"A pacal különleges helyet foglal el a gasztronómia iránt érdeklődő magyar emberek lelkében, akkor is, ha a legmegosztóbb ételek egyike. Találkoztam olyan jeles konzervatív értelmiségivel, aki kijelentette, hogy átül egy másik asztalhoz, ha valaki a társaságából pacalt rendel, míg másik, szintén konzervatív értelmiségi barátom elvből megkóstol minden pacalételt, s képes valahova beülni csak a pacal kedvéért. Úgy tartja számon a kifőzdéket, éttermeket lakhelye környékén, hogy ott jó-e a pacal vagy sem. Többnyire jó.
Vinkó József néhány évvel ezelőtt „A szellem fazékból” sorozatában megannyi kultúrtörténeti vonatkozást villantott fel a pacalról, néhány évvel később Cserna Szabó András írt kiváló könyvet e kultikus alapanyagról („77 magyar pacal, avagy a gyomor csodálatos élete” címmel), Molnár B. Tamás és Bittera Dóra a gasztronómiai „blogok blogján”, az etalonértékű „Bűvös szakácson” tucatnyinál is több bejegyzésben foglalkoztak vele.
(…)
Van egy klasszikus székely vicc, a pálinkáról. Kérdezi egyik székely atyafi a másikat: „komám, ittál-e már rossz pálinkát?” „Én igen” - hangzik válasz. Újabb kérdés: „No s milyen volt?” „Hát, jó” – így a kérdezett.
Nos, azon vitatkozhatunk, hogy lehet-e jó a rossz pálinka, de a rossz pacal az biztosan nem jó.
Azt mondanánk pedig, hogy nem nagy dolog egy jó pacalpörköltet készteni. Ami végső soron helytálló meglátás, hisz nem kell más hozzá, csak jó alapanyag, odafigyelés és türelem. Ezzel együtt bizony sok esetben túlpárolják az alapanyagot vagy épp ellenkezőleg, nem hőkezelik kellő ideig és rágós marad, túl levesesre ne hagyják, mert vagy kispórolják a hagymát belőle, vagy későn teszik bele és nem várják meg míg dezintegrálódik, téglaszínű és/vagy kellemetlen ízű paprikát használnak s még sorolhatnám. Előnyére válik pacalpörköltnek, ha kollagénben gazdag alapanyaggal dúsítják sertés-körömmel, -csülökkel, -füllel vagy -farokkal." (Részletek a Magyar Nemzet Online Repeta rovatában 2020 őszén megjelent írásomból.)
Nem kis részben „Pacalemberek” Facebook-csoport hatására késztetést éreztem arra, hogy állítsam sorba életem pacalpörkölt-élményeit. A lista nem teljes, nem lehet mindenre emlékezni. De így is több, mint száz helyet tartalmaz.
5 pontosok
Dunapataj, Tanya bisztró, 5+
Nyárfa, Kalocsa 5
Pákozd, Kanyar büfé, 5
Békéscsaba, Kisvendéglő a Hargitához, 5
Békéscsaba, Veszely csárda 5
Kecskemét, Csaplár 5
Helvécia, Szegediék, több mint büfé 5
Csarnóta, Tenkes Csárda 5
Kecskemét, Szélmalom, 5
4,75
Budaőrs, Erdélyi ízek 4.75
Korhely Daloda és Faloda 4,75
4,5
Békésszentandrás, Zöld Sas 4,5
Esztergom, Cilantro 4,5
Kecskemét, Kecskeméti csárda 4,5
Lajosmizse, Öreg Tanyacsárda, 4,5
Mezőtúr, Nemzeti szálló 4,5
Szabadszállás, Zöld Ász, 4,5
Szarvas, Négy muskétás 4,5
