mely meghívást kapott már tavaly a Budapest Gourmet-ra, ahol idén is pazar ételekkel kápráztatta el a fővárosi ínyenc közönséget.

Kiemelést érdemel a parajdi sóbányában megtartott „The Salt is Mine” elnevezésű Michelin csillagos vacsora megszervezése közösen a Tóth Szilárd séf nevével fémjelzett fővárosi Salt-tal, Kövi Pál „Erdélyi lakoma” című legendás könyvébe újrakiadása, s az idén indult gasztro-akadémia életre hívása.

Mindennek megfelelően az étterem is komolyan veszi a helyi alapanyagok felkutatását, népszerűsítését és használatát. Dakó Viola „zöld séf” személyében az erdei-mezei virágok-füvek-gombák gyűjtögetésének és felhasználásának is külön felelőse van. A gyakran változó, izgalmas étlap a helyi ízekre és szezonális helyi alapanyagokra épül.

 

2.      Fork étterem

Bálványosfürdő

Torja, KM 23 DN 11C

Telefonszámok: +40 729 106 777, +40 786 513 808, +40 786 513 809, +40 267360 700

Honlap: https://balvanyosresort.ro/hu/etterem-es-bar/

E-mail-cím: rezervari@balvanyosresort.ro

 




A Szarvadi Lóránd által életre hívott, több éttermet is integráló bálványosi kulináris oázis legszínvonalasabb tagja a Fork, mely egy ízig-vérig fine dining étterem. Két alkalommal ettem náluk 2018-ban, majd 2022-ben, a koncepció időközben változott, ma már nincs á la carte, magyarán nem a vendég választ fogásokat, hanem egy gyakran változó fix ételsort szolgálnak fel, mint ahogy ez elég gyakori a Michelin csillagos, vagy csillag-közeli éttermek világában. A séf Alex Antal, aki helyi alaganyagokra összpontosít nagyfokú technológiai tudással és tehetséggel. A beltér lenyűgöző, a hargitai fenyveseknek a hatalmas ablakból feltáruló panorámája lélegzetelállító.

Szarvadi Loránd első számú szövetsége Trucza Adorjánnak a „Taste of Transyvania” projektben, mindkét fesztiválon kóstolhattuk a Gastrolab ételkülönlegességeit, idén az Indivino stand pazar borválasztékot biztosított az ételek mellé. Többszáz tételes borlapjuk nemzetközi szinten is kiemelkedő, megannyi külföldi és Kárpát medencei bornagyságot integrál.

 

3.      Szikra

Sepsiszentgyörgy, Olt utca 5.

Telefonszám: 0741 258 646

Honlap: https://www.facebook.com/szikrarestaurant/

E-mail-cím: info@isabellahotel.ro

 




A Szikra étterem Sepsiszentgyörgy legjobb étterme, mely Kárpát medencei szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújt. Két ízben is alkalmam volt a korábbi séf, Madalina Roman izgalmas kreációit kóstolni, melyek olyan alapanyagokat is integráltak, amikkel étteremben ritkán vagy egyáltalán nem találkozunk, mint például a hagymaszagú kányazsombor vagy a fenyőrügy.

Idén új helyre költözött az étterem, az Isabella boutique-hotel alagsorába, az új séf a továbbiakban tanácsadóként működő korábbi séf helyettese, Kicsi Sándor. Az ő kulináris alkotásait a jól elkészített zöldfokhagymás pisztrángtól a katartikus nyúlfogásig a „Taste of Transylvania” fesztiválon kóstoltam, lenyűgöző volt, hogy szabályos fine dining fogásokat tálaltak tábori körülmények között.

 

4.      GastroLab Restaurant&Terrace

Bálványosfürdő

Torja, KM 23 DN 11C

Telefonszámok: +40 729 106 777, +40 786 513 808, +40 786 513 809, +40 267360 700

Honlap: https://balvanyosresort.ro/hu/etterem-es-bar/

E-mail-cím: rezervari@balvanyosresort.ro

A Gasztrolab a Forkhoz hasonlóan a Balványos Resort vendéglátóipari komplexumon belül működik. Miként a honlap fogalmaz, ez a szálloda „rusztikus zónája, az étterem egy tágas terasszal és nyári kerttel is rendelkezik, ahol a nagyanyáink sütőkemencéjéből árad a frissen sült tepertős pogácsa, a helyi pityókás házikenyér és a kemencében sült kismalac illata.” A GastroLab a magyar gasztroforradalom „hagyomány és evolúció” értékkettőségnek jegyében működik, innovatív konyhája gyakran merít az eredeti székely receptekből.

