A pizza az egész Kárpát medencében slágerételnek számít, nem csoda, hogy minden székely városban több pizzéria is működik, melyek között találhatunk minőségi alapanyagokkal dolgozó, autentikus egységeket is. Ezek egyike a székely anyavárosban 2023 júniusában nyitott Pizzaiolo.
A beltér hangulatos, igényes, minden asztalon élő virág, az asztal közepén esztétikus csempe, a falak egy része nyerstéglás. Látványkonyhával dolgoznak, a névadó szakember, a „pizzaiolo” a bejárattól balra teszi a dolgát, a vendégek figyelemmel kísérhetik gyakorlott mozdulatait, benézhetnek a fafűtéses nápolyi stílusú pizzakemencébe.
A dekoráció részét képezi a budapesti Pizza D’Oro pizzakészítő bajnokságon elnyert harmadik helyezés oklevele.
Kínálnak reggeliket, háromféle előételt, spagettit és tagliatelle-t ötféleképpen elkészítve, továbbá pizzákat paradicsomos, pesto-s és fehér alapon, jellemzően minőségi olasz feltétekkel, s négy desszertet.
A kiszolgálás kedves, udvarias, kiderült, hogy volt már egymáshoz szerencsénk a szívélyes, kommunikatív pincér hölggyel fél évtizeddel korábban egy zetelaki étteremben.
A salátamix-szel, olajbogyóval és koktélparadicsommal készült tonhalsaláta korrekt, élvezhető volt, a dresszingelés lehetett volna karakteresebb. A Diavola pizza kifejezetten jól sikerült, mind a tészta, mint a feltétek tekintetében, valahol a nápolyi és a trattoria irányzat között helyezném el. A tiramisu mascarpone-ból készült, de igen kevés piskóta került bele, az is kissé száraz, nincs átitatva kávéval kellőképpen, így a desszert nem nyújtja az elvárható ízélményt, ezt még fejleszteni kellene.
A fő, hogy a pizza remek, Székelyföldön a párját ritkítja.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése