Sűrű az élet, ritkán jut időm blogot frissíteni, így lehetséges, hogy két évvel ezelőtti nagyrészt ma is aktuális írásom nem került még fel erre a felületre. A felsorolt éttermek mai ott vannak az élbolyban a sajnos megszűnt Szikrát leszámítva, kihívójuk nemigen akadt, hirtelen a sepsiszentgyörgyi Beyond jut eszembe, ahol azonban nem voltam, mióta az ambíciózus és felkészült séf, Kicsi Sándor távozott.
Úgyhogy jó szívvel ajánlom a többi, ma is működő tizenegyet.
Következzen tehát a legjobb 11:
A Ceausescu rendszer minden
önálló kezdeményezést visszametsző, a mikro-gazdaságokat is megfojtó
politikája, súlyosbítva az általános nincstelenséggel lényegében tarra vágta az
erdélyi vendéglátó szektort. Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy az anyaországban
a kétezres évek elején beindult, gasztro-forradalomnak is nevezett minőségelvű
megújulás több, mint egy évtized késéssel érkezett meg tájainkra. A fejlődés
viszont jól érzékelhető, ami a minőségorientált, nemzetközi mércével mérhető
helyek számának növekedésében is megmutatkozik.
Tíz évvel ezelőtt még egyszerűen
nem akadt tíz olyan étterem Székelyföldön, melynek kulináris színvonala túlmutatott
volna egy lelkiismeretes háziasszony konyháján. Természetesen helye van a nap
alatt a megszokottnak, a hagyományosnak, de a toplistákra az éllovasok, az átlagot
messze meghaladó tudást és kreativitást felmutató helyek kerülnek fel. Ma már
nem nehéz tíz olyan helyet találni a szűken értelmezett Székelyföldön, melyek
teljesítménye egyértelműen meghaladja az autodidakta hobbiszakácsokét.
1.
Páva étterem
Székelyudvarhely, Templom
utca 15.
Telefonszám: + 40 747 525 525
Honlap:
http://pava.ro/az-etteremrol/
E-mail-cím: office@pava.ro
A Páva étterem első
helyezése nem azt jelenti, hogy ők lennének legközelebb a fine dining-hoz, hogy
ők lennének a legkreatívabbak, vagy hogy konyhatechnológiai tudás terén az ő egyébként
felkészült és kreatív séfjeik állnának feltétlenül az élen.
A Páva több, mint étterem,
a Páva csapata a székely gasztro-forradalom kovásza, csapatvezetőjük, a hely
tulajdonosa, Trucza Adorján a mozgalom elindítója, katalizátora, életbentartója.
Székely gasztro-forradalomról beszélek és nem erdélyiről, bár ez az
elterjedtebb szóhasználat. Ténykérdés, hogy az erdélyi nagyvárosokban lezajlott
egyfajta elmozdulás a minőség felé, ami akár gasztro-forradalomnak is
nevezhető. Nagyságrenddel több minőségi hely működik Kolozsváron, Brassóban és
Nagyszebenben, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt, s áll ez a partiumbeli
Nagyváradra és a Bánság fővárosára, Temesvárra is. Trucza Adorján és a Páva
elsősorban a székely élettérben érezteti jótékony hatását, a székelységet fordítja
saját értékei felé, a helyi alapanyagok megbecsülése s a hagyományos receptek felé.
Itt hirdeti, hogy használjunk bárányt, gombát, helyi sajtot, erdei virágokat,
helyben megtermelhető zöldségeket, s ne rákot, avokádót meg mangót.
A „Taste of Transylvania”
fesztivál a rendszerváltás óta a legfontosabb minőségelvű erdélyi kezdeményezés
a vendéglátás terén, melynek jelentősége túlbecsülhetetlen. A Páva volt az első
határon kívüli étterem, mely meghívást kapott már tavaly a Budapest Gourmet-ra,
ahol idén is pazar ételekkel kápráztatta el a fővárosi ínyenc közönséget.
Kiemelést érdemel a
parajdi sóbányában megtartott „The Salt is Mine” elnevezésű Michelin csillagos
vacsora megszervezése közösen a Tóth Szilárd séf nevével fémjelzett fővárosi
Salt-tal, Kövi Pál „Erdélyi lakoma” című legendás könyvébe újrakiadása, s az
idén indult gasztro-akadémia életre hívása.
Mindennek megfelelően az
étterem is komolyan veszi a helyi alapanyagok felkutatását, népszerűsítését és
használatát. Dakó Viola „zöld séf” személyében az erdei-mezei
virágok-füvek-gombák gyűjtögetésének és felhasználásának is külön felelőse van.
A gyakran változó, izgalmas étlap a helyi ízekre és szezonális helyi
alapanyagokra épül.
2.
Fork étterem
Bálványosfürdő
Torja, KM 23 DN 11C
Telefonszámok:
+40 729 106 777, +40 786 513 808,
+40 786 513 809, +40 267360 700
Honlap:
https://balvanyosresort.ro/hu/etterem-es-bar/
E-mail-cím: rezervari@balvanyosresort.ro
A Szarvadi Lóránd által
életre hívott, több éttermet is integráló bálványosi kulináris oázis legszínvonalasabb
tagja a Fork, mely egy ízig-vérig fine dining étterem. Két alkalommal ettem
náluk 2018-ban, majd 2022-ben, a koncepció időközben változott, ma már nincs á
la carte, magyarán nem a vendég választ fogásokat, hanem egy gyakran változó
fix ételsort szolgálnak fel, mint ahogy ez elég gyakori a Michelin csillagos,
vagy csillag-közeli éttermek világában. A séf Alex Antal, aki helyi alaganyagokra
összpontosít nagyfokú technológiai tudással és tehetséggel. A beltér lenyűgöző,
a hargitai fenyveseknek a hatalmas ablakból feltáruló panorámája
lélegzetelállító.
Szarvadi Loránd első számú
szövetsége Trucza Adorjánnak a „Taste of Transyvania” projektben, mindkét
fesztiválon kóstolhattuk a Gastrolab ételkülönlegességeit, idén az Indivino
stand pazar borválasztékot biztosított az ételek mellé. Többszáz tételes borlapjuk
nemzetközi szinten is kiemelkedő, megannyi külföldi és Kárpát medencei
bornagyságot integrál.
3.
Szikra
Sepsiszentgyörgy, Olt utca
5.
Telefonszám: 0741 258 646
Honlap:
https://www.facebook.com/szikrarestaurant/
E-mail-cím: info@isabellahotel.ro
A Szikra étterem
Sepsiszentgyörgy legjobb étterme, mely Kárpát medencei szinten is kiemelkedő teljesítményt
nyújt. Két ízben is alkalmam volt a korábbi séf, Madalina Roman izgalmas kreációit
kóstolni, melyek olyan alapanyagokat is integráltak, amikkel étteremben ritkán
vagy egyáltalán nem találkozunk, mint például a hagymaszagú kányazsombor vagy a
fenyőrügy.
Idén új helyre költözött
az étterem, az Isabella boutique-hotel alagsorába, az új séf a továbbiakban
tanácsadóként működő korábbi séf helyettese, Kicsi Sándor. Az ő kulináris alkotásait
a jól elkészített zöldfokhagymás pisztrángtól a katartikus nyúlfogásig a „Taste
of Transylvania” fesztiválon kóstoltam, lenyűgöző volt, hogy szabályos fine dining
fogásokat tálaltak tábori körülmények között.
4.
GastroLab Restaurant&Terrace
Bálványosfürdő
Torja, KM 23 DN 11C
Telefonszámok:
+40 729 106 777, +40 786 513 808,
+40 786 513 809, +40 267360 700
Honlap:
https://balvanyosresort.ro/hu/etterem-es-bar/
E-mail-cím: rezervari@balvanyosresort.ro
A Gasztrolab a Forkhoz hasonlóan a Balványos Resort
vendéglátóipari komplexumon belül működik. Miként a honlap fogalmaz, ez a
szálloda „rusztikus zónája, az étterem egy tágas terasszal és nyári kerttel
is rendelkezik, ahol a nagyanyáink sütőkemencéjéből árad a frissen sült
tepertős pogácsa, a helyi pityókás házikenyér és a kemencében sült kismalac
illata.” A GastroLab a magyar gasztroforradalom „hagyomány és evolúció”
értékkettőségnek jegyében működik, innovatív konyhája gyakran merít az eredeti
székely receptekből.
Az étterem a megszokott „á
la carte” rendszerben működik, helyi sajtok, felvágottak mellett kínálnak
többek között roston sült pisztrángot bazsalikomolajjal, polentával, vadhúsból
készült miccset, székely fatányérost, szarvaspörköltet erdei gombával, töltött
káposztát sült puliszkával, kemencében sült fajdkakast, valamint Ischlert sült
almával, birsalmával és fenyőzselével. Legutóbb tavaly nyáron jártunk náluk,
ettünk hagyományos előételeket és tradicionális desszertekből kiinduló
újhullámos, kreatív alkotásokat egyaránt. Elképesztően széles és színvonalas
választékot nyújtó borlapjuk megegyezik a Fork-éval.
5.
Schwartz bisztró
Orbán Balázs utca 43.
Telefonszám:
+40 731 639363
Honlap:
https://www.schwarzbistro.ro
E-mail-cím: foglalas@schwarzbistro.ro
A Schwarz a nemzetközi
bisztrókonyhák hangulatát jeleníti meg a székely anyavárosban. Séfje, Vass
Róbert előszeretettel merít ihletet a távolkeleti konyhák világából. Életem
egyik legjobb tányérja volt a náluk evett koreai pacal.
Három alkalommal is
megfordultam az étteremben, legutóbb tavaly, családi körben végigettük majdnem
az egész étlapot, egyik fogás sem okozott csalódást. A gyakran változó
ételválaszték bizalomgerjesztően szűk, az alapanyagokat tekintve sokszínű. Az
étteremnek sikerült megszólítani a fantáziadús gasztronómiára vágyó helyi
polgárságot.
6.
Kotyogó étterem
Farkaslaka, külterület
Telefonszám: + 40 753 836 505
Honlap: https://www.facebook.com/kotyogokavezo/
A Kotyogó Tamási Áron síremlékével szemben működő
népszerű komplexum, melynek üzemeltetői a butikok, lángos- és kürtőskalács-sütő
mellett 2021 nyarán kávézót és éttermet is nyitottak. Megnyerték konyhafőnöknek
a több neves székelyföldi étteremben megfordult, s egy tévés vetélkedő műsorban
is szép sikert elért Balázs Hunort, aki séftársával, Bándi Sándor Domokossal
közösen különdíjat kapott a „Magyarország étele 2021” verseny keretében.
A terasz trendi, igényes, s nem mellesleg gyönyörű
kilátást biztosít a környező tájra, a vintage dizájn jegyében berendezett
beltér elegáns, a falakat festmények díszítik, az asztalon szürke terítő és élő
virág. Az étlap átgondolt, visszafogott választékot kínál a magyar, a székely s
a nemzetközi konyha népszerű fogásaiból, de szerepel a választékban a
pacalleves is.
7.
Kastély vendéglő
Sepsiszentgyörgy, Oltmező
utca DN12
Telefonszám: +
40 749 822 822
Honlap: https://www.kastelyvendeglo.ro
E-mail-cím: mezanplas@gmail.com
A Kastély vendéglő működtetői úttörők voltak az igényes éttermi
kultúra székelyföldi elterjesztésében. Már 2015 előtt a jó minőségű alapanyagok
kíméletes, kreatív feldolgozására törekedtek. Az átgondolt, összefogott étlap
szakít a sablonokkal, abban is, hogy nem bízza vendégre a köretválasztást,
hanem minden étel komplett kompozíció, a fekete rizzsel és wasabismajonézes
jégsalátával tálalt, bőrén sült lazactól az aranyburgonyával és diós rukkolával
kínált kacsamájas marhabélszínig.
Mint a honlapról megtudhatjuk, Kovács Gábor Áron séf, aki
egyben tulajdonos is, megfordult a Fricska, Déryné, Klassz, a Seasons és
Halászbástya éttermekben. Az étlap a magyar és nemzetközi konyha népszerű
ételeiből kínál csinos, de nem eltúlzott választékot.
8.