Az étterem a megszokott „á la carte” rendszerben működik, helyi sajtok, felvágottak mellett kínálnak többek között roston sült pisztrángot bazsalikomolajjal, polentával, vadhúsból készült miccset, székely fatányérost, szarvaspörköltet erdei gombával, töltött káposztát sült puliszkával, kemencében sült fajdkakast, valamint Ischlert sült almával, birsalmával és fenyőzselével. Legutóbb tavaly nyáron jártunk náluk, ettünk hagyományos előételeket és tradicionális desszertekből kiinduló újhullámos, kreatív alkotásokat egyaránt. Elképesztően széles és színvonalas választékot nyújtó borlapjuk megegyezik a Fork-éval.

 

5.      Schwartz bisztró

Orbán Balázs utca 43.

Telefonszám: +40 731 639363

Honlap: https://www.schwarzbistro.ro

foglalas@schwarzbistro.ro

 



A Schwarz a nemzetközi bisztrókonyhák hangulatát jeleníti meg a székely anyavárosban. Séfje, Vass Róbert előszeretettel merít ihletet a távolkeleti konyhák világából. Életem egyik legjobb tányérja volt a náluk evett koreai pacal.

Három alkalommal is megfordultam az étteremben, legutóbb tavaly, családi körben végigettük majdnem az egész étlapot, egyik fogás sem okozott csalódást. A gyakran változó ételválaszték bizalomgerjesztően szűk, az alapanyagokat tekintve sokszínű. Az étteremnek sikerült megszólítani a fantáziadús gasztronómiára vágyó helyi polgárságot.

 

6.      Kotyogó étterem

Farkaslaka, külterület

Telefonszám: + 40 753 836 505

Honlap: https://www.facebook.com/kotyogokavezo/






A Kotyogó Tamási Áron síremlékével szemben működő népszerű komplexum, melynek üzemeltetői a butikok, lángos- és kürtőskalács-sütő mellett 2021 nyarán kávézót és éttermet is nyitottak. Megnyerték konyhafőnöknek a több neves székelyföldi étteremben megfordult, s egy tévés vetélkedő műsorban is szép sikert elért Balázs Hunort, aki séftársával, Bándi Sándor Domokossal közösen különdíjat kapott a „Magyarország étele 2021” verseny keretében.



A terasz trendi, igényes, s nem mellesleg gyönyörű kilátást biztosít a környező tájra, a vintage dizájn jegyében berendezett beltér elegáns, a falakat festmények díszítik, az asztalon szürke terítő és élő virág. Az étlap átgondolt, visszafogott választékot kínál a magyar, a székely s a nemzetközi konyha népszerű fogásaiból, de szerepel a választékban a pacalleves is.

 

7.      Kastély vendéglő

Sepsiszentgyörgy, Oltmező utca DN12

Telefonszám: + 40 749 822 822

Honlap: https://www.kastelyvendeglo.ro

E-mail-cím: mezanplas@gmail.com

 

 

 

A Kastély vendéglő működtetői úttörők voltak az igényes éttermi kultúra székelyföldi elterjesztésében. Már 2015 előtt a jó minőségű alapanyagok kíméletes, kreatív feldolgozására törekedtek. Az átgondolt, összefogott étlap szakít a sablonokkal, abban is, hogy nem bízza vendégre a köretválasztást, hanem minden étel komplett kompozíció, a fekete rizzsel és wasabismajonézes jégsalátával tálalt, bőrén sült lazactól az aranyburgonyával és diós rukkolával kínált kacsamájas marhabélszínig.

Mint a honlapról megtudhatjuk, Kovács Gábor Áron séf, aki egyben tulajdonos is, megfordult a Fricska, Déryné, Klassz, a Seasons és Halászbástya éttermekben. Az étlap a magyar és nemzetközi konyha népszerű ételeiből kínál csinos, de nem eltúlzott választékot.

 

8.      Jazz bisztró

Kézdivásárhely, Gábor Áron tér

Telefonszám: + 36 724 231 404

Honlap: https://www.jazzbistro.ro/hu/

E-mail-cím: contact@jazzbistro.ro

 




A Jazz bisztrót, Kézdi-szék vendéglátásának csúcsintézményét a város szívében, a Jazz cafét  és egy borszaküzletet is magában foglaló Borudvarban találhatjuk meg. Életre hívója Hegedüs Ferenc, a minőségi bor és gasztronómia iránt kőkeményen elkötelezett helyi vállalkozó. 2023-ig az egri Fehérszarvasból érkezett Bajza Attila vezette a konyhát, idéntől Czápos Attila és Szász Bernád Csaba varázsolják az asztalra az újraértelmezett magyar konyha ízeit, illetve a mediterrán gasztronómiai gyöngyszemeit, ügyelve arra, hogy minél több alapanyag a környékről származzon.

Figyelemre méltó az anyaországi, erdélyi és román borokat integráló italválaszték. Kínálnak ezidőtájt többek között ropogósra sült pisztrángot karfiolpürével és erdei gombás rizottóval, rosé kacsamellet krumplifánkkal és gyömbéres répakrémmel, borjúpaprikást vajas galuskával és

 

9.      Gado gourmet bisztró

Sepsiszentgyörgy, December 1. utca 3.

Telefonszám: + 40 745 208 748

Honlap: https://www.gado.ro

E-mail-cím: cocktail.wine.caffe@gmail.com

 



A Gado gourmet bisztró minden tekintetben kiemelkedik a helyi átlagból, legyen szó konyháról, italválasztékról vagy készen megvásárolható saját termékekről, például saját márkás sörről, szörpökről. A beltér lezser, hajópadló, kényelmes székek, hatalmas, padlótól plafonig tartó ablakok, a bárban igényes italok. Az asztalon só- és borsdaráló. Nyáron kellemes teraszt üzemeltetnek, mely a város központjára néz.

A konyha nemzetközi fogásokat kínál elsősorban. A fő profilt a meleg füstön, lassan készült sertés- és marhahúsok adják. De kínálnak a BBQ műfaj mellett többek között krémleveseket, pastakat, salátákat és desszerteket is. Megbízható konyhát visznek.

Erénye helynek a remek, kreatív marketing, a jól kitalált „Gado-figurák,”, Greta, a macska, Alfonz, a motoros vaddisznó, Dalma, a könyvtáros egér és Orlandó, a bártender szarvas. Élettörténetükről, jellemzésükről az étlapot is magában foglaló „Gado Times”-ban olvashatunk az ételekre várakozva.

 

10. Pacsirta étterem

Szováta, Rózsák utcája (románul strada Trandafirilor) 15.

Telefonszám: + 40 365 082 480

Honlap: https://www.hotelpacsirta.ro

E-mail-cím: office@hotelpacsirta.ro

 




A Pacsirta étterem a Sóvidék legszínvonalasabb vendéglője. Az azonos nevű szálloda, melynek keretében működnek, külsőre is megnyerő, az Osztrák-Magyar Monarchia sajátos fürdővárosi stílusában épült. Hasonló épületeket láthatunk Herkulesfürdőn, Palicson vagy akár Bad Ischlben. A beltérben sok zöld növény, a beltetős gerendázat ad némi rusztikus jelleget az egyébként nagypolgári eleganciát sugárzó étteremnek.

Mint a háromnyelvű (magyar, angol, román), igényes kivitelezésű honlapról megtudhatjuk, a séf Garaczi Zoltán. A név ismerősen csenghet, a jeles konyhafőnök nagybátyja és keresztapja Garaczi János, a magyar vendéglátás legendás alakja, az ország egyik legnépszerűbb és legszínvonalasabb csárdájának, a lajosmizsei Tanyacsárdának a tulajdonosa.

Első alkalommal kereken öt éve két remek fogást kaptunk, tavaly nyáron is jót ettünk, de több esetben akadtak lényeges eltérések az étlap ígérete és a felszolgált tányér között. Hogy a legjobb mozzanatot emeljem ki, a meleg előételként kínált grillezett sügér tejszínes tökraguval és karamellizált gyöngyhagymával a legjobb halételek egyike volt, amit Erdélyben valaha elénk tettek, ízre, állagra, frissességre, harmóniára egyaránt.

 

+ két marosvásárhelyi étterem

Nagy kérdés, hogy miként viszonyuljunk Marosvásárhelyhez, mely történelmileg a Székelyföldhöz tartozik, viszont magyar lakói többségének székely identitása elhalványult. Úgy vélem, hogy leghelyesebb, ha megemlítem a két legjobb éttermet a városból. Ha el kell helyezni őket a fenti sorban, akkor a Gastrolab után az ötödik és hatodik helyet kapják. 

 

1.      Petry bisztró

Marosvásárhely, Rákóczi lépcső 1. szám

Telefonszám: + 40 725 510 511

Honlap: https://www.petrybistro.ro

E-mail-cím: petrybistro@gmail.com

 




A Petry név egy modellértékű marosvásárhelyi magyar húsipari vállalkozást fed, mely felelevenítette a kommunizmus előtti családi hagyományokat. A remek felvágottak forgalomba hozatalát egy street food jellegű, a város főterén működő egység, majd egy minőségi, a fine dining irányában kacsingató étterem megnyitása követte, ahol a húsokat, halakat és zöldségeket napjaink csúcstechnológiáját jelentő Josper sütőben készítik el. A beltér rendkívül hangulatos, ügyesen használják dekorációként a borospalackokat és hordókat. Honlapjukon hiába kerestem a magyar változatot jelző „gombot”.

Legutóbb a „Taste of Transylvania” fesztiválon kóstoltam ételkölteményeiket. Az általuk kínált öt fogásból a rókagombás, vargányás, fermentált áfonyával készült selymes, jó ízegyensúlyú Erdő kincsei levest, a hasonlóan jól sikerült lecsóval tálalt, Josperben sült papszeletet rendeltük meg, majd a sort Szi – Tu gombóccal zártuk. Kitűnő ötletnek ítéltük a szilva és a túrógombóc kombinációját, amit remekül oldottak meg, külön értékeltük, hogy a harmonikus alkotást nem édesítették túl.

 

2.      Privo étterem

Marosvásárhely, Urcusului utca 1.

Telefonszám: +v 40 365 424 442

Honlap: http://www.hotelprivo.ro/

E-mail-cím office@hotelprivo.ro

 

A Privo az egyetlen székelyföldi étterem, mely bekerült a Gault Millau étteremkalauz legutóbbi, 2019-es kiadásába, ami egyébként a nem kellő mélységű tesztelésre utal, de semmit le nem von az étterem erényeiből.

Átlapozva az ital- és ételválasztékot rögzítő dokumentációt, az elképesztő borszortiment az első, ami lenyűgözi a vendéget. Borszaküzletnek is dicséretére válna az a körülbelül háromszáz tétel, amit értő kézzel válogattak össze a világ legjobb boraiból. Öröm látni, hogy a magyar színeket is képviseli néhány kimagasló pincészet a mádi Barta pincétől a tokaji Hétszőlőn, az Etyeki kúrián, a badacsonyi Szeremley pincén át a villányi Polgár, illetve Tiffán birtokig.

Az étlap nemzetközi, nem kevés presztízsalapanyagot használnak, s több olyan fogást kínálnak, mely olvasva is izgalmas, rekonstrukcióra sarkalló. Így például „Black Angus texturák” címszó alatt bélszínt, gerinc- és agyvelőt kínálnak zellerkrémmel, daikon retekkel, pavé burgonyával (francia rakott krumplival) és barnamártással. Rokonszenves, hogy feltüntetik az étlapon az alapanyag beszállítóját, a Bekecs farmot.

A kézezertízes évek második felében látogattam meg őket első ízben, korrektül elkészített déli menüt ettem. Tavaly decemberben jártam náluk másodszor. Három fogást is kóstoltam, az előétel korrekt, a desszert izgalmas és kreatív volt. A főételként rendelt, pirított karfiollal és Szent Jakab-kagylóval koronázott rizottó győzött meg leginkább. A kagyló szaftos, jó ízű, a karfiol roppan, a rizottó krémes. Kifogástalan alkotás.

A helyi alapanyagokra építő nemzetközi étterem jó szívvel ajánlható minden ínyencnek.