Szeged , Fasor 4,5
Tiszaalpár, Tiszatáj 4,5
4,25
Budapest, Csalánosi csárda 4,25
Jakabszállás, Nádas vendéglő, 4,25
Lakitelek, Autós csárda, 4,25
Pörböly, Füzes büfé 4,25
Szarvas, Vadászkürt, 4,25
Szeged, Bajor söröző 4,25
4 pontosok
Akasztói halascsárda 4
Balatonlelle, Sissy büfé 4
Balatonlelle, Sekli étterem 4
Békésszentandrás, Csücsök csárda 4
Békéscsaba, Szkaliczki, 4
Budapest, Vigadó étterem 4
Budapest, Gigler, 4
Budapest, Szlovák söröző, 4
Budapest, Sziget sörkert 4
Budapest, Mimama konyhája, 4
Budapest, Lehel íze, 4
Budapest, Bónyai, 4
Eplény, 82 4
Hargitafürdő, Bagolykő 4
Jakabszállás, Stefánia 4
Kecskemét, Csalánosi, 4
Kiskunhalas, Sóstói 4
Kiskunmajsa, Lópofa csárda 4
Kistarcsa, Nosztalgia 4
Kiskőrös, Kurta 4
Kondoros, Kondorosi csárda, 4
Palics, Fehér Akác 4
Solt, Kurta kocsma, 4
Solt, Sport bisztró 4
Szeged, Farkasné Büfé, 4
Szeged, Kiskakas, 4
Tiszakécske, Tiszakanyar, 4
Villánykövesd, Fülemüle, 4
Zákányszék, Vadgesztenye 4
3,75
Békéscsaba, Szlovák vendéglő 3,75
Budapest, Karcsi, 3,75
Budapest, Kispesti halásztanya 3,75
Dunavecse, Sarok csárda 3,75
Kecskemét, Sasfészek 3,75
Kiskunfélegyháza, Kulacs 3,75
Lakitelek, Tős vendéglő 3,75
Szeged, Diófa 3,75
Szeged, Aradi kisvendéglő 3,75
3,5
Albertirsa, Aranypatkó 3,5
Balástya, Vadásztanya 3,5
Békésszentandrás, Nagy Magyarország fogadó, 3,5
Budapest, Kastély (Nagytétény) 3,5
Budapest, Tóth Kocsma 3,5
Budapest, Vidróczki csárda, 3,5
Debrecen, Kedvenc bisztró 3,5
Esztergom, Szalma csárda 3,5
Gyula, Serpince 3,5
Hajós, Judit panzió 3,5
Hernád, Szluka, 3,5
Kiskunlacháza, Retro 3,5
Kiskunmajsa, Fehér ló 3,5
M3, Babati 3,5
Martonvásár, Macska 3,5
Párkány, Rooster 3,5
Szeged, Hóbiárt 3,5
Szeged-Kiskundorozsma, Vadliba, 3,5
Szeged, Göry pince 3,5
Tata, Pizza és Gyros bár 3,5
Várpalota, Palota, 3,5
3,25
Budapest, Mister 3,25
Pápa, Gólyafészek 3,25
Sopron, Gyógygödör 3,25
3 pontosok
Budapest, Kajaszünet- Nyugati, 3
Budapest, Kajaszünet- Kolosi 3
Budapest, Full House 3
Gyöngyös, Nonstop büfé 3
Nagyvárad, Diófa csárda 3
Szatymaz, Száz éves fogadó 3
Szeged, Jumbo, 3
Gyula, Family 3
2,75
Kisvárda, 442 büfé 2,75
Kisvárda, Gönczy büfé, 2,75
2,5
Óbecse, Kis Vadász 2,5
Versec, Dinar 2,5
2 pontosok
Budapest, Polo pub 2
Kistelek, Parázs 2
Mádéfalva, Amádé 2
Makó, Szent Gellért borház, 2
2 pont alatt
Paks, Kishalász 1,75
Nincs állandó étlapon
Budapest, Csibe falatozó 4
Budapest, Megtömlek kifőzde 4,75
Budapest, Pasarét bisztró, 5
Már nincs étlapon
Baktalorándháza, Fenyves 5
Báb, Sypka u Ludvika 5
Budapest, Kazimir, 4,5
Gyöngyös, Bori mami, 5++
Megszűnt helyek
Gyula, Patrióta 5
Szeged, Propeller, 4,5
Szeged, Két lecsó 4,25
Kecskemét, Rigó, 3,75
Dunamocsi csárda 3
Budapest, Sramli, 2
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése