2025. március 14., péntek

Parabolic Lazarus (Budapest, Lázár utca 4.)


Működik a Lázár utca elején egy remek söröző-háromszög, a több, mint egy évtizedes múltra visszatekintő Cech In, a 2022-ben alapított Parabolic Lazarus és a tavaly tavasszal indult Beer People. E három helyen egyetlen este igen sok jó sört meg lehet kóstolni úgy, hogy mindegyiknek megvan a maga egyedi, megnyerő dizánja és sajátos profilja. Érdemes a Cech In-ben kezdeni, ahol, mint sejthető, remek cseh söröket csapolnak, a Parabolic Lazarusban folytatni helyben főzött sörökkel, majd a Beer Peopleben zárni az estét, ahol a kézműves sörszcéna legújabb főzeteit tartják csapon, valamint több, mint százféle dobozos és palackos tételt, nem kis részben import ritkaságokat.

Nézzük most meg közelebbről a Parabolic Lazarust! Brew pub ez a javából, a főzőtartályok megtekinthetők rögtön a bejáratnál az üvegfalon keresztül. 


A főzdét s a hozzá tartozó pubot Mozorov Andrei, a Szovjetunióban született, tíz éve Magyarországon élő orosz belsőépítész és élelmiszeripari szakember alapította.


Az itallap megtévesztő, a tényleges kínálat a pult mögött olvasható, fehér krétával felírva a fekete táblára. Sörkorcsolyaként kínálnak többek között sajt- és felvágottas tálat, lazac steaket, a fish and chisp-et és pizzákat.

Mi első alkalommal tintahalkarikákat kértünk, ez mirelitáruból készült, megfelelt a célnak, de nem győzött meg. Második alkalommal jobban jártunk, a gumikesztyű társaságában felszolgált csirkeszárnyak frissek és szaftosak voltak, jó ízűek, különösen miután megforgattuk őket Juhász Kornél zentai chilitermesztő szinte mindig nálam levő Carolina Reaper - Trinidad Scorpion – Naga Ghost - Habanero szószában. Távozás előtt megleptek egy tál pelmeny-vel, ami remek volt, ha netán félkész termék, akkor is. Ittunk dobozos kvászt, merthogy azt is tartanak, Kveik sört, továbbá Csupor Marcival közösen főzött, Tropical Trappist névre hallgató belga IPÁ-t.



Nagyon vagány hely a Parabolic Lazarus, jó szívvel ajánljuk minden sörrajongónak, aki érzi annak a varázsát, hogy azt a sört kortyolgathatja, ami néhány méterre tőle készült.

 

Dorozsmai Endre    

2025. március 11., kedd

The Tap Burger&Beer (Budapest, Gárdonyi tér)

 

Reméljük, hogy a legújabb profilváltás pontot tesz annak a sajnálatos jelenségnek a végére, hogy a Bartók Béla út 32-es szám alatti ingatlanban színvonalas, jobb sorsra érdemes helyek mennek sorban tönkre. Működött itt DiVino egység, majd egy remek bisztró Kréta néven, de egyik sem tudott tartósan megkapaszkodni. Tény, hogy ritka nagy pezsgésben van a környék már évek óta, új és még újabb helyek nyílnak, a Művháztól a Nicaraguán át Brutálig, a már meglevő sok tucat mellé, így konkurencia van bőven.

A The Tap a minőségi sörökre épít, 24 csappal működnek, az éppen aktuális kínálat elérhető a világhálón is: https://www.tapbudapest.com/. Midőn e sorokat írom, egy cseh pilst, egy szintén cseh búzát és egy klasszikus bajor hellest leszámítva a legjobb magyar főzdék nedűit kínálják, négyet a Firsttől s a Szent Andrástól, hármat a Fehér Nyúltól s a Horizonttól, kettőt a Brew Your Mindtól, s nem sorolom azokat a csúcsfőzdéket, melyek egy-egy sörrel szerepelnek a választékban.


Sörkorcsolyának rántott csirkét, Cordon Blue-t, pulled pork boxot és tucatnyi burger-variánst kérhetünk, utóbbiakról igen jókat lehet olvasni a honlapon: nekik készítik egy kovásszal dolgozó pékségben a zsemlét, a marhahúsosakhoz a húst helyben darálják, adnak hozzá faggyút is, s csak sóval és borssal fűszerezik, a szószokat pedig helyben készítik. Ezzel együtt a produkción lehetne több ponton javítani, például a hús zsemle arányon, akár úgy, hogy a zsemle méretét csökkentik, s az is jó lenne, ha nem sütnék át a húspogácsát alapból, hanem megkérdeznék a vendéget, hogy miként kéri.


Még volt egy apró probléma, de azt példásan korrigálták. A Molotov burger csípőssége igen visszafogott volt, amikor ezt jeleztem, kaptam két kis tégelyben savanyított habanero-t és Szendrey -féle Carolina Reaper-szószt, utóbbiból még hazavitelre is megajándékoztak eggyel, mely azóta szépen fogyogat. 


Remek sörökkel kísértem a burgert, az élményt pedig a jobbak között raktároztam el. A The Tap Burger&Beer helye ott van a főváros sörözőinek felső szegmensében.

 

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.