Jazz bisztró
Kézdivásárhely, Gábor Áron
tér
Telefonszám: +
36 724 231 404
Honlap: https://www.jazzbistro.ro/hu/
E-mail-cím: contact@jazzbistro.ro
A Jazz bisztrót, Kézdi-szék
vendéglátásának csúcsintézményét a város szívében, a Jazz cafét és egy borszaküzletet is magában foglaló
Borudvarban találhatjuk meg. Életre hívója Hegedüs Ferenc, a minőségi bor és
gasztronómia iránt kőkeményen elkötelezett helyi vállalkozó. 2023-ig az egri
Fehérszarvasból érkezett Bajza Attila vezette a konyhát, idéntől Czápos Attila
és Szász Bernád Csaba varázsolják az asztalra az újraértelmezett magyar konyha
ízeit, illetve a mediterrán gasztronómiai gyöngyszemeit, ügyelve arra, hogy
minél több alapanyag a környékről származzon.
Figyelemre méltó az
anyaországi, erdélyi és román borokat integráló italválaszték. Kínálnak
ezidőtájt többek között ropogósra sült pisztrángot karfiolpürével és erdei
gombás rizottóval, rosé kacsamellet krumplifánkkal és gyömbéres
répakrémmel, borjúpaprikást vajas galuskával és
9.
Gado gourmet bisztró
Sepsiszentgyörgy,
December 1. utca 3.
Telefonszám:
+ 40 745 208 748
Honlap:
https://www.gado.ro
E-mail-cím: cocktail.wine.caffe@gmail.com
A Gado gourmet bisztró minden
tekintetben kiemelkedik a helyi átlagból, legyen szó konyháról, italválasztékról
vagy készen megvásárolható saját termékekről, például saját márkás sörről, szörpökről.
A beltér lezser, hajópadló, kényelmes székek, hatalmas, padlótól plafonig tartó
ablakok, a bárban igényes italok. Az asztalon só- és borsdaráló. Nyáron
kellemes teraszt üzemeltetnek, mely a város központjára néz.
A konyha nemzetközi
fogásokat kínál elsősorban. A fő profilt a meleg füstön, lassan készült sertés-
és marhahúsok adják. De kínálnak a BBQ műfaj mellett többek között
krémleveseket, pastakat, salátákat és desszerteket is. Megbízható konyhát
visznek.
Erénye helynek a remek, kreatív
marketing, a jól kitalált „Gado-figurák,”, Greta, a macska, Alfonz, a motoros
vaddisznó, Dalma, a könyvtáros egér és Orlandó, a bártender szarvas.
Élettörténetükről, jellemzésükről az étlapot is magában foglaló „Gado Times”-ban
olvashatunk az ételekre várakozva.
10. Pacsirta
étterem
Szováta, Rózsák utcája (románul strada
Trandafirilor) 15.
Telefonszám: + 40 365 082 480
Honlap: https://www.hotelpacsirta.ro
E-mail-cím: office@hotelpacsirta.ro
A Pacsirta étterem a
Sóvidék legszínvonalasabb vendéglője. Az azonos nevű szálloda, melynek
keretében működnek, külsőre is megnyerő, az Osztrák-Magyar Monarchia sajátos
fürdővárosi stílusában épült. Hasonló épületeket láthatunk Herkulesfürdőn,
Palicson vagy akár Bad Ischlben. A beltérben sok zöld növény, a beltetős
gerendázat ad némi rusztikus jelleget az egyébként nagypolgári eleganciát
sugárzó étteremnek.
Mint a háromnyelvű
(magyar, angol, román), igényes kivitelezésű honlapról megtudhatjuk, a séf
Garaczi Zoltán. A név ismerősen csenghet, a jeles konyhafőnök nagybátyja és
keresztapja Garaczi János, a magyar vendéglátás legendás alakja, az ország
egyik legnépszerűbb és legszínvonalasabb csárdájának, a lajosmizsei
Tanyacsárdának a tulajdonosa.
Első alkalommal kereken öt
éve két remek fogást kaptunk, tavaly nyáron is jót ettünk, de több esetben
akadtak lényeges eltérések az étlap ígérete és a felszolgált tányér között. Hogy
a legjobb mozzanatot emeljem ki, a meleg előételként kínált grillezett sügér
tejszínes tökraguval és karamellizált gyöngyhagymával a legjobb halételek
egyike volt, amit Erdélyben valaha elénk tettek, ízre, állagra, frissességre,
harmóniára egyaránt.
+ két marosvásárhelyi
étterem
Nagy kérdés, hogy miként
viszonyuljunk Marosvásárhelyhez, mely történelmileg a Székelyföldhöz tartozik,
viszont magyar lakói többségének székely identitása elhalványult. Úgy vélem,
hogy leghelyesebb, ha megemlítem a két legjobb éttermet a városból. Ha el kell
helyezni őket a fenti sorban, akkor a Gastrolab után az ötödik és hatodik helyet
kapják.
1.
Petry bisztró
Marosvásárhely, Rákóczi lépcső 1. szám
Telefonszám: + 40 725 510 511
Honlap: https://www.petrybistro.ro
E-mail-cím: petrybistro@gmail.com
A Petry név egy modellértékű marosvásárhelyi magyar
húsipari vállalkozást fed, mely felelevenítette a kommunizmus előtti családi
hagyományokat. A remek felvágottak forgalomba hozatalát egy street food
jellegű, a város főterén működő egység, majd egy minőségi, a fine dining
irányában kacsingató étterem megnyitása követte, ahol a húsokat, halakat és
zöldségeket napjaink csúcstechnológiáját jelentő Josper sütőben készítik el. A
beltér rendkívül hangulatos, ügyesen használják dekorációként a borospalackokat
és hordókat. Honlapjukon hiába kerestem a magyar változatot jelző „gombot”.
Legutóbb a „Taste of Transylvania” fesztiválon kóstoltam ételkölteményeiket.
Az általuk kínált öt fogásból a rókagombás, vargányás, fermentált áfonyával
készült selymes, jó ízegyensúlyú Erdő kincsei levest, a hasonlóan jól sikerült lecsóval
tálalt, Josperben sült papszeletet rendeltük meg, majd a sort Szi – Tu
gombóccal zártuk. Kitűnő ötletnek ítéltük a szilva és a túrógombóc
kombinációját, amit remekül oldottak meg, külön értékeltük, hogy a harmonikus
alkotást nem édesítették túl.
2.
Privo étterem
Marosvásárhely, Urcusului
utca 1.
Telefonszám: +v 40 365 424 442
Honlap: http://www.hotelprivo.ro/
E-mail-cím office@hotelprivo.ro
A Privo az egyetlen székelyföldi étterem, mely bekerült a
Gault Millau étteremkalauz legutóbbi, 2019-es kiadásába, ami egyébként a nem
kellő mélységű tesztelésre utal, de semmit le nem von az étterem erényeiből.
Átlapozva az ital- és ételválasztékot rögzítő
dokumentációt, az elképesztő borszortiment az első, ami lenyűgözi a vendéget.
Borszaküzletnek is dicséretére válna az a körülbelül háromszáz tétel, amit értő
kézzel válogattak össze a világ legjobb boraiból. Öröm látni, hogy a
magyar színeket is képviseli néhány kimagasló pincészet a mádi Barta pincétől a
tokaji Hétszőlőn, az Etyeki kúrián, a badacsonyi Szeremley pincén át a villányi
Polgár, illetve Tiffán birtokig.
Az étlap nemzetközi, nem kevés presztízsalapanyagot
használnak, s több olyan fogást kínálnak, mely olvasva is izgalmas,
rekonstrukcióra sarkalló. Így például „Black Angus texturák” címszó alatt
bélszínt, gerinc- és agyvelőt kínálnak zellerkrémmel, daikon retekkel, pavé
burgonyával (francia rakott krumplival) és barnamártással. Rokonszenves, hogy
feltüntetik az étlapon az alapanyag beszállítóját, a Bekecs farmot.
A kézezertízes évek második felében látogattam meg őket
első ízben, korrektül elkészített déli menüt ettem. Tavaly decemberben jártam
náluk másodszor. Három fogást is kóstoltam, az előétel korrekt, a desszert
izgalmas és kreatív volt. A főételként rendelt, pirított karfiollal és Szent
Jakab-kagylóval koronázott rizottó győzött meg leginkább. A kagyló szaftos, jó
ízű, a karfiol roppan, a rizottó krémes. Kifogástalan alkotás.
A helyi alapanyagokra építő nemzetközi étterem jó szívvel
ajánlható minden ínyencnek.